Πλήρης οπισθοχώρηση στο ζήτημα της ποσόστωσης των προστατευόμενων κοινωνικών ομάδων και προσπάθειες να «στρογγυλευτούν» προβλέψεις που δέχθηκαν κριτική αποτυπώνονται (σε σύγκριση με την αρχική του μορφή) στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή για το νέο καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.
Βασικό κριτήριο πρόσληψης θα αποτελεί η επίδοση ενός υποψηφίου στον γραπτό διαγωνισμό που θα περιλαμβάνει δύο τεστ (γνώσεων και δεξιοτήτων). Παρά τις εξισορροπητικές διαθέσεις, παραμένουν σε δεύτερη μοίρα τα τυπικά προσόντα. Η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία διατηρείται στο μηδέν.
Διδακτορικοί τίτλοι
Κατόπιν κριτικής και συναντήσεων με τις αρμόδιες ομοσπονδίες, το υπουργείο επανήλθε με στροφή 180 μοιρών ως προς τις ποσοστώσεις των θέσεων που καλύπτονται από υποψηφίους ειδικών κοινωνικών ομάδων. Σε πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων κατανέμεται το 16% των προκηρυσσόμενων θέσεων (από 15% σήμερα, που μειωνόταν στο 10% με την αρχική μορφή του νομοσχεδίου) και σε τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων κατανέμεται το 12% (σήμερα ισχύει το 10%, επιχειρήθηκε να πέσει στο 5%).
Εξ αρχής το υπουργείο αύξησε στο 12% (από 10%) το ποσοστό των θέσεων για ΑμεΑ, ενώ με το τελικό νομοσχέδιο διατηρεί στο 5% το ποσοστό θέσεων για συγγενείς ΑμεΑ.
Η δεύτερη σημαντική αλλαγή (πάντα σε σύγκριση με την αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου) είναι η μοριοδότηση έως και δεύτερου διδακτορικού τίτλου σπουδών (5 μόρια προσφέρει ο ένας) ή/και μεταπτυχιακού τίτλου (2 μόρια) ή/και τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου-integrated master (1 μόριο).
Βασική δεξαμενή μορίων θα είναι ο γραπτός διαγωνισμός. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε δύο τεστ, με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice) ή ανάπτυξη κειμένου, είτε με συνδυασμό των δύο μεθόδων. Το ένα τεστ (εξέταση γνώσεων) θα αφορά γενικές γνώσεις και πεδία σχετικά με τον κλάδο που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι και το δεύτερο (δοκιμασία δεξιοτήτων) θα έχει στόχο να σκιαγραφηθεί το «εργασιακό προφίλ» του υποψηφίου. Καθένα από τα δύο τεστ θα βαθμολογείται με κλίμακα 1-100 και θα έχει συντελεστή βαρύτητας 50%.
Στις προσλήψεις μέσω του γραπτού διαγωνισμού δεν θα υπολογίζεται η εργασιακή εμπειρία. Το υπουργείο επιμένει στην άποψη ότι δεν υπάρχει νομικά ασφαλής τρόπος απόδειξής της και υιοθετεί μια λογική του τύπου «πονάει χέρι, κόψει χέρι». Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», το νέο πλαίσιο μοιάζει πιο ευνοϊκό για τους νέους σε ηλικία υποψηφίους. Ωστόσο, και ανάμεσα στους νέους κάποιοι θα έχουν πιο... ίσες ευκαιρίες από συνομηλίκους τους κατώτερων κοινωνικών τάξεων.
Αν και η θέσπιση γραπτού διαγωνισμού θεωρητικά συμβαδίζει με την αρχή της αξιοκρατίας, έχει αποδειχτεί εμπειρικά ότι παράλληλα ευνοεί την ανάπτυξη μορφών παραπαιδείας (δηλαδή φροντιστήρια που απαιτούν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό μηνιαίως). Οι μορφές παραπαιδείας πιθανότατα θα ευνοηθούν και από την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για δυνατότητα τήρησης μητρώου θεμάτων (βλέπε τράπεζα θεμάτων), μια μέθοδος που εγκυμονεί κινδύνους διαρροών των θεμάτων.
Το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ θα είναι το πρώτο που θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το 2021. Ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός προβλέπεται να γίνει «το αργότερο έως το τρίτο τρίμηνο του 2022».
Περί αξιοκρατίας
«Αναζητώντας την αξιοκρατία στο Δημόσιο» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής ημερίδας που πραγματοποιεί την Παρασκευή (18/12), μεταξύ 17.00-21.00, το Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΔΕΕ). Ανάμεσα σε άλλους θα μιλήσουν οι: Χρ. Βερναρδάκης (επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης), Απ. Παπατόλιας (δρ Δημοσίου Δικαίου, μέλος ΑΣΕΠ), Μ. Πικραμένος (αντιπρόεδρος ΣτΕ) και οι πρώην υπουργοί Αλ. Παπαδόπουλος και Στ. Μπένος. Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΔΕΕ (dee.gr) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Επιμελητηρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας