«Υπάρχει θησαυρός στη γη μας!» αναφώνησε την Κυριακή σχολιαστής τοπικού ραδιοσταθμού της Ρεν.
Ναι μεν στο «Ροαζόν Παρκ», η τοπική ομάδα δεν νίκησε (2-2 με τη Λιόν), αλλά οι διαδοχικές ντρίμπλες του Ουσμάν Ντεμπελέ αρκούσαν, σύμφωνα με την «Εκίπ», ώστε να «σπέρνουν ενθουσιασμό παρόμοιο με τις στιγμές ενός γκολ».
«Κρατήσαμε μικρό καλάθι» μέχρι τη στιγμή που είδαμε κι εμείς φάσεις με πρωταγωνιστή τον παίκτη με το νούμερο «23». Δεν έχει συμπληρώσει ακόμη τα 19 χρόνια του...
Ε λοιπόν, έχουν δίκιο! Τα εκτενή στιγμιότυπα της πορείας του από τον Οκτώβριο, τότε που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα της Βρετάνης, αποδεικνύουν ότι από τη βορειοδυτική χερσόνησο της Γαλλίας φτάνει εραστής της μπάλας!
Να γιατί, όπως αποκάλυψε το «France Football», ήδη, προ ημερών, η Μπαρτσελόνα κατέθεσε πρόταση 35 εκατομμυρίων ευρώ. Απάντηση; Αρνητική!
Οταν έχεις στα χέρια σου τέτοιο περιουσιακό στοιχείο, δεν απαντάς καταφατικά στην πρώτη πρόταση αλλά περιμένεις και τους υπόλοιπους μνηστήρες ώστε να αυξηθεί το ποσό που θα βάλεις στο ταμείο σου.
Ο Ρενέ Ριεγιό, ο πρόεδρος της Ρεν, λοιπόν, υπάκουσε στη λογική, εν γνώσει του ότι οι Μπάγερν, Αρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Λεβερκούζεν, Ρόμα ήδη έχουν στείλει στελέχη τους με τα μάτια καρφωμένα στον Ντεμπελέ στα φετινά παιχνίδια.
Ο πλειστηριασμός του καλοκαιριού θα αποδώσει περισσότερα, άρα επιβεβλημένο το «no», ακόμη κι αν ενδιαφέρεται το κύμα του θεάματος της εποχής μας ονόματι Μπαρτσελόνα.
«Το χρυσό μωρό»
Σκόρερ. Αλλά και διεμβολιστής απ’ τα άκρα της επίθεσης. Με τεχνική κατάρτιση που του επιτρέπει να ζητάει την μπάλα και εκτός περιοχής, να δίνει και να φεύγει αμέσως.
Επειδή δεν είναι φλύαρος ατομιστής αλλά έχει διδαχθεί -«έχει και τη φυσική τάση λόγω αξίας και χαρακτήρα», τονίζει άλλος Γάλλος δημοσιογράφος- να είναι και ομαδικός.
Ανετα λοιπόν, από τον Οκτώβριο ώς τώρα, έχει παίξει και ως δεύτερος επιθετικός.
Ισως χρησιμεύει ως επιχείρημα για την πληθωρική... συστατική επιστολή που μόλις διαβάσατε η πληροφορία ότι χρησιμοποιεί με την ίδια ευχέρεια τόσο το δεξί όσο και το αριστερό πόδι.
Οι τιμητικοί χαρακτηρισμοί είχαν ξεκινήσει απ’ τα 13 χρόνια του. Τότε εντάχθηκε στην παιδική ομάδα της Ρεν, μετά διέπρεψε στη δεύτερη ομάδα.
Κι αν ηχεί υπερβολικός ο χαρακτηρισμός, ας μάθετε ότι στο αντίστοιχο περσινό πρωτάθλημα πέτυχε 13 γκολ σε 19 παιχνίδια!
Το καλοκαίρι η Ρεν αποφάσισε να μην του δώσει επαγγελματικό συμβόλαιο, αν και μετείχε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας.
Μπροστά στον κίνδυνο τότε, η Τσέλσι, η Γιουβέντους και η Μπενφίκα να εξαγοράσουν, όπως είχαν δικαίωμα, το υπόλοιπο του ερασιτεχνικού συμβολαίου του έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο.
Αυτό συνέβη και επειδή «το απαίτησε ο ίδιος». Ταλαντούχος αλλά και δυναμικός λοιπόν.
Πέτυχε γκολ απ’ το δεύτερο παιχνίδι του (22/11) εναντίον της Μπορντό και μέχρι σήμερα ο απολογισμός (εννέα γκoλ και πέντε τελικές δικές του πάσες σε άλλους σκόρερ) αποδεικνύει πως ο καλός Θεός ήδη φροντίζει να μην υποστούμε... σύνδρομο στέρησης όταν ο Μέσι εγκαταλείψει την καριέρα του.
Ακραίο ακούγεται να τον εξισώνουμε με τον Αργεντινό καλλιτέχνη, αλλά έχει και το «χρυσό μωρό» των Γάλλων γνωρίσματα ικανά να συγκριθούν με την υψηλή ποδοσφαιρική κοινωνία της εποχής μας.
Χρειάζονται και άλλα πειστήρια;
Το 2014, στα 16 του, η αγγλική εφημερίδα «Guardian» τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τα 40 κορυφαία ταλέντα του κόσμου, ενώ ο προπονητής της Εθνικής Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάν, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον πάρει μαζί του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του καλοκαιριού...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας