Δεν ήταν ένα άψυχο παιδικό κορμάκι αυτό που εκβράστηκε στο τουριστικό θέρετρο της Αλικαρνασσού την Τετάρτη, συγκλονίζοντας -λέμε τώρα- τον πλανήτη με τις φωτογραφίες του.
Ηταν ο Αϊλάν Κούρντι. Τρία χρόνια πρόλαβε και έζησε στην πατρίδα του, τη Συρία.
Και στη σύντομη αυτή ζωή του στάθηκε διπλά άτυχος. Γιατί γεννήθηκε σε μια εμπόλεμη πατρίδα και γιατί στη διαδρομή για την ελευθερία μέσα στη βάρκα των δουλεμπόρων γλίστρησε από τα χέρια του πατέρα του και έσβησε γρήγορα, συντροφιά με τον πεντάχρονο αδελφό του Γκάλεπ και την 27χρονη μητέρα του, Ριχάνα.
Ο Αϊλάν δεν είναι το μοναδικό παιδί που πνίγεται τα τελευταία χρόνια, όταν αναποδογυρίζουν τα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων.
Κι άλλα παιδιά, μωρά σχεδόν, έχουν γλιστρήσει από τις αγκαλιές των προσφύγων γονιών τους και έχουν πνιγεί.
Ετυχε να βρίσκεται στην παραλία της Αλικαρνασσού η φωτογράφος Νιλιφέρ Ντεμίρ και να απαθανατίσει αυτές τις εικόνες, που νους ανθρώπου δεν τις χωρά.
«Πάγωσα»
«Οταν το είδα έμεινα αποσβολωμένη, παγωμένη. Δεν υπήρχε δυστυχώς τίποτε που να μπορεί να κάνει κανείς γι' αυτό το παιδί. Ετσι, έκανα τη δουλειά μου», δήλωσε η φωτογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και πρόσθεσε ότι -φωτογραφίζοντάς το- ήθελε απλά να απεικονίσει το δράμα αυτών των ανθρώπων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξή της που αυτές οι εικόνες είχαν τέτοιον αντίκτυπο.
Η ιστορία του Αϊλάν, του Γκάλεπ και της μητέρας τους Ριχάνα έγινε γνωστή από τον πατέρα της οικογένειας, Αμπντάλα Σενού, τον άμοιρο και άτυχο, γιατί αυτός σώθηκε και βρέθηκε ζωντανός στην ίδια παραλία με τους νεκρούς γιους του και την άψυχη γυναίκα του.
«Είχαμε σωσίβια διάσωσης, όμως το πλοίο βυθίστηκε ξαφνικά, επειδή κάποιοι από τους επιβαίνοντες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Κρατούσα το χέρι της γυναίκας μου. Ομως τα παιδιά μου μού γλίστρησαν από τα χέρια», είπε, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
«Το σκοτάδι είχε καλύψει τα πάντα και όλος ο κόσμος φώναζε. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η γυναίκα μου και τα παιδιά μου δεν άκουσαν τη φωνή μου. Προσπάθησα να κολυμπήσω ώς την ακτή ακολουθώντας τα φώτα, όμως δεν μπόρεσα να βρω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου μόλις έφτασα στη στεριά. Πήγα στο νοσοκομείο και έμαθα τα άσχημα νέα», πρόσθεσε.
Από το Κομπάνι
Οπως ανέφερε, κατάγεται από την κουρδική πόλη Κομπάνι, στη Βόρεια Συρία, και όνειρό τους ήταν να φτάσουν στον Καναδά, όπου βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια η αδελφή του κι άλλοι συγγενείς.
Υποστήριξε επίσης ότι είχε προσπαθήσει άλλη μια φορά να έρθει στην Ελλάδα με την οικογένειά του, αλλά τότε το πλοίο τους το αναχαίτισε το Λιμενικό Σώμα.
Το ταξίδι για τη γη της ελευθερίας τελείωσε γι’ αυτόν στις τουρκικές ακτές.
«Η μόνη μου επιθυμία τώρα είναι να επιστρέψω στο Κομπάνι, με τους νεκρούς γιους και τη γυναίκα μου, να τους θάψω στη γη μου και να θαφτώ κι εγώ. Η ζωή μου τελείωσε. Κυριολεκτικά και μεταφορικά» δήλωσε στο συριακό ραδιόφωνο «Roxana».
Η αδελφή τού Αμπντάλα, Τίμα Κούρντι, δήλωσε από το Βανκούβερ, όπου μένει, στην εφημερίδα «Canada’s National Post» ότι η οικογένεια είχε καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου στις καναδικές αρχές, η οποία απορρίφθηκε τον Ιούνιο εξαιτίας των περιπλοκών που συναντούν οι αιτήσεις που προέρχονται από την Τουρκία.
«Προσπαθούσα να τους βοηθήσω. Φίλοι και γείτονες με βοήθησαν με τα τραπεζικά, αλλά δεν μπορούσαμε να τους βγάλουμε (από την Τουρκία) και γι’ αυτό μπήκαν στη βάρκα. Τους πλήρωνα το ενοίκιο στην Τουρκία, αλλά είναι τρομερή η μεταχείριση των Σύρων εκεί», είπε η Τίμα Κούρντι.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά τις δηλώσεις της Τίμα Κούρντι, η συντηρητική κυβέρνηση του Καναδά δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις από τους πολιτικούς της αντιπάλους και ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ προσωπικά, τα πυρά των οργανώσεων προάσπισης των μεταναστών, λόγω της αναθεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας στην οποία προχώρησε.
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες τέσσερις φερόμενους ως διακινητές, συριακής καταγωγής, ηλικίας από 30 έως 41 ετών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της διακίνησης μεταναστών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας