Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τον αγώνα του Νίκου Ρωμανού και των συντρόφων του, «που φοβίζει την εξουσία, καθώς προκαλεί στην κυβέρνηση μεγάλη έως και ολική απώλεια όρασης», στηρίζει η συλλογικότητα των δασκάλων των «Πίσω Θρανίων»

Από το «Γεννηματά» έως το Σύνταγμα: «Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας»

«Από το “Γεννηματά”, το Τζάνειο και τις φυλακές Κορυδαλλού έως το Σύνταγμα  έως το Σύνταγμα: “Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους απεργούς πείνας”» εκφράζει η Πρωτοβουλία για Εκπαίδευση Xωρίς Διακρίσεις, τα «Πίσω Θρανία» στην ανακοίνωση που ακολουθεί:

«Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην πάλη για την απελευθέρωση είναι το γεγονός ότι η ίδια η καταπιεστική πραγματικότητα απορροφά εκείνους που βρίσκονται μέσα της κι έτσι πνίγει τελικά την συνείδησή τους. Λειτουργικά, η καταπίεση τιθασεύει. Ένας δρόμος υπάρχει… να απαλλαγείς από τα νύχια της: να υψωθείς πάνω από αυτήν και να στραφείς εναντίον της. Κι αυτό γίνεται μέσα από την στοχαστική δράση».

Paulo Freire, 1970, Η αγωγή του καταπιέζομενου

Είναι ο δρόμος του αγώνα και των διεκδικήσεων που με πάθος ατέρμονο και ισχυρό επιλέγουν ο Νίκος Ρωμανός, ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και ο Δημήτρης Πολίτης.

Είναι ο δρόμος που μετά την κρατική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβρη του 2008 άνοιξε και χάραξε με το δικό της στίγμα τους μετέπειτα κοινωνικούς αγώνες, πόσο δε μάλλον την ίδια τη ζωή φίλου και συντρόφου του Νίκου Ρωμανού. Του ανθρώπου, μπροστά στα μάτια του οποίου δολοφονήθηκε αναίτια κι εν ψυχρώ από κατασταλτικό όργανο - τον ειδικό φρουρό, Κορκονέα, - ο Αλέξανδρος.

Στον αγώνα αυτό που καθημερινά γίνεται όλο και βαθύτερος, όλο και πιο ουσιαστικός και που φοβίζει την εξουσία, καθώς εύλογα της προκαλεί μεγάλη έως και ολική απώλεια όρασης, η συλλογικότητα των δασκάλων των «Πίσω Θρανίων» στεκόμαστε με αλληλεγγύη και μαχητικότητα.

Η παιδεία συνιστά αδιαπραγμάτευτο και θεμελιακό δικαίωμα για όλους, καθώς και ένα μέσον απελευθέρωσης και ώθησης των ανθρώπων στην ιστορική διαδικασία. Κι αυτός ακριβώς είναι ο μέγιστος εξουσιαστικός φόβος. Ένα βαθιά ριζωμένο σύστημα πολεμά κι εχθρεύεται τα δικαιώματα, την εκπαίδευσης το μέλλον, την ΖΩΗ και τελικά το μόνο που καταφέρνει - παρά τους μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις – είναι να βγει ηττημένο, γιατί η πραγματική νίκη συνοδεύει ιστορικά και εκ φύσεως την ελευθερία.

Αξίες και έννοιες που ουδέποτε μπόρεσαν - πόσο μάλλον σε αυτή την συγκυρία – να θεμελιώσουν κοινωνίες φρούρια, με όλο και λιγότερα σχολεία και περισσότερες φυλακές, μηχανισμούς καταστολής και κρατικής εκδίκησης.

Το κύμα αντίστασης και αλληλεγγύης στον πολιτικό αγώνα του Νίκου και των τεσσάρων συντρόφων του, που υψώνεται ενδελεχώς, θα καταπνίξει αυτή την ανείπωτη εξουσιαστική εκδικητικότητα και θα την στείλει - μαζί με όσους την υπηρετούν και την εκφράζουν – στον πάτο της Ιστορίας. Ο αγώνας για τα δικαιώματα και την ελευθερία και μάλιστα ο αγώνας με θυσία της ίδιας της ζωής, πέραν του ότι αποτελούν σημαντική «εκπαιδευτική» πράξη, έχουν παντοτινή ισχύ και χαράζουν ανεξίτηλα τους αγώνες όλων των επόμενων γενεών, ενώ αντίθετα η εξουσία και τα νομοτελειακά εκχυδαϊστικά της παρεπόμενα είναι καθ’όλα εφήμερα και το μόνο χρήσιμο που καταφέρνουν είναι η ενδυνάμωση και η ισχυροποίηση των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.

Δηλώνουμε την απερίφραστη αλληλεγγύη μας στον Αγώνα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και των συντρόφων του, Γιάννη Μιχαηλίδη, Αντρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου και Δημήτρη Πολίτη, που στέκονται αλληλέγγυοι στο πλευρό του κάνοντας δυναμική απεργία πείνας.

Δηλώνουμε τη διαρκή συμπαράστασή μας στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος, διεκδικώντας ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να συνεχίσουν την κατακεραυνωμένη από τον πόλεμο και την προσφυγιά ζωή τους, καθώς και σε κάθε πρόσφυγα που βρίσκεται όμηρος της κυνικής και απάνθρωπης πολιτικής της Ευρώπης-Φρουρίου.

Δηλώνουμε την ολοκληρωτική μας αντίρρηση στην εγκαθίδρυση των φυλακών Τύπου Γ', που προετοιμάζει ύπουλα η Κυβέρνηση. Κανένας άνθρωπος να μη βρεθεί έγκλειστος σε μπουντρούμια και λευκά κελιά.

Οι δίκαιοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες θα νικήσουν!»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Από το «Γεννηματά» έως το Σύνταγμα: «Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας