Το σημερινό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάζει ένα από τα λαμπρότερα και σημαντικότερα «εξαγώγιμα» προϊόντα του Νησιού, την ποδοσφαιρική Πρέμιερ Λιγκ.
Μέχρι σήμερα, παίκτες από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να αγωνιστούν χωρίς πρόβλημα στην Αγγλία.
Αν οι Βρετανοί ψηφοφόροι ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., τότε οι 122 από τους 168 Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Πρέμιερ δεν θα πληρούν τα εργασιακά κριτήρια για τους μη κοινοτικούς παίκτες και δεν θα μπορούν να εγγραφούν στα ρόστερ των συλλόγων για τη νέα σεζόν.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του υπουργείου Εσωτερικών, οι μη κοινοτικοί παίκτες πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό αγώνων στις εθνικές τους ομάδες για να εργαστούν στην Αγγλία και να αποκτήσουν work permit.
Η εξασφάλιση του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αρκετά δύσκολη, ειδικά μετά τους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν πέρσι από την Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, προκειμένου να προστατεύονται οι νεαροί Αγγλοι παίκτες από τη μαζική είσοδο και τον συναγωνισμό από ξένους παίκτες.
Για παράδειγμα, ένας παίκτης από χώρα που βρίσκεται κάτω από την 50ή θέση στην κατάταξη της FIFA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου), δεν μπορεί να πάρει work permit.
Το ένα τρίτο των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εθνικές ομάδες εκτός 50άδας, οπότε οι ποδοσφαιριστές τους δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν στην Πρέμιερ Λιγκ.
Για παράδειγμα, ένας ταλαντούχος Βούλγαρος, Σλοβένος ή Φινλανδός δεν έχει ελπίδα...
Αν η χώρα του ποδοσφαιριστή ανήκει στο Τop-10 της FIFA, τότε όχι μόνο πρέπει να είναι διεθνής, αλλά και να έχει παίξει τουλάχιστον στο 30% των αγώνων της εθνικής του ομάδας τους προηγούμενους 24 μήνες.
Η ποσόστωση αυτή ανεβαίνει στο 45% για χώρες από τις θέσεις 11 έως 30 και στο 75% για τις θέσεις 31-50 (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα).
Τα παραπάνω σημαίνουν επίσης ότι οι αγγλικοί σύλλογοι δεν θα μπορούν να «χτυπήσουν» μεγάλα ξένα ταλέντα από προηγμένες ποδοσφαιρικές χώρες, όπως κάνουν τόσα χρόνια με Γάλλους και Ισπανούς τινέιτζερ (βλ. Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).
Ούτε θα μπορεί να πάρει ξένους παίκτες ηλικίας 16-18 ετών, κάτι που επιτρέπει η FIFA μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αυτό θα φέρει την Πρέμιερ Λιγκ σε μειονεκτική θέση σε σχέση με την ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν και τη γερμανική Μπουντεσλίγκα και ίσως μακροπρόθεσμα επηρεάσει την αξία της.
Μιλώντας για αξία, να θυμίσουμε ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ πουλήθηκαν πέρσι έναντι 5,2 δισ. λιρών εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η διεθνής διάθεσή τους ξεπερνάει τα 8,3 δισ. λίρες.
Η ελπίδα της ποδοσφαιρικής αρχής στο Νησί είναι ότι οι συνέπειες ενός Brexit στη δομή και τη λειτουργία της Πρέμιερ Λιγκ δεν θα είναι άμεσες ούτε σοβαρές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Οπως τόνισε ο δρ Γρηγόρης Ιωαννίδης, λέκτορας της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Χάλαμ του Σέφιλντ, «αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε δύσκολα θα ισχύσουν αναδρομικά οι νέοι κανονισμοί, τουλάχιστον για τα πρώτα 2-3 χρόνια...».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας