Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη του αγνοούμενου 31χρονου κυβερνήτη του μοιραίου Φάντομ, σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, καθώς έως αργά το βράδυ και παρά τις επίπονες και συνεχείς αναζητήσεις δεν σημειώθηκε καμιά εξέλιξη στην επιχείρηση εντοπισμού του.
Ο νεαρός πιλότος από το Νευροκόπι Δράμας, όπως έγινε γνωστό χθες, εντάχθηκε στην 338 Μοίρα της Ανδραβίδας από τον Μάιο του 2016 και ώς τον Δεκέμβριο του 2021 πετούσε ως συγκυβερνήτης στα Φάντομ, όπως προβλέπεται προκειμένου να γίνει κάποιος κυβερνήτης. Ακολούθησε η μετεκπαίδευσή του στο Σμήνος Μετεκπαίδευσης (ΣΜΕΤ) που τελείωσε πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2022, και έκτοτε, για περίπου έναν μήνα, πετούσε ως κυβερνήτης. Ο 29χρονος νεκρός υποσμηναγός και συγκυβερνήτης Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας ήταν στην 338 Μοίρα από τον Απρίλιο του 2019.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη την ώρα που πραγματοποιούσε κλειστή στροφή κατά την οποία ασκούνται πολλά G στο σώμα των χειριστών και κατά τις εκτιμήσεις, το Φάντομ πιθανώς πετούσε με ταχύτητα 800 χιλιόμετρα την ώρα. Στην περίπτωση μάλιστα που σημειώθηκε μια οποιαδήποτε βλάβη στο αεροπλάνο, αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία, καθώς ο χειριστής του δεν έχει καθόλου χρόνο αντίδρασης.
Σε ασκήσεις «χαμηλής ναυτιλίας», όπως αυτή που έκαναν το πρωί της Δευτέρας πάνω από τη θάλασσα ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας, τα αεροσκάφη πετούν συνήθως χωρίς πρόσθετες δεξαμενές καυσίμων, ώστε να έχουν το περιθώριο για παραπάνω ελιγμούς και να μπορούν να στρίβουν καλύτερα, ενώ κινούνται συνήθως στα όρια των 100 μέτρων (300 πόδια). Σε ποιο ακριβώς ύψος πετούσε το μοιραίο αεροσκάφος είναι κάτι που αναμένεται να καταθέσουν στην επιτροπή διερεύνησης οι δύο πιλότοι του προπορευόμενου Φάντομ που διαδραμάτιζε τον ρόλο του «αρχηγού» του ζεύγους.
Στην περιοχή της συντριβής του μαχητικού από το πρωί επιχειρούσαν χθες και δύο δύτες από την Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ακόμη τρία στελέχη από τα «κομάντο» της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας-Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επειδή το βάθος στο σημείο της συντριβής φτάνει ακόμη και τα 1.000 μέτρα όπου δεν είναι δυνατή η κατάδυση ανθρώπου, για τις έρευνες χρησιμοποιείται και ένα υποβρύχιο drone, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να καταδυθεί πάνω από τα 100 μέτρα. Το ότι δεν είχε εντοπιστεί η άτρακτος του αεροσκάφους οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι πιθανώς αυτή έχει πέσει στη βαθιά χαράδρα (1.000 μ.) που υπάρχει στην περιοχή.
Προκειμένου λοιπόν να εντοπιστεί θα αποσταλεί στην περιοχή το πλοίο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτίλος» μέσα στις επόμενες ημέρες, μόλις αποκατασταθεί βλάβη που είχε υποστεί και επιδιορθώνεται με ταχείς ρυθμούς. Το «Ναυτίλος» έχει ειδικό ηχοβολιστικό σύστημα (σόναρ) που μπορεί να εντοπίσει το αεροσκάφος ανεξαρτήτως βάθους, οπότε και θα ξεκινήσει η προσπάθεια ανάκτησης του «μαύρου κουτιού».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας