Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη η Human Rights Watch καταγγέλλει εκ νέου σε έκθεσή της βίαιες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές κατά μεταναστών στην περιοχή του Έβρου παρουσιάζοντας παράλληλα ένα βίντεο με εικόνες ανθρώπων, που έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στη χώρα μας από τα σύνορα με την Τουρκία κι έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς.
Η HRW σημειώνει πως οι Έλληνες αξιωματικοί συχνά κατασχέτουν και καταστρέφουν υπάρχοντα των μεταναστών, ενώ αναφέρει πως υπάρχουν περιστατικά κατά τα οποία έχουν κρατηθεί αναίτια σε «επίσημες και ανεπίσημες τοποθεσίες», σε πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα ή σε ανοιχτές γεωργικές εκτάσεις, για ώρες έως πέντε ημέρες.
«Οι άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα κρατούνται, χτυπημένοι και διωγμένοι από την Ελλάδα χωρίς καμία μέριμνα για τα δικαιώματά τους ή την ασφάλειά τους» δήλωσε ο Τόντορ Γκάρδος από την οργάνωση.
Η έκθεση περιέχει 24 τέτοια περιστατικά μετά από συνεντεύξεις με 26 αιτούντες άσυλο και μετανάστες από Αφγανιστάν, Ιράκ, Μαρόκο, Πακιστάν, Συρία, Τυνησία και Υεμένη τους δύο προηγούμενους μήνες στην Τουρκία και τον Μάιο στην Ελλάδα.
Όλοι οι ερωτηθέντες έκαναν λόγο για εχθρική ή βίαιη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας αλλά και αγνώστων, που φορούσαν στολές και μάσκες όντας εξοπλισμένοι με χειροπέδες, κλομπ και σπρέι.
Δώδεκα άτομα είπαν ότι τους έγδυσαν, τους κατέσχεσαν ταυτότητες, χρήματα και τα πράγματά τους. Μάλιστα, σε επτά περιστατικά τους πήραν ρούχα ή παπούτσια και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με εσώρουχά, ακόμα και μέσα στη νύχτα με χαμηλές θερμοκρασίες.
Η κακοποίηση περιλάμβανε ξυλοδαρμούς με γροθιές, κλοτσιές και κλομπ, ενώ σε μία περίπτωση αναφέρθηκε η χρήση πυροβόλου όπλου. Σε μια άλλη ένας μαροκινός άνδρας είπε ότι ένα άτομο με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τον έσυρε από τα μαλλιά και τον ανάγκασε να γονατίσει στο έδαφος. Στη συνέχεια απειλώντας τον με ένα μαχαίρι στο λαιμό του και τον υπέβαλε στο μαρτύριο της ψεύτικης εκτέλεσης.
Άλλοι επαναπροώθησαν μία έγκυο ηλικίας 19 ετών από τον Αφρίν της Συρίας και μία άλλη γυναίκα από το Αφγανιστάν, η οποία δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές πήρα και παπούτσια δύο παιδιών.
Η οργάνωση καλεί τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο τις επανειλημμένες καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις και για την υπερβολική χρήση βίας.
Τέλος, η HRW σημειώνει πως όποιος ασκεί τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, καθώς και οι ανώτεροί του, θα πρέπει να υπόκεινται σε πειθαρχική κύρωση επισημαίνοντας πως οι ανώτεροι αξιωματικοί γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν τι συνέβαινε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας