Με άκρα μυστικότητα, εκτός των δικαστηρίων, απολογήθηκε η ξαδέλφη του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, η οποία κρίθηκε προφυλακιστέα την περασμένη Τρίτη για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών που είχε στρατηγείο τις φυλακές Κορυδαλλού. Λόγω του γεγονότος ότι ενδεχομένως κινδυνεύει, δεν έγιναν γνωστές οι συνθήκες ούτε ο τόπος της κράτησής της.
Η εξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού έχει συνεργαστεί με τις Αρχές και έχει δώσει στοιχεία για σειρά εγκληματικών ενεργειών όπως εκβιασμοί, απαγωγές και τοποθετήσεις βομβών. Η γνωστή και ως «Λίτσα» της ογκώδους δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση των εκβιαστών με έδρα τις φυλακές, βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας, καθώς φέρεται να απειλείται η ζωή της από τον κρατούμενο εξάδελφό της. Πριν από λίγο καιρό, όπως η ίδια έχει υποστηρίξει, αποτέλεσε στόχο του εξαδέλφου της, με βομβιστική απόπειρα που πραγματοποιήθηκε έξω από το σπίτι της, αιτία που την ανάγκασε να αποκαλύψει τη δράση του κυκλώματος στις Αρχές.
Διαχειριζόταν τα χρήματα του Βλαστού
Όπως υποστηρίζει η ίδια, αιτία για την απόπειρα σε βάρος της είναι η απώλεια ποσού 250.000 ευρώ από αυτά που της είχε εμπιστευτεί ο εξάδελφός της. Στην κατάθεσή της είχε πει πως τρία χρόνια «διαχειρίστηκα χρήματά του. Από την απαγωγή Παναγόπουλου 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ήταν περίπου 800.000 ευρώ, τα οποία ήταν κυρίως από τοκογλυφίες. Από όλα αυτά όμως τα 110.000 ευρώ ήταν νόμιμα από κληρονομιά του πατέρα του».
Η εξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού είναι αντιμέτωπη με βαρύ κατηγορητήριο, καθώς έχει παραδεχθεί πως είχε ενεργό ρόλο στο κύκλωμα, που εκβίαζε βάζοντας βόμβες. Ομολόγησε πως έναντι μηνιαίου μισθού που της έδινε ο Βλαστός συντόνιζε τη δράση του κυκλώματος, βάσει των οδηγιών που της έδινε ο βαρυποινίτης. Σε καταθέσεις της η νεαρή γυναίκα είχε πει: «Από τον Μάιο του 2011 ο Π. Βλαστός άρχισε να μου δίνει 600 ευρώ σαν “μισθό” για τις υπηρεσίες που του προσέφερα, και από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 μου το αύξησε σε 1.000 ευρώ τον μήνα».
Επανέλαβε τους ισχυρισμούς της
Η νεαρή γυναίκα απολογήθηκε ενώπιον ανακριτών την περασμένη Τρίτη σε χώρο εκτός των δικαστηρίων και χωρίς την παρουσία δικηγόρων. Στη διάρκεια της ανάκρισσης φέρεται να επανέλαβε όλα όσα έχει ισχυριστεί στις επτά προανακριτικές της καταθέσεις για πρόσωπα και γεγονότα που σχετίζονται με το κύκλωμα των «νονών», και μάλιστα φέρεται ότι πρόσθεσε ακόμη μία βομβιστική επίθεση. Οι ανακριτές την έκριναν προφυλακιστέα, ωστόσο φαίνεται να μην έχει αποφασιστεί ακόμη πού θα κρατηθεί ώστε να μην κινδυνεύσει.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν σε απολογία για την υπόθεση τόσο ο Παναγιώτης Βλαστός όσο και οι βαρυποινίτες Βασίλης Στεφανάκος και Γιάννης Σκαφτούρος, οι οποίοι φέρονται ως η ηγετική ομάδα του κυκλώματος.
Θα κληθεί και ο Άκης Τσοχατζόπουλος
Για την ίδια υπόθεση αναμένεται επίσης να κληθούν στο ανακριτικό γραφείο ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και ο πρώην διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτήρης Εμμανουήλ, κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που κρατήθηκε προσωρινά στην ΣΤ' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο Σωτήρης Εμμανουήλ είχε ρόλο «πληροφοριοδότη» του Βλαστού για τους εύπορους κρατούμενους της εν λόγω πτέρυγας.
Συνολικά στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι 37 πρόσωπα, ανάμεσά τους δικηγόροι, όπως η συνήγορος του Βλαστού που πρόσφατα κρίθηκε προφυλακιστέα, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κ.ά. Οι ανακριτικές αρχές αναμένεται να εκδώσουν σύντομα εντάλματα σύλληψης για τρία πρόσωπα, καθώς από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν σε βάρος τους στοιχεία για εμπλοκή τους στη δράση της ομάδας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας