Το φάντασμα της ακυρότητας πλανάται πάνω από τη δίκη των 24 κατηγορούμενων της «υπόθεσης ERCI» – μία εκ των οποίων είναι η πασίγνωστη πλέον Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία, η ιστορία της οποίας έγινε σειρά («The swimmers») που προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία στο Netflix, καθιστώντας την ίδια διάσημη στα πέρατα της οικουμένης για τον ηρωισμό και την αλληλεγγύη της και τη χώρα μας διάσημη για τη μοίρα που επιφυλάσσει στους ήρωες της αλληλεγγύης.
Η πολύκροτη δίκη των διασωστών και μελών της οργάνωσης ERCI, που φορτώθηκαν τις κατηγορίες της κατασκοπίας, της διευκόλυνσης εισόδου ή της διακίνησης προσφύγων, της πλαστογραφίας και άλλα πλημμελήματα τα οποία μπορούν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης για τον κάθε κατηγορούμενο, παρά τις φιέστες που συνόδευσαν την ανακοίνωση έναρξης της ποινικής διαδικασίας σε συνέντευξη Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, τώρα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα πριν καλά καλά ξεκινήσει.
Χθες με την έναρξή της, παρουσία 12 εκ των κατηγορουμένων και 24 συνηγόρων, εμφανίστηκε και το πλήθος προβληματικών στοιχείων της δικογραφίας, που μαρτυρούν προχειρότητα στη σύνταξη του κατηγορητηρίου και ανυπαρξία στοιχείων, προδίδοντας πολιτική σκοπιμότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι συνήγοροι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα λάθη τόσο του κλητηρίου θεσπίσματος όσο και του παραπεμπτικού βουλεύματος, καταθέτοντας ανάλογες ενστάσεις ακυρότητας, τις οποίες πλέον η έδρα οφείλει είτε να δεχτεί, οδηγώντας τη διαδικασία σε ναυάγιο, είτε να βρει έναν πειστικό τρόπο για να τις απορρίψει, ώστε η δίκη να συνεχιστεί.
Η πρόεδρος της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Μυτιλήνης, προφανώς υποψιασμένη ως προς το τι έχει να αντιμετωπίσει, θέλησε από την έναρξη της διαδικασίας να οριοθετήσει τα αδικήματα, λέγοντας ότι «σήμερα εδώ δεν θα δικάσουμε πράξεις όπως της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης και της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών, αλλά τα πλημμελήματα της κατασκοπίας, της πλαστογραφίας και της παροχής πληροφοριών σε εγκληματική οργάνωση», δίνοντας μάλιστα και τις σχετικές επεξηγήσεις ειδικά για την κατασκοπία. «Οφείλουμε να δούμε τι είναι απόρρητο και τι όχι και τι ήταν γνωστό στους κατηγορούμενους», είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια μάλιστα με το «καλημέρα» αφαίρεσε από το κατηγορητήριο την κατηγορία περί παράνομης ακρόασης ραδιοσυχνοτήτων, αφού έχει πάψει να υφίσταται ως αδίκημα από το 2020.
Ακολούθησε ομοβροντία ενστάσεων από τους συνηγόρους, που ομόφωνα ζήτησαν την ακύρωση του κατηγορητηρίου. Στο σύνολό τους οι συνήγοροι επισήμαναν την αοριστία και την ασάφεια τόσο του κλητηρίου θεσπίσματος όσο και του παραπεμπτικού βουλεύματος το οποίο δεν εξατομικεύει τις κατηγορίες, καθώς και τις αντιφάσεις που τα διέπουν. Χαρακτηριστικό της προχειρότητας της σύνταξης και των δύο είναι ότι δεν γίνεται ονομαστική αναφορά σε κάθε έναν κατηγορούμενο, αλλά αναφέρονται μόνο με αύξοντα αριθμό.
Γεγονός που ίσως συναντάται συχνά, αλλά εδώ παρατηρείται αναντιστοιχία στην αρίθμηση, με αποτέλεσμα σε πλήθος περιπτώσεων να μην ξέρει κανείς για ποιο αδίκημα κατηγορείται έκαστος. Για παράδειγμα, ο αριθμός έξι (6) της Σάρας Μαρντίνι απουσιάζει εντελώς από το βούλευμα! Η ασάφεια, επίσης, είναι ένα γενικό χαρακτηριστικό, αφού σε πλήθος κατηγοριών απουσιάζει η περιγραφή συγκεκριμένων πράξεων που οδηγούν στη δίωξη, όπως και οι ημερομηνίες, μετατρέποντας έτσι το κατηγορητήριο σε δυσεπίλυτο γρίφο για δυνατούς λύτες!
Σημαντική έλλειψη, ακόμα, το γεγονός ότι το κλητήριο θέσπισμα δεν επιδόθηκε στη γλώσσα των κατηγορούμενων, αφού μεταξύ τους υπάρχουν Γερμανοί και Ολλανδοί και η Σύρα Σάρα Μαρντίνι, γεγονός που παλαιότερα οδήγησε τον Αρειο Πάγο στην ακυρότητα διαδικασιών σε υποθέσεις όπως π.χ. της Siemens!
Ενα από τα πλέον σοβαρά ζητήματα αφορά την κατηγορία περί «παροχής ουσιωδών πληροφοριών σε εγκληματική οργάνωση», κατηγορία που αποδίδεται σε όλους τους κατηγορούμενους, όταν ακόμη η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει αποδειχθεί, αφού η ανακριτική διαδικασία για τα κακουργήματα δεν έχει ολοκληρωθεί και η σχετική δικογραφία ακόμα και σήμερα εκκρεμεί. Εξίσου προβληματική είναι και η κατηγορία της κατασκοπίας, όπου στο παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφεται με τον παλιό Ποινικό Κώδικα ως να αφορά την κατοχή «απορρήτων αντικειμένων ή ειδήσεων», όταν αυτό έχει πλέον αλλάξει. Από εκεί και πέρα, οι ενστάσεις ακυρότητας αφορούν θέματα παράνομης μετάφρασης, παράνομης απομαγνητοφώνησης και μη νόμιμης επίδοσης κατηγορητηρίου.
«Επιχειρείται μια διαδικασία ποινικοποίησης των πράξεων αλληλεγγύης που επέδειξαν εθελοντές σε παραλίες της Λέσβου, οι οποίοι ανέμεναν στις παραλίες με νερά και κουβέρτες για να συνδράμουν κόσμο που κινδύνευε. Πράξεις που δεν μπορούν να συνδεθούν με κανέναν τρόπο, ούτε με την πιο τρελή φαντασία, με τα αποδιδόμενα αδικήματα όπως της κατασκοπίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Σπηλιωτακάρα, συνήγορος του Πίτερ, ενός Ολλανδού ιστιοπλόου, συνταξιούχου τραπεζικού, που από εθελοντής στις ακτές της Λέσβου βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά χρόνια φυλακή.
Σε ανάλογο κλίμα και οι δηλώσεις των άλλων συνηγόρων υπεράσπισης που επεσήμαναν τα απαράδεκτα κενά και παραλείψεις μιας δίκης με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος που αντανακλάται σε όλη την Ευρώπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας