Τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, τα φώτα της Εκθεσης θα έχουν σβήσει και η πόλη θα έχει επανέλθει στον φυσιολογικό της ρυθμό.
Ομως, από όλα τα Διεθνή Σαλόνια Αυτοκινήτου της Ευρώπης, η Γενεύη ( παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν ήταν η αγαπημένη μας) κατάφερνε πάντα να κρατάει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των εταιρειών και των εκθεμάτων και να προσελκύει σημαντικούς επισκέπτες στους χώρους της.
Το ότι δεν διαθέτει τοπική βιομηχανία, βοήθησε στην πρώτη διαπίστωση, όπως και το ότι πολλά (συνήθως ακριβά) μοντέλα πρωτοπαρουσιάζονται εδώ οφείλεται ακριβώς στη δεύτερη.
Επειτα από μια προσεκτική επιλογή, σας παρουσιάζουμε αυτά που, όπως λέμε, αποτελούν «είδηση» για τον χώρο του αυτοκινήτου. (Ασχέτως αν ορισμένα δεν θα κυκλοφορήσουν ποτέ στους ελληνικούς δρόμους!)
Lamborgini Centenario CP770-4
Εάν ζούσε, θα ήταν 100 ετών! Ο λόγος για τον Φερούτσιο Λαμποργκίνι, ιδρυτή της ομώνυμης μάρκας, προς τιμήν του οποίου κατασκευάστηκε η Centenario. Βασίζεται στην Aventador και από τον 12κύλινδρο κινητήρα τής σχήματος V, φυσικής αναπνοής παρακαλούμε, παράγονται 770 ίπποι στις 8.600 σ.α.λ. και μέσα από τετρακίνηση, φτάνει τα 100 χλμ. από στάση σε 2,8 δευτερόλεπτα! (Και τα 300 χλμ./ώρα σε 23,5!)
Είναι ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο βεβαίως, που εκτός των άλλων διαθέτει τετραδιεύθυνση, δηλαδή εκτός των εμπρός, στρίβουν και οι πίσω τροχοί. Στις χαμηλές ταχύτητες, η κατεύθυνσή τους είναι αντίθετη με αυτή των εμπρός, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν το αυτοκίνητο περισσότερο ευέλικτο. Στις μεγαλύτερες όμως, στρίβουν με την ίδια φορά, καθιστώντας το περισσότερο ευσταθές.
Θα κατασκευαστούν μόνο 40 αντίτυπα, 20 σε έκδοση κουπέ και 20 σε έκδοση ρόουντερ.
Bugatti Chiron
Σας την είχαμε ήδη παρουσιάσει σαν «Vision» πριν από καιρό, αλλά τώρα, με το τελικό της όνομα, αποτέλεσε ένα από τα «αστέρια» της Εκθεσης, αφού είναι το πιο γρήγορο και ισχυρό αυτοκίνητο σε (νόμιμη!) χρήση στον δρόμο σήμερα.
Η χρήση κέβλαρ και άλλων εξωτικών υλικών προδίδει τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, που έρχεται να αντικαταστήσει την επίσης εξωτική Veyron.
Εχει έναν κινητήρα 8.000 κυβ. εκ. σχήματος W με 16 κυλίνδρους και 4 υπερσυμπιεστές διπλής λειτουργίας (για χαμηλούς και υψηλούς ρυθμούς περιστροφής) και αγγίζει τους 1.500 ίππους ισχύ, με τη ροπή του να εμφανίζεται μόλις στις 2.000 σ.α.λ. και να κρατιέται σταθερή μέχρι τις 6.000. Η μέγιστη ταχύτητα ξεπερνά τα 400 χλμ./ώρα.
«Δοκιμάζουμε τα όρια της φυσικής και της τεχνολογίας», δήλωσαν στην παρουσίαση του αυτοκινήτου. Και τα… δικά μας, θα συμπληρώναμε εμείς.
Maserati Levante
Σε κάποιες άλλες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, η Levante φιλοδοξεί να γίνει το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις της Maserati. Είναι το πρώτο SUV της μάρκας που είναι γνωστή για τα υπερ-αυτοκίνητα που κατασκευάζει.
Τα τελευταία χρόνια, η μητρική Fiat Chrysler Automobiles, στην οποία και ανήκει, κάνει σοβαρές προσπάθειες να αναστήσει μια εταιρεία που είναι πρακτικά ανενεργή, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Μετά τα χλιαρά αποτελέσματα της Ghibli, η Levante θα προσπαθήσει να αναμετρηθεί με την Porsche Cayenne, την BMW X5, τη Range Rover με το Sport και φυσικά τη μοναδική Jaguar F-Pace.
Χρησιμοποιεί τους V6 κινητήρες turbo βενζίνης και πετρελαίου της Ghibli.
Porsche 911 R
Εχουν έναν ιστορικό ρόλο αυτές οι εκδόσεις. Να παρουσιάζουν εξωτικά αγωνιστικά μηχανήματα για χρήση στον δρόμο. Και αυτό δεν μπόρεσε φυσικά να το ξεχάσει η νέα Porsche R που εμφανίστηκε στη Γενεύη.
Αν και ο χαρακτήρας ενός παρόμοιου αυτοκινήτου είναι δύσκολο να περιγραφεί με αριθμούς, σημειώνουμε τον επίπεδο 6κύλινδρο κινητήρα των 4 λίτρων με τους 500 ίππους, γνωστό άλλωστε και από τις 911 GT3 και GT3 RS.
H μέγιστη αυτή ισχύς αποδίδεται στις 8.500 σ.α.λ. με τη ροπή των 460 Nm να εμφανίζεται πολύ ψηλά, στις 6.250 σ.α.λ., τίμημα που πληρώνει ένας κινητήρας «κανονικής αναπνοής» (δηλαδή χωρίς υπερσυμπίεση), αλλά επαναφέρει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τον… πραγματικό οδηγό και την καθαρή αγωνιστική οδήγηση.
Με το βάρος στα 1.370 κιλά, είναι η πιο ελαφριά 911R που κατασκευάστηκε ποτέ, με επιτάχυνση 3,8’’ για τα 100 χλμ. από στάση και τελική ταχύτητα 323 χλμ./ώρα.
Αν και δεν αφορά κανέναν, η εργοστασιακή τιμή μέσης κατανάλωσης δηλώνεται στα 13,3 λίτρα/100 χλμ.
Volvo V 90
Πρώτη παρουσίαση και για το μεγάλο wagon της Volvo, που βασίζεται σε αυτό που η εταιρεία αποκαλεί «μεταβλητή αρχιτεκτονική προϊόντος», έρχεται δε να σταθεί δίπλα στα ήδη επιτυχημένα XC90 και S90.
Το σύστημα Pilot Assist εξασφαλίζει χαρακτηριστικά ημι-αυτόματης οδήγησης, ενώ αυτό της αυτόματης πέδησης προστατεύει αυτοκίνητο, πεζούς και μεγαλόσωμα ζώα από ανεπιθύμητες επαφές!
Στην κορυφαία Τ8 Twin Engine plug-in υβριδική έκδοση, η συνολική ισχύς ξεπερνά τους 400 ίππους, με την αυτονομία σε καθαρή ηλεκτροκίνηση να φτάνει τα 50 χλμ. απόσταση.
Alfa Romeo Guilia
Ενα βαρύ πρόγραμμα έχει να τρέξει φέτος η Α.R. με σκοπό την πλήρη αλλαγή της εικόνας μιας ιστορικής εταιρείας.
Μετά τις «ιστορικές» C8 και C4, έρχεται τώρα και η νέα Guilia να ταράξει τα νερά των αγορών. Με τρεις κινητήρες, τον 2.0 TBI των 200 ίππων, τον 2.2 JTDM (πετρελαίου) σε εκδόσεις 150 και 180 ίππων καθώς και τον 2.9 Biturbo V6 με ισχύ 500 ίππων στην έκδοση Quadrifoglio, σκιαγραφεί νέο μέλλον για την ιταλική μάρκα.
Παράλληλα, έρχεται και η νέα Guilietta, που ήδη έχει παρουσιαστεί ανεπίσημα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στο προσωπικό της εταιρείας. (Σε μια σπάνια ίσως επίδειξη ευαισθησίας απέναντι στο τελευταίο!)
Το αυτοκίνητο βασίζεται σε μια πιο «κοντή» έκδοση του σασί της Guilia και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα εντός της χρονιάς.
Σύμφωνα με την Αlfa Romeo, «υπάρχει πάντα χώρος για ένα ακόμα sport αυτοκίνητο στην γκάμα». Αναμένουμε…
Renault Scenic
Τηρουμένων των αναλογιών και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα νέα αυτοκίνητα της Γενεύης. Προσανατολισμένο στους ανθρώπους που αναζητούν ένα άνετο minivan αλλά με τις απαιτήσεις ενός crossover, με ζάντες 20 ιντσών, έχει σχετικά μεγάλες διαδρομές στην ανάρτησή του και τις ρίζες του πίσω στο 2011, όταν η Renault παρουσίαζε το R-Space Concept.
Χτίστηκε επάνω στη πλατφόρμα CMF που έχουν εξελίξει από κοινού η Renault με τη Nissan και έχει βρει εφαρμογή επίσης και στο Megane, στοχεύει δε στο να κλείσει το κενό μεταξύ των Captur και Kadjar.
Κινητήρες turbo βενζίνης και diesel με ισχύ 120 και 205 ίππους με αυτόματο ή χειροκίνητο σύστημα μετάδοσης.
Toyota C-HR
Παρουσιάστηκε ως ιδέα στο Παρίσι το 2014, εμφανίστηκε με την τελική μορφή του στη Γενεύη φέτος, σχεδιάστηκε στην Καλιφόρνια, κατασκευάζεται στην Τουρκία και προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά.
Το C-HR βασίζεται στην πλατφόρμα «tnga» του νέου Prius, αυτήν που η Toyota προορίζει για τη νέα γενιά των αυτοκινήτων της.
Στην 4θυρη πλέον έκδοσή του, το νέο crossover έχει μικρότερες διαστάσεις από το RAV και ανταγωνίζεται τα Jeep Renegate, Honda HR-V και φυσικά το Nissan Juke.
Το μήκος του φτάνει τα 4,35 μέτρα. Οι πρώτες εκδόσεις περιλαμβάνουν κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, θα υπάρξει υβριδική μορφή, ενώ αργότερα θα τοποθετηθεί και ένας κινητήρας σε συνεργασία με την BMW.
Audi Q2
Είναι λίγο περίεργη η σχεδιαστική σχολή που ακολουθεί η Audi (ίδιος σχεδιασμός, διαφορετικό μήκος) καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιο είναι ποιο, εκτός αν διαβάσεις τα… διακριτικά του.
Τη λογική αυτή υιοθέτησε και το νέο Q2, το επί μακρόν αναμενόμενο συμπλήρωμα της σειράς Q3, Q5 και Q7.
Με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και πλούσιο εξοπλισμό, δηλαδή γνωρίσματα της μάρκας, το Q2 κινείται από τους γνωστούς diesel 1,6 και 2,0 καθώς και τους 1,4 και 2,0 TSI βενζίνης.
Στην αγορά έχει να αντιμετωπίσει το Mini Countryman και το άγνωστο ακόμα στη χώρα μας Mazda CX3.
Skoda Vision S («Kodiaq»)
Από «φτωχός συγγενής» εξελίχθηκε στον πιο σοβαρό εσωτερικό αντίπαλο της VAG. Η μικρή Skoda, που πολλές φορές μάς έχει ξαφνιάσει με τα προϊόντα της, αποφασίζει τώρα να περάσει στον χώρο των αυτοκινήτων ελεύθερου χρόνου με χαρακτήρα «σπορ», με το Vision S (S από το SUV).
Σε μέγεθος, το αυτοκίνητο που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γενεύη είναι μεγαλύτερο από το Yeti, με μήκος 4,7 μέτρα και πλάτος 1,91.
Σε δήλωσή του ο Μπέρναρντ Μάιερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ξεκαθάρισε την πολιτική της Skoda:
«Εχουμε δύο στόχους την περίοδο αυτή. Εξελίσσουμε προϊόντα που δεν έχει η γκάμα μας και παράλληλα προσδιορίζουμε νέες αγορές στις οποίες μπορούμε να έχουμε μια επιτυχημένη πορεία».
Με την κανονική έναρξη των πωλήσεών του, πιθανώς να ονομαστεί Kodiaq.
Fiat 124 Abarth SE 139
Σας έχουμε ήδη αναφέρει την περίπτωση του 124 Spider, δηλαδή την προσπάθεια αναβίωσης ενός καθαρόαιμου σπορ ευρωπαϊκού (και μάλιστα ιταλικής παράδοσης) αυτοκινήτου, μέσα από μια γιαπωνέζικη καρδιά, αυτήν του Mazda MX5.
Και μόνον η ιδέα μάς πάγωσε, όχι γιατί η Mazda είναι μια κακιά εταιρεία (το ΑΝΤΙΘΕΤΟ μάλιστα!), αλλά γιατί ακόμα και στην «παγκοσμιοποίηση» που επαγγέλλεται ο κύριος Μαρκιόνε, πρέπει να υπάρχουν όρια.
Στην απλή του έκδοση λοιπόν αυτό το roadster έχει κινητήρα Multi Air 1.400 κυβ. εκ. και ισχύ 170 ίππων, φτάνει δε τα 100 χλμ. από στάση σε 6,8''.
Η τελική του αγγίζει τα 230 χλμ./ώρα.
Την κατάσταση όμως έρχεται να βελτιώσει η εμπλοκή της Abarth στην ιστορία, με τη δική της έκδοση και την απόφασή της να ασχοληθεί και πάλι με τους αγώνες.
Εδώ, επανέρχεται το γνωστό κόκκινο χρώμα στο αμάξωμα με τα κίτρινα φτερά, ο κυβισμός ανεβαίνει στα 1.800 κυβ. εκ. και η ισχύς μέσα από 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής στους 300 ίππους στις 6.500 σ.α.λ.
Το «αγωνιστικό» 124 είναι ελαφρύτερο από αυτό της παραγωγής, με το βάρος να έχει μετατοπιστεί προς τους πίσω τροχούς, έχει δε roll cage και ζώνες Sabelt στον εξοπλισμό του.
Ο κωδικός 139 αναφέρεται στις φορές που η Abarth έχει εμπλακεί σε ανάλογες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας