Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.2°
1 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.3° 14.4°
1 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.2° 11.2°
4 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.2° 14.2°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.1° 13.8°
2 BF
59%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.5° 15.4°
1 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
39%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
84%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 17.2°
0 BF
67%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
76%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
1 BF
84%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
metanastes limeniko
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία, όπως αυτή με πλωτή ναυαγοσωστική σχεδία liferaft, τέθηκαν στο στόχαστρο της επιτροπής του ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα δικαιώματα στην Ελλάδα

Εξαντλητικές ερωτήσεις δέχτηκε η ελληνική αντιπροσωπεία στη Γενεύη για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών και άλλα ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, η τελευταία έκθεση των οποίων διαπιστώνει σημαντικά προβλήματα εφαρμογής του σχετικού Διεθνούς Συμφώνου στη χώρα μας.

Bροχή εξαντλητικών ερωτήσεων από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δέχτηκε τη Δευτέρα στη Γενεύη η ελληνική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο της εξέτασης της τελευταίας έκθεσης της Επιτροπής για τον -σε πολλά σημεία ανησυχητικό- τρόπο που εφαρμόζει η Ελλάδα το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα.

Η ενδοοικογενειακή βία και οι επαναπροωθήσεις προσφύγων αποτέλεσαν τα σημαντικότερα θέματα προς τα οποία στράφηκαν τα βέλη των ερωτήσεων. Τα μέτρα προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, στα οποία περιλαμβάνονται η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης και η θέσπιση του Εθνικού Συστήματος Επιτροπείας, υπήρξαν τα βασικότερα από τα λίγα ζητήματα που συγκέντρωσαν θετικά σχόλια.

Ως προς την ενδοοικογενειακή βία, οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στο αν αναγνωρίζει η κυβέρνηση το αδίκημα της γυναικοκτονίας, πώς αντιμετωπίζει τις αιτίες στη ρίζα τους, αν υπάρχει συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως και αν έχει προβλεφθεί υποχρεωτική και συνεχής εκπαίδευση δικαστών, εισαγγελέων και άλλων δυνάμεων επιβολής του νόμου για θέματα έμφυλης βίας.

ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό

Η απάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας περιορίστηκε στο γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης ότι η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε λόγω της πανδημίας, ότι παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη μετά από αίτηση των θυμάτων, ότι ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης στο μετρό της Αθήνας και ότι υπήρξε η δυνατότητα παροχής των γνωστών panic buttons σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο.

Ως προς τις επαναπροωθήσεις, οι ερωτήσεις της Επιτροπής επικεντρώθηκαν στις πολυάριθμες τεκμηριωμένες αναφορές για παράνομες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού με χρήση υπερβολικής βίας, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, άτυπη κράτηση και καταστροφή προσωπικών αντικειμένων. Οπως ειπώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της Επιτροπής, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2024 σημειώθηκαν 1.452 επιχειρήσεις επαναπροώθησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα με 46.649 θύματα.

Τέθηκαν επίσης ερωτήσεις για το πώς θα εξασφαλίσει η Ελλάδα την ενδελεχή, αποτελεσματική και ανεξάρτητη έρευνα των καταγγελιών και τη λογοδοσία των ενόχων, ενώ διατυπώθηκαν ανησυχίες για την αμφισβητούμενη ανεξαρτησία των ερευνών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στα περιστατικά επαναπροωθήσεων.

Η ψυχική υγεία

Η Επιτροπή διατύπωσε επίσης ανησυχία για την εφαρμογή των μέτρων κατά της διαφθοράς και την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση και ζήτησε στατιστικά στοιχεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στα οποία να περιλαμβάνονται ο αριθμός των ερευνών, των διώξεων και των καταδικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις διαφθοράς.

H Επιτροπή εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για πολλά ζητήματα: τον περιορισμό τροφίμων σε ψυχιατρικά ιδρύματα με πρόσδεση ή με φαρμακευτικές ουσίες, την έλλειψη επαρκώς χρηματοδοτούμενων και συμπεριληπτικών ξενώνων για θύματα τράφικινγκ, τον νόμο της συνεπιμέλειας και τις επιπτώσεις του σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, τον τρόπο διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και των ανώτατων δικαστών, τον κρατικό έλεγχο στη διανομή διαφημιστικών κονδυλίων στον Τύπο και την κατάσταση της ελευθεροτυπίας, τη δυσκολία των μη εγγεγραμμένων στα μητρώα Ρομά να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια, τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας και την απόρριψη αιτημάτων ασύλου με τη διαδικασία του απαράδεκτου.

Τέθηκε επίσης το ζήτημα των παρενοχλήσεων που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής, Τάνια Αμπντο Ρόκχολ, αναφέρθηκε με ανάρτησή της στο Χ ονομαστικά στον εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτη Δημητρά, ο οποίος «αντιμετωπίζει διαρκείς δικαστικές ενοχλήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η απαγόρευση να ταξιδέψει στη Γενεύη για να παρακολουθήσει την ελληνική συζήτηση για το Διεθνές Σύμφωνο, λόγω της δουλειάς του στην υποστήριξη μεταναστών και όσων ζητούν άσυλο».

Η απάντηση

Από την πλευρά της, η ελληνική αντιπροσωπεία ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές αρχές δρουν πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, πως το Λιμενικό σώζει ζωές προσφύγων, πως όλες οι καταγγελίες διερευνώνται και υπάρχει λογοδοσία και πως οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία κινήσεων.

Σημείωσε ότι έχουν μειωθεί κατά 40% οι θάνατοι προσφύγων στο Αιγαίο (στην πραγματικότητα, το ποσοστό θανάτων επί του αριθμού των εισερχόμενων προσφύγων έχει αυξηθεί και άγνωστο αν περιλαμβάνει στα στοιχεία το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο με περισσότερους από 650 νεκρούς).

Μάλιστα, η ελληνική αντιπροσωπεία παρατήρησε ότι μετά την πανδημία, την οικονομική κρίση και την προσφυγική κρίση, έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο προσφυγικό και σημειώνουν διαρκή πρόοδο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Δεν εξήγησε βέβαια γιατί τα ερωτήματα και οι ανησυχίες των μελών της Επιτροπής αναδεικνύουν μια ολωσδιόλου διαφορετική εικόνα, ενώ οι εκθέσεις των εγκυρότερων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών επισημαίνουν τη διολίσθηση του κράτους δικαίου και εκφράζουν ανησυχία για σοβαρά ζητήματα σεβασμού των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα δικαιώματα στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας