Η λεγόμενη μικρομεσαία κατηγορία τείνει πλέον να μονοπωλήσει την ελληνική αγορά.
Το κάποτε δεύτερο (μικρό) αυτοκίνητο γίνεται σήμερα το πρώτο (και… μοναδικό) μεταφορικό μέσο της οικογένειας, αλλά οι απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού είναι πλέον αντιστρόφως ανάλογες του μεγέθους των αυτοκινήτων αυτής της κατηγορίας.
Με το νέο Corsa, η Opel διάλεξε τον -κατά τη γνώμη μας- σωστότερο δρόμο της αντικατάστασης (εξέλιξης θα λέγαμε) ενός τόσο επιτυχημένου μοντέλου.
Συγκρατημένες εξωτερικές επεμβάσεις (το Adam εδώ έχει τον πρώτο λόγο), ουσιαστική εσωτερική αναδόμηση, χρήση καλύτερων υλικών και τοποθέτηση ενός 100% νέου κινητήρα δημιούργησαν ένα ασφαλές, πρακτικό και ευχάριστο στην οδήγηση σύνολο.
Αμάξωμα
Εξωτερικά, το εμπρός τμήμα θα σας θυμίσει το Adam. Εσωτερικά τώρα υπάρχει ένα πλήθος αλλαγών, τόσο στον τεχνολογικό όσο και στον αισθητικό τομέα.
Κατ' αρχάς, το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου έχει κατέβει κατά 5 χιλιοστά. Αυτό, σε συνδυασμό με το περισσότερο άκαμπτο πλαίσιο, την ξανασχεδιασμένη εμπρός ανάρτηση (άλλη γεωμετρία, διαφορετικά ελατήρια) και την τοποθέτηση μιας σκληρότερης αντιστρεπτικής δοκού πίσω, περιορίζει την υποστροφή και τις ενοχλητικές κλίσεις του αμαξώματος.
Στον τομέα των φρένων, υπάρχουν αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός και απλοί πίσω με ABS, ενώ η όλη λειτουργία μπορεί να συνδυαστεί με το ESP και να δώσει ισοκατανεμημένη επιβράδυνση σε περιπτώσεις μειωμένης πρόσφυσης.
Χώροι/εξοπλισμός
Ακολουθώντας τη φιλοσοφία της κατηγορίας, το Corsa δίνει τα πάντα στους εμπρός επιβάτες, αφαιρώντας φυσικά κάποια «προνόμια» από τους πίσω. Καθώς θαύματα δεν μπορούν να γίνουν και οι εξωτερικές διαστάσεις είναι σχεδόν δεδομένες, ένα ζευγάρι ζει και ταξιδεύει άνετα, ακόμα και σε πολύωρα ταξίδια.
Πίσω, τα πράγματα είναι λίγο πιο στριμωγμένα και... σκοτεινά, αφού η σύγχρονη σχεδίαση θέλει σχήματα με μικρότερες επιφάνειες κρυστάλλων. (Το σχόλιο όμως αυτό αφορά όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο του νέου Opel.)
Εκεί όμως που το Corsa έχει υπερβάλει εαυτόν είναι ο εξοπλισμός του, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος την κατηγορία του.
Από τον μακρύ κατάλογο, επιλέγουμε το City Mode (πρόσθετη υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης), το Hill Assist (δεν επιτρέπει στο αυτοκίνητο να «κυλήσει» πίσω σε περίπτωση εκκίνησης σε ανηφόρα), το προαιρετικό Opel Eye (εμπρός κάμερα), την κάμερα οπισθοπορείας, καθώς και τους αισθητήρες που σε προστατεύουν απ' ό,τι… τo πλησιάζει.
Κέντρο των λειτουργιών, η οθόνη 7 ιντσών στη μέση του ταμπλό, η οποία διευθύνει το σύστημα IntelliLink Infotainment, συμβατό με εφαρμογές Android και Apple και μπορεί ακόμα και μουσική μέσα από ιντερνετικά ραδιόφωνα να σας παρέχει.
Στον δρόμο
Η στιγμή της αλήθειας! Πρώτη εντύπωση, η καλή θέση οδήγησης. Ιδιαίτερα χρήσιμη η ρύθμιση του τιμονιού (καθ' ύψος, αλλά και μέσα-έξω), όπως και αυτή του καθίσματος (επάνω-κάτω).
Με σχετικά περιορισμένη ορατότητα πίσω, η κάμερα οποσθοπορείας φάνηκε πολύ χρήσιμη, ενώ το City Μode δεν το ενεργοποιήσαμε ποτέ.
Το Corsa είναι αληθινά αθόρυβο. Τόσο από πλευράς κινητήρα όσο και από πλευράς υπόλοιπου συνόλου. Αεροδυναμικούς θορύβους δεν αντιληφθήκαμε, ο δε τρόπος που απορροφά τις ανωμαλίες του δρόμου σαφώς θυμίζει αυτοκίνητο ανώτερης κατηγορίας.
Από πλευράς οδικής συμπεριφοράς τώρα, το νέο Corsa είναι σαν να ζει σε δύο παράλληλους κόσμους. Στον έναν, ο κινητήρας, το κιβώτιο και τα φρένα σε κάνουν να πιστέψεις πως έχεις να κάνεις με ένα μικρό σπορ αυτοκίνητο (όχι αγωνιστικό) που σε εμπνέει να του συμπεριφερθείς… ανάλογα.
Από την άλλη, όλη η υπόλοιπη κατασκευή σού υπαγορεύει να κινηθείς με... αξιοπρέπεια.
Στις ορεινές διαδρομές της Αττικής, το αυτοκίνητο έκανε ό,τι του ζητήσαμε. Αλλά «σπίτι του» ένιωσε περισσότερο στις ευθείες της εθνικής, με ταχύτητες που εύκολα έφταναν τα 140-160 χλμ./ώρα.
Σημειώσαμε ως μέγιστη ταχύτητα τα 195 χλμ., αλλά εδώ το Corsa παρουσιάστηκε ελαφρά «νευρικό» στη συμπεριφορά του, ίσως λόγω της πίσω ανάρτησης και του κοντού μεταξονίου.
Με προσεκτική οδήγηση μπορεί κανείς να αγγίξει τα 4,8 λίτρα/100 χλμ., αλλά σε πραγματικές μεικτές συνθήκες είδαμε 6,9 λίτρα μέση κατανάλωση test.
Επιστρέφοντας στην πόλη, σκεφτήκαμε πως κάθε νέο αυτοκίνητο δεν είναι παρά ένα ακόμα όπλο στον πόλεμο των εταιρειών για εμπορική επικράτηση. Μόνο που τώρα οι «μάχες» δίνονται περισσότερο στα προσπέκτους και τους αριθμούς και λιγότερο στις ειδικές διαδρομές των νεανικών μας χρόνων
Ο κινητήρας
Ο νέος ECOTEC Direct Injection Turbo ecoFLEX (όπως είναι το πλήρες όνομά του) κινητήρας, μέσα από 998 κυβ. εκατοστά αποδίδει 90 ή 115 HP στην περιοχή μεταξύ 5.000 και 6.000 σ.α.λ. και δίνει μέγιστη ροπή 170 Νm μόλις από τις 1.800 σ.α.λ.
Για να αντιμετωπιστoύν τα προβλήματα που από τη φύση τους έχουν τα 3κύλινδρα σύνολα, η εντολή στους περίπου 200 ανθρώπους που δούλεψαν για τον νέο κινητήρα ήταν περισσότερη απόδοση, χαμηλότεροι θόρυβοι και λιγότεροι κραδασμοί.
Εκτεταμένη χρήση ελαφρών μετάλλων, προσεκτική σχεδίαση του μπλοκ, της μονάδας τροφοδοσίας καυσίμου (άμεσος ψεκασμός υψηλής πίεσης) και τοποθέτηση ενός αντικραδασμικού άξονα κατέστησαν τον ECOTEC έναν από τους πιο ήσυχους κινητήρες σε παραγωγή.
Παράλληλα, βαλβίδες (εισαγωγής και εξαγωγής) μεταβλητού χρονισμού, χρήση ενός υπερσυμπιεστή εξάτμισης (Turbo) και τροφοδοσία ακριβείας έδωσαν έναν ιδιαίτερα δυνατό κινητήρα με ελάχιστο βάρος (μόλις 106 κιλά).
Στα ανωτέρω, προσθέστε και ένα επίσης ελαφρύ (40 κιλά) μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων (σε παράλληλη διάθεση, για ορισμένα μοντέλα, κυκλοφορεί και ένα πλήρως αυτόματο κιβώτιο, 6 σχέσεων και αυτό).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας