Θύμα της πολιτικής του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, είναι ο 18χρονος πρόσφυγας-μαθητής Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα, που κινδυνεύει ακόμα και με απέλαση εάν δεν γίνει δεκτή η αίτησή του για άσυλο, χωρίς να έχει τη δυνατότητα παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, ούτε αυτός ούτε κανείς από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.
Τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, την κατήργησε το Υπουργείο το 2021, στερώντας από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες το δικαίωμα να ζήσουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα και μετά την ενηλικίωσή τους.
Μετά τον σάλο και τις έντονες αντιδράσεις που προηγήθηκαν, η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα να θέλει να βοηθήσει τον Σαϊντού, ασκώντας πιέσεις στους δικαστές της ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, προκειμένου να αποκτήσει καθεστώς προστασίας. Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επικαλέστηκε ότι ο μαθητής είναι αριστούχος και δήλωσε ότι «ενίσχυσε» τον φάκελό του: γεγονότα όμως που μικρή σχέση μπορεί να έχουν με το δικαίωμά του να συνεχίζει να ζει στη χώρα.
Σημειώνεται ότι στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το απόγευμα της Τρίτης με τον Σαϊντού.
Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για το θέμα:
«Ενόψει της επανεξέτασης του αιτήματος του Σαϊντού Καμαρά για να μείνει στην Ελλάδα, έχουν γίνει, εδώ και καιρό από την πλευρά της Πολιτείας, όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ενισχύουν αυτό το αίτημά του. Χωρίς κορώνες και κινήσεις εντυπωσιασμού το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019 στο Υπουργείο Παιδείας κάνει το ίδιο ακριβώς για όσα παιδιά το χρειάζονται, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τη σχολική χρονιά 2021-22 σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά εγγραφής και φοίτησης, μαθητών-προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος. Ο Πρωθυπουργός επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αύριο στις 16.30 με τον Σαϊντού Καμαρά.»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας