Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αντιθέσεις! Την ώρα που ξεκίνησε το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης των υπηρετούντων στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, της Άμεσης Δράσης Αττικής, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, αποκαλύφθηκε το κύκλωμα αστυνομικών που ξέπλενε ποινικούς   | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ξέπλεναν βαρυποινίτες εκδίδοντας νέες ταυτότητες

Οκτώ ολόκληρα χρόνια δρούσε ανενόχλητο το μεγάλο κύκλωμα του οποίου η ραχοκοκαλιά αποτελούνταν από επίορκους αστυνομικούς και αντί αδρότατης αμοιβής ελληνοποιούσε αλλοδαπούς, ιδίως αλβανικής καταγωγής, με βαρύ ποινικό μητρώο.

Οι αξιωματικοί της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που ασχολήθηκαν επί μήνες με την εξάρθρωσή του αναφέρονται στη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που έχουν εξιχνιάσει έως σήμερα. Τουλάχιστον 34 αστυνομικοί φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα που δρούσε από τις 26 Απριλίου 2013, πάνω από 20 συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί, εκ των οποίων 10 είναι αστυνομικοί που υπηρετούν ως επί το πλείστον σε τμήματα Ασφαλείας ή γραφεία διαβατηρίων κυρίως της Δυτικής Αττικής, σε μια υπόθεση που δείχνει πόσο βαθιά εδραιωμένη είναι η διαφθορά σε αυτούς που υποτίθεται μας προστατεύουν αλλά και σε όσους τη συγκαλύπτουν.

«Η Αστυνομία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει πρώτα εκείνη να τηρεί τους νόμους. Οι πολίτες ζητούν ασφάλεια. Θέλουν κοντά τους τον αστυνομικό να τους προστατεύει και όχι να παρανομεί», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, που ένιωσε την ανάγκη, μπροστά στις αποκαλύψεις που πλήττουν ακόμα μια φορά το κύρος της Αστυνομίας, να στηρίξει «με όλες τις δυνάμεις τους αστυνομικούς του καθήκοντος, που εργάζονται σκληρά και συνειδητά για την ασφάλεια των πολιτών και της πατρίδας μας».

Μέχρι 50.000 ευρώ το κεφάλι

Μέσα σε 8 χρόνια το κύκλωμα εκτιμάται ότι είχε «ξεπλύνει» από το ποινικό τους μητρώο εκατοντάδες διωκόμενους κακοποιούς και βαρυποινίτες και το μικρότερο ποσό που έπαιρνε από αυτούς ήταν 30.000 ευρώ, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπήρξαν περιπτώσεις που πληρώθηκαν στο κύκλωμα 45.000 και 50.000 ευρώ το κεφάλι. Σύμφωνα δε με πρόχειρους υπολογισμούς των «Αδιάφθορων», το συνολικό οικονομικό όφελος της συμμορίας με πυρήνα τους αστυνομικούς εκτιμάται ότι ανέρχεται σε πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Κομβικό ρόλο στη συμμορία, ως ένα από τα αρχηγικά της μέλη, διαδραμάτιζε ένας 38χρονος αστυνόμος Β’ που τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε ως διοικητής τμήματος Ασφαλείας σε περιοχή της Δυτικής Αττικής και στο γραφείο του βρέθηκε ένα χρηματοκιβώτιο με 320.000 ευρώ, ενώ στην κατοχή άλλου αρχηγικού στελέχους, ενός ιδιώτη, βρέθηκαν ακόμη 280.000 ευρώ.

Το κύκλωμα, όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα των αξιωματικών της Εσωτερικών Υποθέσεων, αναλάμβανε να βγάζει ταυτότητες ή διαβατήρια στους ποινικούς ώστε να εμφανίζονται ως Ελληνες πολίτες, χρησιμοποιώντας είτε ψευδή στοιχεία μη υπαρκτών ατόμων είτε στοιχεία ομογενών που διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό είτε στοιχεία υπαρκτών ημεδαπών που είχαν δηλώσει ψευδώς απώλεια διαβατηρίου ή ταυτότητας.

«Πελάτες» τους ήταν κυρίως ομογενείς από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, Ρομά και Αλβανοί από τους οποίους ξεχωρίζει ένας που πιάστηκε στην Ολλανδία με 4 κιλά κοκαΐνης, ένας άλλος με Ερυθρά Αναγγελία αναζητήσεων από την Ιντερπόλ αλλά και ο 35χρονος Αλβανός που στις 16 Νοεμβρίου δολοφονήθηκε έξω από το βενζινάδικο της γυναίκας του στην οδό Θηβών 181 στη Νίκαια. Το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φέρεται να είχε εκδώσει πλαστά έγγραφα (ταυτότητα) από τους επίορκους αστυνομικούς.

Με τη χρήση των ανωτέρω εγγράφων, οι «πελάτες» του κυκλώματος μπορούσαν να μένουν νόμιμα και να μετακινούνται στη χώρα κρύβοντας το ποινικό τους παρελθόν, κυκλοφορούσαν ελεύθερα και έμεναν σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης Σένγκεν, εξέδιδαν άδειες οδήγησης, έφτιαχναν νέα ή χρησιμοποιούσαν υπαρκτά φορολογικά μητρώα και γενικά εμφανίζονταν σε όλα νόμιμοι.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξιχνίασή του ξεκίνησε όταν σε τυχαίο έλεγχο ένας από τους «πελάτες» έδειξε στους αστυνομικούς την ταυτότητά του, στο τμήμα όμως που οδηγήθηκε για εξακρίβωση προέκυψε από δακτυλοσκοπική εξέταση ποιος πραγματικά ήταν. Στην επιχείρηση που έγινε προχθές εντός των ορίων του αυτοφώρου συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα μεταξύ των οποίων: εννέα είναι εν ενεργεία αστυνομικοί, ένας είναι πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μία είναι υπάλληλος ληξιαρχείου ΟΤΑ, ένας είναι δικηγόρος και οι υπόλοιποι οκτώ είναι ιδιώτες. Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διώξεις για 13 αδικήματα από τα οποία αρκετά είναι κακουργήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, η δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, η διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας, η διακίνηση ναρκωτικών (αγορά και κατοχή), η συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, η ψευδής υπεύθυνη δήλωση, η παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ’ εξακολούθηση, η πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και η παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών.

Σήμερα αναμένονται λεπτομερείς ανακοινώσεις από τις αστυνομικές αρχές για την υπόθεση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξέπλεναν βαρυποινίτες εκδίδοντας νέες ταυτότητες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας