Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επικοινωνιακή προσπάθεια να φιλοτεχνήσει ένα οιονεί πολεμικό κλίμα στον Εβρο με επίκεντρο το προσφυγικό, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη υπόθεση των 38 προσφύγων που παρέμειναν εγκλωβισμένοι σε νησίδα για μέρες προκειμένου να τραβήξει από τα μαλλιά το αφήγημα της «εργαλειοποίησης των προσφύγων» εκ μέρους της Τουρκίας. Τόσο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλά και σχεδόν το σύνολο των φιλοκυβερνητικών μέσων, επενδύουν ξανά στη στρατηγική της έντασης, εμφανίζοντας τους πρόσφυγες είτε σαν «εισβολείς» είτε σαν «πιόνια» της Τουρκίας, σε κάθε περίπτωση ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα.
Τη σκυτάλη παίρνει τώρα κεντρικά το ίδιο το Μαξίμου. Σήμερα το απόγευμα στις 4.30 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι προφανής. Αφενός να διαχειριστεί τις εντυπώσεις από τον διεθνή διασυρμό της για τους χειρισμούς της στην υπόθεση και για τις αδιέξοδες εγκληματικές αντιπροσφυγικές πολιτικές της. Αφετέρου να συσπειρώσει το σκληρό κυβερνητικό ακροατήριο και να επιχειρήσει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, προκειμένου να μετατοπιστεί η ατζέντα από την υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων που φθείρει προσωπικά τον πρωθυπουργό.
Η συνταγή είχε δοκιμαστεί τον Μάρτιο του 2020. Σήμερα όμως έχει όλες τις προϋποθέσεις να επαναληφθεί σαν φάρσα. Διότι ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση την υπόθεση των εγκλωβισμένων προσφύγων δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι η φύλαξη των συνόρων αποτελεί άπιαστο στόχο. Κι αυτό παρά τις θριαμβολογίες για επέκταση και ενίσχυση του φράκτη, παρά τις αλλεπάλληλες προσλήψεις συνοροφυλάκων, παρά τον πακτωλό χρημάτων για προμήθειες στρατιωτικού υλικού επιτήρησης και παρά τα πομπώδη λόγια των υπουργών κατά τις επισκέψεις τους στη συνορογραμμή.
Το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση στον Εβρο είναι να εμφανίζεται αιφνιδιασμένη και απειλούμενη κάθε φορά που επιχειρεί να ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μια ομάδα προσφύγων, συχνά με πολλά μικρά παιδιά και γυναίκες ανάμεσά τους. Αποδεικνύεται επίσης ανίκανη να εντοπίσει την παρουσία τους στα σύνορα για μέρες παρά τα ντρόουν, τις θερμικές κάμερες και τα άλλα πολυδιαφημισμένα μέσα υψηλής τεχνολογίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, η ομάδα των 38 προσφύγων μετακινήθηκε την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου από την επίμαχη νησίδα στην ελληνική όχθη του Εβρου χωρίς να πάρει μυρωδιά ο κρατικός μηχανισμός. Αντιθέτως, η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εντοπίσει τους πρόσφυγες μόλις το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου, αφού πρώτα ενημερώθηκε από δημοσιογράφους για το γεωγραφικό στίγμα της ομάδας.
Μετάθεση ευθυνών
Κατά τ’ άλλα ο κ. Μηταράκης συνεχίζει την τακτική της κατασκευής εσωτερικού εχθρού, προσπαθώντας να ρίξει σε άλλους τις κυβερνητικές ευθύνες για τον διεθνή διασυρμό της χώρας. Χτες με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κατηγόρησε τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη και Στέλιο Κούλογλου, ότι με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπόθεση των εγκλωβισμένων «επέλεξαν, δυστυχώς, να δυσφημήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό» και ότι «για πολλοστή φορά κουνούν το δάχτυλο προς τη χώρα μας και υπονομεύουν μονίμως τη διεθνή αξιοπιστία της».
Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη σχετικά με το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» «Εγκλημα στον Εβρο» (26/7/2022) αναφορικά με όσα κατήγγειλαν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, ο κ. Μηταράκης αποποιείται κάθε αρμοδιότητα, υποδεικνύοντας για απαντήσεις άλλα υπουργεία. Ελλείψει μάλιστα οποιασδήποτε ενέργειάς του να διερευνήσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες, παραθέτει τους γνωστούς αφορισμούς για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Γκάφα Θεοδωρικάκου
Η αμηχανία και ο εκνευρισμός του κυβερνητικού επιτελείου μπροστά στο διεθνές ξεγύμνωμά του είναι περισσότερο από εμφανείς και οδηγούν σε τραγελαφικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, στην τηλεοπτική εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ το Σάββατο να επιδεικνύει στην κάμερα και να παραδίδει στον Γιώργο Αυτιά έγγραφο του υπαρχηγού του ΓΕΣ με την ένδειξη «εμπιστευτικό», σημειώνοντας ότι θα κατατεθεί στη Βουλή για να «είναι εις γνώσιν των πάντων».
Αναρωτιέται κανείς για τη σοβαρότητα ενός υπουργού που μεταχειρίζεται με τέτοια επιπολαιότητα εμπιστευτικά έγγραφα του Στρατού προκειμένου να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, σε δημοσιογράφους και οργανώσεις.
Το έγγραφο, με το οποίο ο υπαρχηγός του ΓΕΣ ενημέρωνε στις 26 Ιουλίου ότι η επίμαχη νησίδα δεν είναι ελληνική, εκθέτει και επί της ουσίας τον υπουργό: γιατί ενημέρωσε η ΕΛ.ΑΣ. για την εδαφική κυριότητα της νησίδας μόλις στις 11 Αυγούστου, δυόμισι μέρες μετά τον θάνατο του μικρού κοριτσιού από τσίμπημα σκορπιού, ζητώντας την ίδια ημέρα από την Τουρκία να διασώσει κατεπειγόντως τους πρόσφυγες, ενώ είχε ενημερωθεί από τις 26 Ιουλίου; Τα ερωτήματα δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από το σκηνικό οιονεί υβριδικού πολέμου που στήνει η κυβέρνηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας