Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Εκδικητικές διώξεις φοιτητών στο ΔΠΘ

Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης βρίσκεται στο επίκεντρο των ελέγχων των κρατικών αρχών για πλήθος παρατυπιών και κακουργημάτων, στο στόχαστρο μπαίνουν εννέα φοιτητές της Πολυτεχνικής Θράκης με συνδικαλιστική και αντιφασιστική δράση.

Ως υποκινητής των διώξεων εναντίον τους εμφανίζεται ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Γιώργος Παύλος, ακαδημαϊκός που καταγγέλλεται για ακροδεξιά ρητορική και πρακτική εντός και εκτός αμφιθεάτρου.

Στις αρχές του 2017 εννιά φοιτητές του ΔΠΘ, πολιτικοποιημένοι όλοι, ενταγμένοι κυρίως σε αριστερές οργανώσεις, λαμβάνουν κλήσεις από την Εισαγγελία να παρουσιαστούν για ανάκριση ως κατηγορούμενοι για ένα περιστατικό ξυλοδαρμού που συνέβη στον πανεπιστημιακό χώρο.

Παύλος στον εισαγγελέα: «Αυτό το Εθνος και αυτός ο λαός με τους φόρους του οποίου αμειβόμαστε όλοι εμείς, και οι φοιτητές έχουν δωρεάν παιδεία η διοίκηση του ΔΠΘ ανέχεται στους χώρους του πανεπιστημίου να δεσπόζουν μηνύματα που το και υβρίζουν και το ενοχοποιούν ως δήθεν φασιστικό. Μάλιστα δε ο κρυμμένος φασισμός των χρηματιστών ανθρωπιστών τύπου Σόρος χρηματοδοτούν ομάδες δήθεν αντιφασιστικές προκειμένου να εγκαθιδρύσουν την παγκόσμια φασιστική και τραπεζοοικονομική δικτατορία»

Οι διώξεις των φοιτητών στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται με τον ξυλοδαρμό. Στις αρχές του 2016 ξεκινάει ένας αγώνας πολλών φοιτητών του Πολυτεχνείου της Θράκης ενάντια στις πρακτικές και στη στάση του καθηγητή Παύλου εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τα μαζικά κοψίματα στα μαθήματα πρώτου έτους του καθηγητή (στη Φυσική ΙΙ κόπηκε τότε το 100% των εξεταζόμενων) και για τις προσβολές που δέχονταν μέσα στην αίθουσα.

Επιπλέον ο καθηγητής φέρεται να απαιτούσε την παράδοση σημειώσεων σε κάθε μάθημα επιβάλλοντας την υποχρεωτική παρακολούθηση, ενώ παράλληλα υποσχόταν bonus σε όποιον δακτυλογραφούσε τις χειρόγραφες σημειώσεις του, οι οποίες στη συνέχεια αποτέλεσαν βιβλίο που εξέδωσε.

Ολα αυτά συνοδεύονταν από κηρύγματα εθνικιστικού περιεχομένου και πλήθος υποτιμητικών σχολίων.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, στους Κύπριους φερόταν να λέει ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος δεν πέρασε από εσάς να σας κάνει ανθρώπους;», ενώ δεν έκρυβε τις πολιτικές του απόψεις: «Θα έρθουν οι πρόσφυγες εδώ, Ασιάτες και Αφρικανοί, θα διώξουν τους Ελληνες και σε λίγο θα μπούνε και σε υπουργεία».

Σε δημόσια επιστολή του προς τον πρωθυπουργό τον προέτρεπε να «μιμηθεί τον Κασιδιάρη και τον Ιωάννη Μεταξά». Μπροστά σε αυτά το γεγονός ότι έφτασε να χωρίζει στην αίθουσα διδασκαλίας τους άντρες από τις γυναίκες μοιάζει με πταίσμα.

Ο φοιτητικός σύλλογος αντιδρά με ψηφίσματα διαμαρτυρίας. Ο καθηγητής περνά στην αντεπίθεση και απειλεί συνδικαλιστές της ΕΑΑΚ μέσω αποστολής email προς όλους τους φοιτητές του ΔΠΘ.

Παράλληλα δημιουργεί κάποια εξωθεσμικά «φιλοσοφικά εργαστήρια», τα οποία προσπαθεί να εντάξει στις διδασκαλίες των μαθημάτων του.

Η συμμετοχή σε αυτά είναι ιδιαιτέρως μικρή, αλλά συγκροτείται ένας πυρήνας 2-3 ατόμων που «αναλαμβάνουν» την υπεράσπιση του καθηγητή απέναντι στις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Τα ναζιστικά σύμβολα

Ο καθηγητής Παύλος στοχοποιεί την ΕΑΑΚ: «Μια μειοψηφία φοιτητών που δεν ξεπερνά τα 100-150 μέλη μέσα στις χιλιάδες φοιτητών του ΔΠΘ έχει καταστεί το αγαπημένο παιδί του ΔΠΘ και κανείς δεν τολμά να αντισταθεί στη βίαιη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά πού 10-20 φοιτητές από αυτή την ομάδα έχουν επιβάλει στο ΔΠΘ. Η διοίκηση ούτε που τολμά να βάψει τους τοίχους των αμφιθεάτρων και να εξαλείψει τις περίβλεπτες και επιβλητικές ταμπέλες της»

Στις 13 Απριλίου 2016 πραγματοποιείται αντιφασιστική συγκέντρωση στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς εξαιτίας των ναζιστικών συμβόλων που εντοπίστηκαν στους διαδρόμους της σχολής.

Δημιουργείται ένταση, η οποία καταλήγει σε περιστατικό ξυλοδαρμού δύο φοιτητών, ένας εκ των οποίων φέρεται να ανήκε στον πυρήνα υποστηρικτών του Παύλου. Ο άλλος, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν είχε καμία σχέση και μάλλον βρέθηκε στη μέση της διαμάχης.

Κατόπιν ενεργειών του καθηγητή, ο οποίος δεν ήταν μπροστά στο περιστατικό, υποβάλλεται μήνυση αρχικά εναντίον τριών φοιτητών για βαριά αδικήματα.

Οι φοιτητές που δέχτηκαν τη μήνυση αρνούνται κάθε κατηγορία και αποδεικνύουν (με φωτογραφίες, βίντεο) ότι δεν είχαν καμιά σχέση με την επίθεση, αλλά αντίθετα έσπευσαν να κατευνάσουν την ένταση.

Μία εβδομάδα μετά ακολουθεί επερώτηση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή με θέμα: «Εγκληματική οργάνωση ακροαριστερών φοιτητών προβαίνει σε τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης».

Ταυτόχρονα δημοσιεύεται κείμενο υποστήριξης του Παύλου, το οποίο υπογράφουν μεταξύ άλλων υποψήφιοι με την Ελληνική Αυγή καθώς και η δικηγόρος Χριστίνα Τσαμπάζη, συνήγορος υπεράσπισης πολλών χρυσαυγιτών (μαχαίρωμα Αφγανού στον Αγιο Παντελεήμονα, Ναυτοδικείο Πειραιά, πρώην συνήγορος υπεράσπισης Ρουπακιά).

Ο ίδιος ο καθηγητής Παύλος υπέγραψε το 2014 κείμενο ακαδημαϊκών ενάντια «στην ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τη λαθρομετανάστευση».

Στην εξεταστική του Ιουνίου 2016 κατά την προφορική εξέταση ο καθηγητής ζητά από τους φοιτητές να γράψουν τις απόψεις τους για τον ίδιο και να του τις στείλουν. Το περιστατικό καταγγέλλεται από τον φοιτητικό σύλλογο στη Σύγκλητο, τα αποτελέσματα των εξετάσεων ακυρώνονται και διατάσσεται ΕΔΕ.

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 ο καθηγητής πηγαίνει επανειλημμένα στον εισαγγελέα δίνοντας τα ονόματα 11 φοιτητών, όλοι συνδικαλιστές (ΕΑΑΚ, Αγωνιστικές Κινήσεις, αναρχικοί) και καταγγέλλοντας «κλίμα βίας και τρομοκρατίας».

Εντελώς «τυχαία» και οι 11 φοιτητές, εκ των οποίων οι 9 κλήθηκαν από τον εισαγγελέα να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον του καθηγητή.

Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες ακαδημαϊκών και φοιτητών με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.», κανένας εκ των 9 διωκόμενων φοιτητών δεν συμμετείχε στο περιστατικό του ξυλοδαρμού τον Απρίλιο 2016, ενώ πολλοί δεν ήταν καν στον ίδιο χώρο.

Ο καθηγητής Παύλος προσκομίζει τη φωτογραφία αυτή περιγράφοντάς την ως εξής: «Προειδοποίηση των αυταρχικών και τρομοκρατικών ομάδων προς κάθε νέο φοιτητή πώς αν τολμήσει να υποστηρίξει εθνικές θέσεις και ιδέες περί Ελλάδας και περί πατρίδας πώς θα τσακιστή ως Φασίστας και χρυσαυγίτης»

«Φοιτητική χούντα»

Σε πλήθος δηλώσεών του ο καθηγητής Παύλος αρνείται τη σύνδεσή του με την Ακροδεξιά και καταγγέλλει τη «φοιτητική χούντα των δήθεν αριστερών του ΔΠΘ», ενώ αποκαλεί τους διωκόμενους φοιτητές «φοιτητικές ομάδες κρούσης-σαν ΜΑΤ», «συνεργάτες του πρύτανη Καραμπίνη», εναντίον του οποίου, όπως θυμίζει, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες.

«Δεν μας ενδιαφέρουν οι εσωτερικές κόντρες του ακαδημαϊκού κατεστημένου. Η περίπτωση του καθηγητή Παύλου αποτελεί παράγωγο της υπάρχουσας κατάστασης στα Πανεπιστήμια και συμβάλλει στην εντατικοποίηση της επίθεσης απέναντι σε όσους αγωνίζονται. Οι διώξεις έχουν ξεκάθαρα εκδικητικό χαρακτήρα. Δεν έχει σημασία αν σήμερα είναι ο Παύλος εναντίον μας.

»Αύριο μπορεί να λέγεται Καραμπίνης είτε Κουκουρλής (σ.σ. αναπληρωτής πρύτανης ΔΠΘ), αν τους πας κόντρα, είναι δεδομένο πως θα προχωρήσουν σε διώξεις» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Στέφανος Ματσούκας από τις Αγωνιστικές Κινήσεις Ξάνθης, ένας από τους εννιά διωκόμενους φοιτητές.

Ο ίδιος, φοιτητής στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, εξηγεί πως η περίπτωσή τους συνδέεται άμεσα με τις διώξεις των 12 φοιτητών στο Μαθηματικό του Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν για τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στον νόμο-πλαίσιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκδικητικές διώξεις φοιτητών στο ΔΠΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας