Μεσημέρι της 26ης μέρας απεργίας πείνας. Νοσοκομείο «Γεννηματάς». «Το παιδί μου αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια όλων μας. Εχει σημασία να παραβρεθούμε όλοι στην πορεία για τον Αλέξη» φωνάζει από το μικρόφωνο ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης των εργαζομένων του νοσοκομείου στο προαύλιο του «Γεννηματάς».
Οι συγκεντρωμένοι ανεβαίνουν ώς το δωμάτιο του Νίκου Ρωμανού, ζητώντας να επιδώσουν οι γιατροί το σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης. Αρχικά οι αστυνομικοί τούς αρνούνται την είσοδο επικαλούμενοι «λόγους υγείας», ακολουθεί μικροένταση, όμως τελικά δίνεται το ψήφισμα στο χέρι του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος απαντά μ’ ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Στο ψήφισμα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την εντεινόμενη αστυνομοκρατία στους χώρους του νοσοκομείου με αφορμή τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας του Ρωμανού, τονίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να παρεμβαίνει στην πολιτική επιλογή της απεργίας πείνας και στο έργο του προσωπικού του νοσοκομείου και καλούν τη διοίκηση να πάψει να παρεμβαίνει στο έργο των γιατρών.
Δράσεις - κινητοποιήσεις - καλέσματα
*Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιείται από σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον χώρο του νοσοκομείου «Γεννηματάς».
*Προκλητικό λοκ άουτ από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών για ακόμη μια φορά σε Νομική και Προπύλαια από χθες και για όλο το «καυτό» τριήμερο.
*Προειδοποιητική τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου από τις 8 ώς τις 11 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο έξω από την κεντρική διοίκηση πραγματοποιούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Αθήνας. «Δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα γίνουμε συνένοχοι» δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί, επισημαίνοντας την «προοπτική άμεσης κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων αν δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο και νόμιμο αίτημά του Ν. Ρωμανού».
*Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, κτίριο διοίκησης στο ΤΕΙ Αθήνας, Πρυτανεία ΑΠΘ, θέατρο «Ολύμπιον» (από 4/12), Ιατρική Σχολή Λάρισας, κτίριο διοίκησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος).
Κατειλημμένα δημαρχεία: Βύρωνα, Νέας Φιλαδέλφειας, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Ρεθύμνου, Κομοτηνής, Μυτιλήνης, Τήνου.
Αλλες καταλήψεις: ΓΣΕΕ (Αθήνα), Eργατικό Κέντρο Καρδίτσας, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.
*Πάνω από 500 δημοσιογράφοι έχουν υπογράψει κείμενο συμπαράστασης.
*Στην ελληνική πρεσβεία της Κοπεγχάγης 50 άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης. Μεταξύ άλλων φώναξαν: «H πιο όμορφη νιότη βρίσκεται στη φυλακή» (Γκι Ντεμπόρ). Πορεία αλληλεγγύης έγινε την Πέμπτη το βράδυ και στο Παρίσι (150 άτομα).
Δηλώσεις για Ρωμανό
Γιάννης Μιχαηλίδης, απεργός πείνας
«Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι χιλιάδες σύντροφοι που εμπλέκονται σε αυτή τη μάχη που ξεκίνησε ο Νίκος με πολλούς προβληματισμούς αλλά μπόλικη αποφασιστικότητα έχουν τεράστιες διαφορές στις αντιλήψεις και πρακτικές αγώνα τόσο μεταξύ τους, όσο και με εμάς τους ίδιους. Ομως μέσα από την ποικιλότητα, ανθεί η εξέλιξη. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα της αναρχικής αλληλεγγύης, συνδέει χωρίς να ταυτίζει, ενώνει χωρίς να ομογενοποιεί. Προς τον Νίκο: Αδερφέ κράτα γερά, τους ανακάτεψες τη γιορτή αρκετά καλά ώς τώρα. Εσύ δεν κάμπτεσαι, άρα θα λυγίσουν αυτοί. Μένω δίπλα σου ως την τελική νίκη».
Αλκίνοος Ιωαννίδης, τραγουδοποιός
«Ανθρωποι σαν αυτό το παιδί υψώνουν έναν καθρέφτη απέναντι στην κοινωνία και υποχρεωτικά καθρεφτιζόμαστε όλοι. Αυτό είχε συμβεί και με τη δολοφονία του Φύσσα.
Στεκόμαστε αμήχανοι μπροστά στον καθρέφτη και συνειδητοποιούμε ότι το είδωλο είναι σπασμένο. Με συγκινεί πολύ η ιστορία του Ρωμανού. Οχι με τη δακρύβρεχτη έννοια... Η συγκίνηση περιέχει κατ’ αρχήν την κίνηση και το συν... δηλαδή μαζί με άλλους.
Περιέχει και την οργή, περιέχει και το όνειρο...».
Δήμος Μούτσης, μουσικοσυνθέτης
Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης o γνωστός συνθέτης Δήμος Μούτσης παίρνει θέση για την υπόθεση Ρωμανού, λέγοντας:
«Υπάρχει ο νόμος 2776 του ’99, που λέει ότι επιτρέπεται κρατούμενος να σπουδάζει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πολιτική εξουσία, δηλαδή η κυβέρνηση, ψήφισε νύχτα νέο νόμο που λέει ότι έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του εισαγγελέα να επιτρέψει ή όχι τον νόμο 2776 του ’99! Κι από τη στιγμή που η πολιτική εξουσία παρεμβαίνει στη δικαστική, δεν υπάρχει δικαιοσύνη».
Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθήνας
Μια μέρα μετά την άρνηση έκδοσης ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο για τον Νίκο Ρωμανό ο δήμαρχος Αθήνας δήλωσε: «Σκοπός της ποινής δεν είναι η εξόντωση του κρατουμένου, αλλά ο σωφρονισμός και η προετοιμασία του να επιστρέψει στην κοινωνία. Η ελληνική και διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι η παρακολούθηση μαθημάτων από τους φυλακισμένους, σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα, συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία και για τον λόγο αυτό η συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει να επιβραβεύει τέτοιες προσπάθειες.
Εκ μέρους και του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, εκφράζω την πεποίθηση ότι μπορεί και πρέπει να βρεθεί αμέσως λύση στην υπόθεση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού».
Θόδωρος Φορτσάκης, πρύτανης ΕΚΠΑ
Αφού «κλείδωσε» τις σχολές, μετά έκανε δηλώσεις συμπαράστασης: «Να του δοθεί η άδεια για να μπορέσει να έρθει στο πανεπιστήμιο, να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, να δει άλλα παιδιά της ηλικίας του και να βρει διέξοδο αυτός ο φοβερός θυμός που τον διακατέχει (...).
Η γνώση, ιδιαίτερα η πανεπιστημιακή, ιδίως αν πρόκειται για νέα παιδιά όπως είναι ο Νίκος Ρωμανός, βοηθά στην επανένταξη στην κοινωνία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας