Εχει ύψος 1 μέτρο και 70 εκατοστά, βάρος 75 κιλά και η δουλειά του είναι να «πεθαίνει» ή να τραυματίζεται «βαριά» σε κάθε μέτρηση. Εχει χάσει χέρια ή πόδια, ανάλογα με το σενάριο, και έχει παραμείνει μέρες ολόκληρες για επισκευή πριν σηκωθεί και συνεχίσει την… πολυτάραχη ζωή του!
Φυσικά ο Φίλιξ δεν είναι άνθρωπος, παρά το γεγονός ότι σκοπός της ύπαρξής του είναι να προστατεύει τη ζωή των ανθρώπων.
Δεν είναι παρά μια πανάκριβη «κούκλα», αυτό που στη διεθνή ορολογία αποκαλούμε «ντάμι», που χρησιμοποιείται από τη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία στα πειράματα για ασφαλέστερα αυτοκίνητα.
Η προστασία του ανθρώπου
Η προσπάθεια για προστασία των επιβατών ενός οχήματος είναι τόσο παλιά όσο και η ύπαρξη του ίδιου του αυτοκινήτου.
Τον Αύγουστο του 1869, όταν ακόμη κινητήρια δύναμη ήταν ο ατμός και όχι η βενζίνη, η κ. Μέρι Γουάρντ εγκατέλειψε το μάταιο τούτο κόσμο εξαιτίας ενός τροχαίου δυστυχήματος.
Από τότε μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχουν εμπλακεί σε ένα θανατηφόρο τροχαίο συμβάν, η δε βιομηχανία ξοδεύει κάθε χρόνο πακτωλό χρημάτων στην προσπάθειά της να σχεδιάσει ασφαλέστερα οχήματα.
Με πρωταγωνιστή την Ιατρική και τα διδάγματα της ανατομικής επιστήμης, η προστασία του επιβάτη περνάει από πολλά στάδια, ξεκινώντας από την εποχή που στα εργαστήρια χρησιμοποιούσαν νεκρούς ανθρώπους, κάτι που θεωρήθηκε ασέβεια προς τον νεκρό (η αρχαία ελληνική νομοθεσία ήταν εξαιρετικά αυστηρή στο θέμα αυτό), πέρασαν στα ζώα και έπρεπε να φτάσουμε στο 1949, όταν μια αμερικανική εταιρεία κατασκεύασε το πρώτο δείγμα ομοιώματος ανθρώπου για τα πειράματά της στην αεροπορική βιομηχανία (εκτινασσόμενο κάθισμα, το οποίο έφτανε τα 1.000 χλμ./ώρα, με τρομακτική όμως επιτάχυνση).
Το 1950, η General Motors και η Ford παρήγγειλαν τη δεύτερη γενιά περισσότερο εξελιγμένων ομοιωμάτων, στην οποία μάλιστα έδωσαν και το όνομα VIP 50.
Σήμερα, τα πράγματα έχουν προοδεύσει τόσο όσο και η Ιατρική αλλά και η τεχνολογία των υπολογιστών.
Ενα «ντάμι» είναι κυριολεκτικά ένα κινητό εργαστήριο, αναπαριστά με ακρίβεια το ανθρώπινο σώμα και μέσα από εκατοντάδες αισθητήρες ανιχνεύει ακόμα και τη μικρότερη κάκωση που μπορεί να υποστεί σε ένα ατύχημα, παρέχοντας πολύτιμες ενδείξεις στους επιστήμονες (μηχανολόγους, γιατρούς και σχεδιαστές).
Ο Φίλιξ στοίχισε 400.000 δολάρια και δεν είναι πλέον μόνος του αφού έχει «γυναίκα» και 3 «παιδιά» δέκα, έξι και τριών ετών!
Το «crash test»
Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, εκατοντάδες τεστ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τις εταιρείες αυτοκινήτου, κατά τα οποία, οι συνθήκες (και συνέπειες) ενός τροχαίου ατυχήματος αναπαράγονται πιστά - βλέπετε το πρόβλημα δεν λύνεται με ευχολόγια και εξορκισμούς και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβουμε καλά όλοι μας.
Η σύγκρουση ενός αυτοκινήτου σε σταθερό αντικείμενο (crash test) με μικρή ή μεγάλη ταχύτητα, διαφορετική γωνία επαφής, με μεγάλους ή και παιδιά στο εσωτερικό του, οργανώνεται, εκτελείται και αποτιμάται μέσα από μια σειρά εξαιρετικά προηγμένων διαδικασιών, με στόχο την προστασία των επιβατών (αλλά και των πεζών τώρα πια).
Αναλογιστείτε ότι ο ωφέλιμος χρόνος αποτύπωσης ενός παρόμοιου τεστ (φωτογραφίες, video) δεν είναι παρά 100 με 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου(!), κάτι που χρειάζεται ειδικούς φωτισμούς και κάμερες μεγάλης ταχύτητας, ενώ τα δεδομένα που καταγράφονται φτάνουν τις 35.000.
Η παρακολούθηση και μόνο ενός crash test είναι πραγματική εμπειρία (ο υπογράφων τη βίωσε 4 φορές), που κανονικά θα έπρεπε να την είχαν ΟΛΟΙ οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο.
Με την καραμέλα της «υπερβολικής ταχύτητας» έχουμε βρει ένα βολικό τρόπο θαψίματος των πραγματικών αιτίων που, χρόνια τώρα, φέρνουν τη χώρα μας πρώτη στη θλιβερή αρένα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας