Με τις γνωστές υπεκφυγές για το Λιμενικό που σώζει ζωές και συλλαμβάνει διακινητές απάντησε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Ευκλείδη Τσακαλώτου «Θα ελέγξει επιτέλους η κυβέρνηση τις καταγγελίες σε βάρος του Λιμενικού Σώματος;». Συνάντησε όμως τον αποστομωτικό αντίλογο του καλά διαβασμένου βουλευτή.
«Σε αυτή την ερώτηση μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, μιλάμε για παιδάκια που πνίγονται, μιλάμε για μια πολιτική που προωθεί αυτούς τους θανάτους» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και αναφέρθηκε σε πρόσφατα ρεπορτάζ σε ξένα μέσα (BBC, Guardian, New York Times, ARD, Al Jazeera, Observer) που αποκαλύπτουν στοιχεία για παράνομες επαναπροωθήσεις, όπως και στον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Χανς Λάιτενς που παραδέχτηκε, μιλώντας στο ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει επαναπροωθήσεις. Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, «έχουμε τον Σουηδό υποναύαρχο Κένεθ Νέιγνες που λέει ότι “δεν μπορούσα να δω τον εαυτό μου στον καθρέφτη αν δεν έλεγα τι έγινε στη Χίο με τα πούσμπακ” […] Εσείς μπορείτε να κοιτάξετε το πρόσωπό σας στον καθρέφτη;» σημείωσε με τον γνωστό γλαφυρό του τρόπο ο κ. Τσακαλώτος.
Τι απάντησε ο υφυπουργός; Οτι το Λιμενικό «έχει διασώσει πάνω από 250.000 ζωές, καταμετρημένες μία μία» και ότι «δεν περιποιεί τιμή» για βουλευτή να υιοθετεί «ακρίτως σωρεία δημοσιευμάτων τα οποία κατευθύνονται από γνωστά κέντρα και στρέφονται εναντίον της χώρας». Και σημείωσε: «Δεν άκουσα να λέτε κάτι για τους 3.000 και πλέον διακινητές που έχουν συλληφθεί μόνο τα τελευταία χρόνια, πετυχαίνοντας ένα σημαντικότατο χτύπημα σ’ αυτούς που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο».
Ο κ. Τσακαλώτος συνέστησε στον υφυπουργό να δει το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «142 χρόνια». «Αφορά τους υποτιθέμενους διακινητές που τους σύραμε στις φυλακές για 142 χρόνια, επειδή λέγατε ότι είναι διακινητές, ενώ ήταν άνθρωποι που τους είχαν παρατήσει οι διακινητές και απλώς προσπαθούσαν να φέρουν σε πέρας το καράβι και τους σύρατε στα δικαστήρια. Σας προκαλώ, λοιπόν, να δείτε αυτό το ντοκιμαντέρ και να μην κλάψετε», επισήμανε. Αναφέρθηκε στη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ερευνήσει το γνωστό βίντεο που δημοσιοποίησαν οι New York Times όπου καταγράφεται επαναπροώθηση και ότι παίρνει πολύ σοβαρά την καταγγελία.
Αν και το πόρισμα του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex αναγνωρίζει «χωρίς καμία αμφιβολία» ότι πρόκειται για επαναπροώθηση στην οποία εμπλέκονται στελέχη στα υψηλά κλιμάκια του Λιμενικού, στην Ελλάδα οι έρευνες δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα. «Είναι το ίδιο με το άπλετο φως που θα είχαμε για τις παρακολουθήσεις και ακόμα είμαστε στον βούρκο της παραπληροφόρησης και χωρίς πληροφορία», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. Και κατέληξε: «Κοινωνική ευαισθησία είναι όχι να μου πείτε πότε κάνει καλά τη δουλειά του το Λιμενικό Σώμα, που προφανώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις την κάνει, αλλά πότε δεν την κάνει. […] Δεν είναι κριτική για την Ελλάδα, είναι κριτική για τη δική σας κυβέρνηση που θέλει να παίζει με την Ακροδεξιά και να δείξει ότι “εμείς είμαστε με τα πούσμπακ και δεν το λέμε αλλά το κάνουμε”».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας