Μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικών παρενοχλήσεων στον δημόσιο τομέα και συμπλήρωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου «ήδη από χθες», ζήτησαν συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων από τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, κατά την παρουσίαση έρευνας του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή –πέρα από επίκαιρη– μελέτη του επιστημονικού φορέα της ΑΔΕΔΥ που έρχεται για πρώτη φορά να ερευνήσει φαινόμενα σεξουαλικών παρενοχλήσεων στον χώρο του δημόσιου τομέα (πρώτη η «Εφ.Συν.» παρουσίασε την έρευνα στις 15/3/2022: «Υπάρχει σεξισμός στο Δημόσιο»), καταρρίπτοντας τέσσερις μύθους:
■ 1ος μύθος: ότι δεν υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση στον δημόσιο τομέα, γιατί υπάρχει εργασιακή ασφάλεια. Οχι μόνο υπάρχει, αλλά τα θύματα δεν προστατεύονται.
■ 2ος μύθος: ότι η σεξουαλική παρενόχληση ασκείται από ιεραρχικά ανώτερους άνδρες σε κατώτερες ιεραρχικά γυναίκες. Ασκείται και από ισόβαθμους, αλλά και από γυναίκες σε άνδρες (σε μικρότερη βέβαια συχνότητα), σύμφωνα με τη μελέτη.
■ 3ος μύθος: ότι καταγγέλλεται όταν συμβαίνει. Δυστυχώς σπάνια καταγγέλλεται.
■ 4ος μύθος: όταν καταγγέλλεται η σεξουαλική παρενόχληση, ασκείται δίωξη. «Οχι, μόνο σε μία περίπτωση ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο δράστης μένει ατιμώρητος», εξήγησε η Μαρία Στρατηγάκη, επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας.
Η έρευνα διενεργήθηκε το 2021, δειγματοληπτικά μέσω 697 ερωτηματολογίων, αλλά και με εμπειρική μελέτη με τη συμμετοχή 26 γυναικών που είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και 2 πληροφοριοδοτριών. Πολλές γυναίκες θύματα σκέφτηκαν ακόμη και να εγκαταλείψουν την εργασία τους, οι περισσότερες δήλωσαν ότι φοβήθηκαν ή/και είχαν αντίποινα μετά την παρενόχληση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζόμενες στοχοποιήθηκαν λόγω συνδικαλιστικής ή φεμινιστικής δράσης. Μόλις δύο κατάφεραν να καταγγείλουν το περιστατικό, χωρίς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη μέχρι στιγμής. Οι θύτες, σύμφωνα με την έρευνα, συχνά καλύπτονται από συναδέλφους τους ή ακόμη και από τη διοίκηση της υπηρεσίας. «Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μάρτυρες και οι ίδιες οι γυναίκες δεν αντιδρούσαν στην παρενόχληση, επειδή ο δράστης είχε διασυνδέσεις ή επειδή μεγάλο μέρος των υπαλλήλων συμμετείχε σε παρανομίες μαζί με τον δράστη», διαπίστωσε η έρευνα. Το αποτέλεσμα είναι φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης να μένουν ατιμώρητα και να διαιωνίζονται.
Στις προτάσεις που κατέθεσαν χθες συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς της ΑΔΕΔΥ στον υπουργό περιλαμβάνεται η εισαγωγή της σεξουαλικής παρενόχλησης ως διακριτού αδικήματος στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. «Η αναφορά στην προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας δεν αρκεί», ανέφερε η κ. Στρατηγάκη, τονίζοντας την άμεση ανάγκη να προσαρμοστεί το πειθαρχικό δίκαιο στη Διεθνή Σύμβαση «190», που κυρώθηκε με τον νόμο 4808/2021 και έχει ισχύ στον ιδιωτικό τομέα. Θετικός εμφανίστηκε ο υπουργός στο να επανεξετάσει το πλαίσιο. «Ωραία τα ευχολόγια. Αλλά στον νόμο 4808 προβλέπεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Εσωτερικών και έναν χρόνο τώρα δεν την έχουμε δει. Υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει από χθες. Τα τελευταία γεγονότα κάνουν τα θύματα να νιώθουν πιο ανασφαλείς απ’ ό,τι ήταν πριν», προειδοποίησε η Σταυρούλα Παπαδημητρίου, μέλος της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενη προφανώς στην υπόθεση Λιγνάδη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας