Εχουν περάσει 36 χρόνια από τη στιγμή που εμφανίστηκε το πρώτο Kadett στους δρόμους της Ευρώπης και αυτή η πέμπτη γενιά του Astra καλείται να συνεχίσει τη σημαντική ιστορία τής Opel στην κατηγορία των μεσαίων επιβατηγών αυτοκινήτων (Segment C). Βελτιωμένο σημαντικά σε σχέση με τον προκάτοχό του, ξέφυγε σχεδιαστικά από τον τυπικό (και συχνά αδιάφορο) μέσο όρο του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα με το πίσω τμήμα του και τον τρόπο που η οροφή «στηρίζεται» στις πίσω κολόνες του αμαξώματος.
Το αυτοκίνητο
Μια σειρά από βελτιώσεις οδήγησαν κατ' αρχάς στην ελάφρυνση του αμαξώματος κατά περίπου 200 κιλά, μέσα από τη νέα πλατφόρμα D2XX και τις σημαντικές επεμβάσεις στον σχεδιασμό και τα υλικά της.
Παρά τις ελαφρά μικρότερες εξωτερικές διαστάσεις (σχεδόν 5 εκατοστά κοντύτερο και 2,5 εκατοστά χαμηλότερο από το προηγούμενο), διαθέτει τώρα περισσότερο χώρο για τους (συχνά παραμελημένους) πίσω επιβάτες, αφού ο χώρος τους αυξήθηκε κατά 15 χιλιοστά.
Η χρήση καλών υλικών συνεχίζεται και στο εσωτερικό του Astra. Mια καθαρή (ξεκούραστη) σχεδιαστική γραμμή μάς υποδέχθηκε ευχάριστα από την πρώτη στιγμή που γνωρίσαμε το αυτοκίνητο πριν από λίγους μήνες, στοιχείο σημαντικό για εμάς, αφού έχουμε πια βαρεθεί τα ανόητα σχεδιαστικά «ευρήματα άνευ λόγου» που συχνά συναντάμε στον ανταγωνισμό.
Χωρίς να είμαστε παθιασμένοι με τα ηλεκτρονικά και την επικοινωνία, έτσι όπως την καταλαβαίνει σήμερα η νέα γενιά, μας άρεσαν οι δυνατότητες του συστήματος ΙntelliLink infotainment της Opel και η συμβατότητά του με τα Android Auto και Apple CarPlay (εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο τομέας της «συνδεσιμότητας» είναι ένα νέο, τεράστιο κεφάλαιο στην εξέλιξη των αυτοκινήτων και σύντομα θα ασχοληθούμε με αυτό διεξοδικά).
Μετά τα γενικά παράπονα για κακή εργονομία στους διακόπτες και τα χειριστήρια του ταμπλό, το νέο Astra έχει σημαντικά βελτιωθεί στον τομέα αυτό, με πρωταγωνιστή φυσικά την κεντρική οθόνη των 8’ στο κέντρο του. Γενικά όμως οι διακόπτες έχουν μειωθεί σε αριθμό και έχουν μετακομίσει σε περισσότερο βολικές θέσεις.
Πίσω στο πορτ μπαγκάζ, τα πράγματα είναι μάλλον ικανοποιητικά, με όγκο 370 λίτρα όταν τα καθίσματα είναι στη θέση τους, που αυξάνεται στα 1.210 όταν αυτά «πέσουν».
Στον δρόμο
Ο diesel κινητήρας των 1.598 κυβ. ήταν για εμάς παλιός γνώριμος, αφού είχαμε ξανασυστηθεί πριν από λίγο καιρό στο Moka, και είναι ο κορυφαίος της σειράς, με 136 ίππους ισχύ και ενδιαφέροντα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά (αλουμινένιος με turbo μεταβλητής γεωμετρίας, ειδικό σύστημα επεξεργασίας των καυσαερίων και σχεδόν γραμμική ροπή από πολύ χαμηλά).
Κάθε φορά που οδηγούμε ένα αυτοκίνητο, προσπαθούμε να καταλάβουμε το «πού απευθύνεται» περισσότερο από το «τι αρέσει» σ' εμάς.
Στο νέο Astra, φάνηκε να μην ίσχυε αυτός ο κανόνας, αφού τις περισσότερες φορές το ένα ταυτιζόταν με το άλλο.
Μας άρεσε η θέση οδήγησης, ρυθμίσαμε το κάθισμα «ψηλά» και βελτιώσαμε την ορατότητα, αλλά οι πίσω κολόνες έκαναν απαραίτητη την ύπαρξη κάμερας στην οπισθοπορεία.
Με ανεξάρτητες αναρτήσεις εμπρός (γόνατα Μακ Φέρσον) και ένα μείγμα ημιάκαμπτου άξονα με σύνδεσμο Watt (καιρό είχαμε να τον δούμε!) πίσω, το αυτοκίνητο ταξιδεύει με απόλυτα προβλέψιμο τρόπο, απορροφά ικανοποιητικά τις ανωμαλίες του δρόμου, φανερώνοντας ένα ενδιαφέρον «στήσιμο», άκρως ικανοποιητικό για οικογενειακό αυτοκίνητο.
Ενας ισχυρός πλευρικός άνεμος στην Αττική Οδό μας ξάφνιασε κάποια στιγμή, αλλά λίγο η ησυχία του εσωτερικού, λίγο η διάθεση του κινητήρα για υψηλές περιστροφές (για diesel!), μας είχαν στείλει στη σφαίρα των ταχυτήτων όπου κανένας αξιοπρεπής οικογενειάρχης δεν θα αποπειραθεί ποτέ να ανέβει.
Γενικά όμως, δεν βρεθήκαμε ποτέ σε μη προβλέψιμη θέση, ενώ το κιβώτιο των 6 σχέσεων βοήθησε τόσο στον τρόπο που το αυτοκίνητο κινήθηκε στο επαρχιακό δίκτυο όσο και στη χαμηλή κατανάλωση (περίπου 6 λίτρα/100 χλμ., με οδήγηση κατά 60% στην πόλη). Μας άρεσαν οι μικρές κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές και ο τρόπος που τα 4 δισκόφρενα το σταματούσαν (με τα εμπρός αεριζόμενα).
«Ποιοτικά καλό και χρηστικά φιλικό» το χαρακτήρισε ένας φίλος μετά τη σύντομη επαφή του με το νέο Astra. Προσυπογράφουμε…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας