Μπορεί να μην το έχουμε ίσως συνειδητοποιήσει, αλλά τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πλέον κινητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μάλιστα, εξαιρετικά ισχυροί.
Με δύναμη μεγαλύτερη των 20 «προσωπικών» υπολογιστών, δυνατότητα διαχείρισης περισσότερων των 100 εκατομμυρίων κωδικών και επεξεργασία μέχρι 25 gigabytes δεδομένων, μπορούν να συνδεθούν με κινητά τηλέφωνα, να μας δείξουν την ιδανική διαδρομή σε κάθε μετακίνησή μας, να μας δώσουν πληροφορίες για τις λειτουργίες του οχήματος…
Αν νομίζετε όμως ότι εδώ σταματά η ιστορία μας, σας βεβαιώνουμε πως όχι, αφού πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται όχι στο τι γίνεται μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά… έξω από αυτό! Θα μιλάμε λοιπόν για «διασυνδεδεμένα» οχήματα, ενώ η καινούργια έννοια της «διασυνδεσιμότητας» αρχίζει ήδη να μπαίνει στη ζωή μας.
Ολες οι σύγχρονες μελέτες που ασχολούνται με την εξέλιξη των οχημάτων και της σχετικής επιστήμης προδιαγράφουν το μέλλον να στρέφεται κατά κύριο λόγο στα «ηλεκτρονικά», μεταμορφώνοντας το αυτοκίνητο σε κινητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Ο τομέας αυτός έχει σχετικά χαμηλό κόστος εξέλιξης και ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα, δίνει λοιπόν την απάντηση σε δύο σημαντικά «εμπορικά ερωτήματα» της εποχής μας.
Κατά πόσο η συνεχής δίψα της αγοράς για νέες παροχές μπορεί να ικανοποιηθεί χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την τελική τιμή του προϊόντος, αλλά και το αν η διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορέσει να προσελκύσει νέους (σε ηλικία) αγοραστές, μια κατηγορία που συνεχώς φθίνει σε πωλήσεις.
Την ίδια στιγμή, οι κατασκευαστές πρέπει πάντα να προβλέπουν τις μελλοντικές απαιτήσεις του καταναλωτή, αλλά η εστίαση σε έναν τόσο εξειδικευμένο τομέα και μάλιστα εκτός της τεχνογνωσίας τους κρύβει τον κίνδυνο της εισχώρησης νέων παικτών (όπως για παράδειγμα γίγαντες της τηλεπικοινωνίας και του λεγόμενου software) στον ήδη ταλαιπωρημένο χώρο του αυτοκινήτου.
Στο τέλος της ημέρας όμως, ο χρήστης θα είναι και ο κατά κύριο λόγο ωφελημένος.
Αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους, εξετάζουν τον δρόμο για εμπόδια, αποφεύγουν τις συγκρούσεις, ανιχνεύουν το επίπεδο μέθης του οδηγού, καταλαβαίνουν το επίπεδο κόπωσης ή ακόμα και την περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα (!) θα ανήκουν στην… ανιαρή καθημερινότητά μας.
Σας θυμίζουμε ότι από το 2018, στον κανονικό εξοπλισμό κάθε νέου αυτοκινήτου θα πρέπει να περιλαμβάνεται σύστημα αυτόματου εντοπισμού σε περίπτωση βίαιης σύγκρουσης ή σοβαρού ατυχήματος, με σκοπό τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιβατών σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.
Βλέπετε, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Ας διαλέξουμε την πιο χρήσιμη σ' εμάς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας