Η σκέψη του εμπεριέχει ετερόκλητα ερεθίσματα, ποικίλες αντιθέσεις, όσες ούτως ή άλλως χαρακτήρισαν την πορεία ζωής του ώς τώρα.
Σε ηλικία 24 χρόνων, ο Καμερουνέζος Ζοέλ Αντρέ Ματίπ, τώρα παίκτης της γερμανικής Σάλκε και κάτοικος Λίβερπουλ απ’ το επόμενο καλοκαίρι, δεν κρύβει ότι επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους... κόσμους που φιλοξενεί μέσα του.
Ο Γερμανός προπονητής των «reds» Γιούργκεν Κλοπ είναι σαφές και δεν το έχει κρύψει ποτέ από την ημέρα που έπιασε δουλειά στη βορειοδυτική Αγγλία ότι «η νέα χρονιά, όταν θα έχω την ευθύνη της ομάδας απ’ την αρχή της περιόδου, θέλω να είναι λαμπερή για την ομάδα και την πόλη της».
Στο πλαίσιο της ίδιας προοπτικής ανήκει και η απόκτηση του Ζοέλ Αντρέ Ματίπ (όπως είναι, πλήρες, τ’ όνομά του).
«Ζήτησε έντονα από τη διοίκηση την απόκτηση του Ματίπ», όπως ανέφεραν τη Δευτέρα, ημέρα ανακοίνωσης της απόκτησής του, Αγγλοι δημοσιογράφοι.
Παίζει στο κέντρο της άμυνας. Αυτοσκοπό έχει τη φύλαξη του αντίπαλου σέντερ φορ, το ύψος (1,95 μ.) και η αλτικότητα του επιτρέπουν να ελέγχει το ψηλό παιχνίδι αλλά όχι μόνο.
«Σε παίκτες με το δικό του ύψος δεν βρίσκεις και σωστό έλεγχο της μπάλας όταν την έχουν στα πόδια, όπως διαθέτει εκείνος» είπε πρόσφατα ο Κλοπ.
Τον γνωρίζει καλά επειδή υπήρξαν αντίπαλοι στα γερμανικά γήπεδα. Θα συνεχίσει με τη φανέλα της Σάλκε ώς το καλοκαίρι και μετά θ’ αρχίσει η ισχύς του τετραετούς συμβολαίου του με τη Λίβερπουλ.
Ισως ο νέος προπονητής του τον αισθάνεται και... λίγο συμπατριώτη. Βλέπετε, ο Ματίπ γεννήθηκε (8/8/1991) στη Γερμανία από τους οικονομικούς μετανάστες γονείς του.
Είδε το φως της ημέρας (σ.σ.: στη Γερμανία δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι είδε φως ήλιου!) στο Μπόχουμ και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην παιδική ομάδα της πόλης ώς το 2000 που πήγε στη Σάλκε.
Αλλά μη νομίζετε ότι τα ευρωπαϊκά ερεθίσματα που τον υποδέχθηκαν στη ζωή έχουν αλλοιώσει την αφρικανική... πρώτη ύλη του!
Οι γονείς του κατάγονται από το αγγλόφωνο βόρειο Καμερούν (κι ας παραπέμπει τ’ όνομά του στη γαλλική επιρροή της αφρικανικής χώρας) κι εκείνος, από παιδί, στη Γερμανία χαιρετά όχι με την... ευρωπαϊκή, καθιερωμένη, χειραψία αλλά απλώνει το χέρι και με τον αντίχειρα τραβά προς τα πίσω το μεσαίο δάκτυλο εκείνου που συναντά!
Πρόκειται για τον παραδοσιακό χαιρετισμό στο βόρειο Καμερούν, σε αντίθεση με το γαλλόφωνο νότιο Καμερούν!
Οπου, αντί χειραψίας και ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της σχέσης όσων συναντώνται, ο καθιερωμένος χαιρετισμός είναι φιλί στον αέρα ή βούρτσισμα στα μάγουλα εκείνου που συναντούν και θέλουν να εκφράσουν χαρά επειδή τον βλέπουν μπροστά τους.
«Αφρικανός για πάντα»
Αναφέρουμε αναλυτικά κάποια από τις αναρίθμητες τοπικές παραδόσεις του μωσαϊκού τοπικών κοσμοθεωριών, θρησκειών και γλωσσών ονόματι Καμερούν, ώστε σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά ερεθίσματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, να κατανοήσετε τις αντίρροπες δυνάμεις στην καρδιά του Ματίπ.
«Ναι μεν ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ήμουν τυχερός επειδή γεννήθηκα στην Ευρώπη και υπήρχαν μπροστά μου οι δυνατότητες εξέλιξής μου, αλλά, όσο κι αν υπάρχει γύρω μου η ευρωπαϊκή στάση ζωής, είμαι για πάντα Αφρικανός και περήφανος γι’ αυτό», είχε δηλώσει το καλοκαίρι όταν η Σάλκε είχε δεχτεί κρούσεις από ομάδες-πρωταγωνίστριες, εντός κι εκτός Γερμανίας, για την απόκτησή του.
Απόδειξη είναι ότι τρέφει και την... ποδοσφαιρική διάσταση του αφρικανικού ονείρου του, ονόματι διάκριση της Εθνικής Καμερούν.
Η γενιά του Ροζέ Μιλά που είχε διαπρέψει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 και όχι μόνο τότε, πρέπει να βρει τους επιγόνους της! «Τότε δεν είχα γεννηθεί άρα, αφού δεν τα είδα όλα όσα πέτυχαν εκείνοι οι Καμερουνέζοι, θέλω να τα ζήσω στο μέλλον», έχει δηλώσει σε ανύποπτη στιγμή.
To «Aνφιλντ» τού δείχνει τον δρόμο...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας