Το δικαστήριο επέβαλε ποινή τεσσάρων ετών και 18 μηνών για κάθε θανόντα, ωστόσο η συνολική ποινή, κατά συμψηφισμό, έφτασε τα έξι έτη και τους εννέα μήνες.
Σύμφωνα με την απόφαση, η έφεση θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα που σημαίνει ότι ο 20χρονος θα μείνει εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, υπό τον όρο να μην οδηγεί αυτοκίνητο. Η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα.
Η δίκη ξεκίνησε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων με την πλευρά της πολιτικής αγωγής να υποβάλει αίτημα για να μετατραπεί η κατηγορία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Από την πλευρά της υπεράσπισης επισημάνθηκε ότι η δίωξη ασκήθηκε από την εισαγγελέα βάσει της αξιολόγησης των στοιχείων και πως δεν πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία, ενώ αμφισβήτησε την πραγματοπογνωμοσύνη.
Σημειώνεται πως στην αρχική του δήλωση ο κατηγορούμενος, ένας 20χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος από την Γεωργία, ο οποίος οδηγούσε το μοιραίο ΙΧ και παρέσυρε τους δύο νέους, αποδέχθηκε την ενοχή του, ενώ ζήτησε συγνώμη.
Η δίκη συνεχίστηκε με καταθέσεις μαρτύρων αλλά και των μητέρων των θυμάτων.
Σημειώνεται ότι η Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και για διατάραξη συγκοινωνιών από αμέλεια εξ αιτίας της οποίας προήλθε ο θάνατος δύο ανθρώπων.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων ενώ κάποια στιγμή πριν την απόφαση, η δίκη διακόπηκε για λίγα λεπτά λόγω έντασης.
«Καταστράφηκαν δύο οικογένειες»
Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, μίλησαν και οι δύο μητέρες των θυμάτων. «Η ζωή μας καταστράφηκε. Μας ακρωτηρίασε. Η τελευταία αναβολή ήταν επειδή εγώ έκανα χημειοθεραπείες. Ήθελα να πεθάνω. Προσπάθησα για χάρη του άλλου μου παιδιού», είπε η μητέρα της 20χρονης Στέλλας, ενώ πρόσθεσε πως «από τότε δημιουργήθηκε μια ομάδα που στόχο έχει την προστασία άλλων παιδιών. Προς το παρόν έχει μπει σηματοδότες και είμαστε στο στάδιο της μελέτης για να δημιουργηθεί κυκλικός κόμβος ώστε να ανακόπτεται η ταχύτητα».
«Αυτό δεν είναι αμέλεια. Είναι εγκληματική οδηγική συμπεριφορά και ζητάμε αλλαγή κατηγορίας. Δε μπορεί κανείς να πει ότι τα παιδιά έφτασαν. Κρατιόμαστε τόσα χρόνια και περιμένουμε όχι μόνο εμείς αλλά όλη η Ελλάδα. Γιατί αν δεν υπάρχει μια αυστηρή ποινή καταλαβαίνουν και άλλοι πως ότι κι αν συμβεί θα είναι έξω. Η μητέρα του τον έχει, τον αγκαλιάζει, τον φιλάει. Έναν άνθρωπο που σκότωσε τα παιδιά μας», ανέφερε η μητέρα του 19χρονου Γιάννη.
«Ο Γιάννης έχει δύο αδέλφια. Το να σκοτώνεται ένας νέος άνθρωπος σημαίνει πως ακρωτηριάζεται η ψυχή όλων. Θέλω να ξαναδώ το χαμόγελο των άλλων μου παιδιών», πρόσθεσε η ίδια, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Θέλω να είμαστε εμείς οι τελευταίοι που θρηνούμε».
Πάντως, στις καταθέσεις τους αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι ο οδηγός κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα.
Το ιστορικό
Η Στέλλα Μούσχου, 20 ετών, και ο Γιάννης Στρογγυλός, 19 ετών, μαζί με τον σκύλο τους σκοτώθηκαν όταν τους χτύπησε με σφοδρότητα όχημα, ο οδηγός του οποίου κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα για τα δεδομένα της περιοχής.
Μάλιστα, φέρεται να οδηγούσε πιωμένος και χωρίς να έχει δίπλωμα, ενώ χτύπησε τα παιδιά και τον σκύλο με ταχύτητα 127 χιλιομέτρων, την ώρα που το όριο στον συγκεκριμένο δρόμο ήταν 40 χιλιόμετρα.
Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 17 Αυγούστου του 2017, λίγο έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης,στα Κουνουπιδιανά Χανίων. Τα δύο παιδιά είχαν βγάλει βόλτα τον σκύλο τους, όταν έπεσε πάνω τους αυτοκίνητο που κινείτο στον κεντρικό δρόμο και διέρχεται μπροστά από το Πολυτεχνείο.
Ο οδηγός του αυτοκινήτου, κατά την επίσημη ενημέρωση, είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητό του, στο ίδιο ρεύμα με τους δύο νέους. Έπεσε πάνω τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα τα δύο παιδιά και ο σκύλος.
Η Στέλλα φαίνεται ότι σκοτώθηκε ακαριαία ενώ ο Γιάννης διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Νοσοκομείο Χανίων, αλλά υπέκυψε λίγο αργότερα στα βαρύτατα τραύματά του.
Σημειώνεται ότι η έναρξη της δίκης έχει αναβληθεί τρεις φορές.Συγκεκριμένα, η υπόθεση ορίστηκε αρχικά να εκδικαστεί στο Πλημμελειοδικείο Χανίων στις 22 Μαρτίου 2019, αλλά… τοποθετήθηκε 32η στο πινάκιο σε σύνολο 34 με αποτέλεσμα να αναβληθεί «λόγω παρελεύσεως του ωραρίου». Στη συνέχεια, προσδιορίστηκε να εκδικαστεί ένα ολόκληρο χρόνο μετά, στις 13 Μαρτίου 2020 αλλά μια ημέρα πριν τη δίκη ανακοινώθηκαν τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω COVID και η υπόθεση δεν εκδικάστηκε, μιας και δεν κινδύνευε με παραγραφή.
ΜέΡΑ25: Μόνος «αμελής» το κράτος
Με αφορμή την έναρξη της δίκης, οι Οργανώσεις Βάσης Κρήτης του ΜεΡΑ25 εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η δίκη που ξεκινά σήμερα στα Χανιά για τα δύο αδικοχαμένα παιδιά, τη Στέλλα και τον Γιάννη, μετά το τροχαίο δυστύχημα έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης τον Αύγουστο του 2017, ανοίγει για πολλοστή φορά το θέμα της αντιμετώπισης των τροχαίων εγκλημάτων από την πολιτεία και τη Δικαιοσύνη. Και μόνο το γεγονός ότι η υπόθεση εισάγεται για πρώτη φορά στο ακροατήριο 4 χρόνια και 7 μήνες μετά το συμβάν δείχνει το πόσο χαλαρά αντιμετωπίζει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης το θέμα της οδικής ασφάλειας και των χιλιάδων χαμένων ζωών, συνήθως νέων ανθρώπων στην άσφαλτο.
Εκείνο όμως που είναι εξοργιστικό είναι η διαχρονική και διακομματική άρνηση του πολιτικού συστήματος να αυστηροποιήσει τις ποινές για τους θύτες, υποκύπτοντας στην πίεση του οικονομικού συστήματος γύρω από την αυτοκίνηση – μηχανοκίνηση, το οποίο θεωρεί ως παράπλευρες απώλειες τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στους δρόμους.
Ειδικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση τα στοιχεία είναι συντριπτικά: Ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, οδηγούσε με ταχύτητα άνω της τριπλάσιας από το όριο της οδού (127 χλμ/ώρα αντί για 40 χλμ/ώρα) και έκανε προσπάθεια να εγκαταλείψει τα θύματά του αυξάνοντας ταχύτητα μετά την παράσυρσή τους. Είναι αδιανόητο αυτές οι συμπεριφορές να αντιμετωπίζονται ως «πλημμέλημα» και η κατηγορία που αποδίδεται να είναι ανθρωποκτονία «εξ αμελείας».
Ο μόνος «αμελής» σε υποθέσεις σαν αυτή είναι το κράτος και οι θεσμοί του που αρνούνται να λάβουν σοβαρά μέτρα αποτροπής της δυστυχίας που κατακλύζει χιλιάδες οικογένειες στη χώρα. Ειδικά για την Κρήτη, το ζήτημα αποτελεί τεράστια πληγή για την οποία μόνο μπροστά στις κάμερες χύνουν κροκοδείλια δάκρυα τόσο ο… συντοπίτης μας Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ όσο και οι παρελθούσες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΜέΡA25 στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα των οικογενειών των θυμάτων, που ζητούν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, ειδικά για τις περιπτώσεις όπου γίνεται εμφανής η εγκληματική αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, όχι ως μέσο εκδίκησης αλλά ως μέσο αποτροπής των επόμενων θανάτων, ιδίως νέων ανθρώπων, στους δρόμους της χώρας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας