«Η επιστροφή των βιολογισμών στον κυρίαρχο λόγο, οι αναφορές σε «κανονικούς» και «αληθινούς» άντρες και γυναίκες, αποτελούν έτσι κι αλλιώς κίνδυνο για τα δικαιώματα όλων μας, πρώτα απ’ όλα των ίδιων των γυναικών, αλλά και κάθε ευάλωτης ομάδας, ανάπηρων, μεταναστών, προσφύγων, που διώκονται επίσης στις μέρες μας από την ακροδεξιά διεθνή».
Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων το Δίκτυο Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της Νέας Αριστεράς, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας, τονίζοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν τα τρανς άτομα «από νέα στοχοποίηση και άρνηση του δικαιώματός τους να υπάρχουν...».
Η ανακοίνωση
Σήμερα, 31 Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας, στεκόμαστε πλάι στα τρανς άτομα πιο συνειδητά, πιο αποφασισμένα από ποτέ, με την επίγνωση πως οι αγώνες τους, πιο πρόσφατα κερδισμένοι σε σχέση με όποια άλλη περιθωριοποιημένη ομάδα, κινδυνεύουν από νέα στοχοποίηση και άρνηση του δικαιώματός τους να υπάρχουν, να συμμετέχουν στην κοινωνική και την πολιτική ζωή με την ταυτότητα που έχουν επιλέξει.
Δεν είναι αόριστη αυτή η απειλή. Στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, στην Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι, στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, εντός της επελαύνουσας ακροδεξιάς διεθνούς σε πολλές χώρες, τρανς άντρες, τρανς γυναίκες και μη δυαδικά άτομα βλέπουν να τους αρνούνται το δικαίωμα να έχουν δικαιώματα, εντέλει το δικαίωμα στην πολιτειότητα. Βλέπουν να περιορίζεται το δικαίωμά τους στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, στην αξιοπρέπεια και στην απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, στη συμπεριληπτική εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας, στην εργασία. Κινδυνεύουν ακόμη και οι λειψές κατακτήσεις της κοινότητάς τους, που όσο μικρή κι αν είναι, δικαιούται πλήρη δικαιώματα και προστασία όπως κάθε άλλος, ακόμη περισσότερο έχει ανάγκη εκείνες τις θετικές διακρίσεις, που συμβάλλουν στην εξάλειψη στερεοτύπων και αποκλεισμών, που θα τα προστατέψουν από το μίσος και τη βία (τα περιστατικά ρατσιστικής βίας, κακοποίησης και διακρίσεων εναντίον των τρανς ατόμων παραμένουν ακόμη πολύ υψηλά).
Η επιστροφή των βιολογισμών στον κυρίαρχο λόγο, οι αναφορές σε «κανονικούς» και «αληθινούς» άντρες και γυναίκες, αποτελούν έτσι κι αλλιώς κίνδυνο για τα δικαιώματα όλων μας, πρώτα απ’ όλα των ίδιων των γυναικών, αλλά και κάθε ευάλωτης ομάδας, ανάπηρων, μεταναστών, προσφύγων, που διώκονται επίσης στις μέρες μας από την ακροδεξιά διεθνή.
Στεκόμαστε λοιπόν στο πλάι της τρανς κοινότητας και συνηγορούμε στα αιτήματά της για πλήρη δικαιώματα, για πλήρη συμμετοχή σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Και το κάνουμε αυτό γιατί κάθε άτομο, κάθε ομάδα που στοχοποιείται μας αφορά όλους/ες/α, αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Στεκόμαστε στο πλάι της τρανς κοινότητας γιατί η ριζοσπαστική της διεκδίκηση κλονίζει τα θεμέλια της πατριαρχικής δομής των κοινωνιών μας και γίνεται διεκδίκηση ισότητας κι ελευθερίας για όλους/ες/α.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας