Ενας άνδρας 43 ετών έχασε τη ζωή του χθες, στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν γύρω από το «Βιθέντε Καλδερόν» μεταξύ οπαδών της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, λίγες ώρες προτού οι δύο ομάδες παίξουν μεταξύ τους για την Πριμέρα Ντιβισιόν.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Φρανθίσκο Ρομέρο Ταμποάδα δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι και κατόπιν τον έριξαν μέσα στο ποτάμι, με αποτέλεσμα να πάθει υποθερμία και ανακοπή καρδιάς. Οταν τον περισυνέλεξαν από τον Μανθανάρες, ήταν κλινικά νεκρός και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στις 15.30 στο νοσοκομείο. Ο Ρομέρο ήταν μέλος των φανατικών της Λα Κορούνια, των Riazor Blues, και μάλιστα της πιο εξτρεμιστικής πλευράς τους, των επονομαζόμενων Suaves. Ηταν γνωστός και ως Τζίμι και είχε έναν ανήλικο γιο.
Μετά την επέμβαση της αστυνομίας συνελήφθησαν 24 άτομα και έχουν αναγνωριστεί άλλοι 100 που είχαν ενεργό ρόλο στα επεισόδια. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, στις συγκρούσεις μετείχαν περίπου 200 άτομα.
Ολα ξεκίνησαν γύρω στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας), όταν τα πούλμαν με τους οπαδούς από τη Γαλικία έφθασαν έξω από το γήπεδο, στις όχθες του Μανθανάρες. Εκεί συναντήθηκαν με τους αντιπάλους τους και ξεκίνησε ο χαμός. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν επρόκειτο για προσυνεννοημένο ραντεβού θανάτου. Χρησιμοποιήθηκαν σιδηρολοστοί, σπασμένα μπουκάλια και μαχαίρια, με αποτέλεσμα να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Μαδρίτης 12 άτομα με τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Με τον αγώνα να ξεκινάει στη 1 το μεσημέρι, οι ιθύνοντες της Λίγκας -με τη σύμφωνη γνώμη των δύο συλλόγων- επιχείρησαν να αναβάλουν την αναμέτρηση, καθώς το ποδόσφαιρο είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην τραγωδία. Ομως δεν βγήκε στο τηλέφωνο ούτε ένας άνθρωπος της Ισπανικής Ομοσπονδίας, η οποία φέρει την ευθύνη να δώσει οδηγίες στους διαιτητές για αναβολή αγώνων.
Ο αμυντικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντιέγο Γοδίν, δήλωσε μετά τον αγώνα (οι γηπεδούχοι επικράτησαν 2-0) ότι οι παίκτες δεν ήξεραν τι είχε συμβεί όταν κατευθύνονταν στον αγωνιστικό χώρο για τη σέντρα του αγώνα. «Μας είχαν πει ότι υπήρχε ένα πρόβλημα, χωρίς όμως να μας δώσουν λεπτομέρειες. Τώρα μαθαίνουμε τις πραγματικές διαστάσεις των επεισοδίων». Ο Ουρουγουανός αμυντικός κατόπιν έκανε έκκληση να ληφθούν δραστικά μέτρα: «Πρέπει να ξεριζωθούν οι φανατικοί από το ποδόσφαιρο. Είναι λίγοι και δεν ανήκουν στην οικογένεια του ποδοσφαίρου. Αυτό είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι για εκατομμύρια ανθρώπους και αυτοί δεν εκπροσωπούν κανέναν!»
Οι πρωταγωνιστές των χθεσινών επεισοδίων
Οι φανατικοί της Ατλέτικο, το Frente Atlético, υπάρχει από το 1968, αλλά ιδρύθηκε ως φαν κλαμπ επίσημα το 1982. Τα μέλη του είναι εξτρεμιστές και αρχικά ξεχώριζαν επειδή φορούσαν όλοι μαύρα μπερέ στο κεφάλι. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει φασαρίες σε αγώνες εναντίον της Σεβίλης και της Ράγιο Βαγεκάνο. Στις 8 Δεκεμβρίου 1998 είχαν «υπογράψει» και το πιο πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό στο ισπανικό ποδόσφαιρο, όταν ένα μέλος τους, ο Ρικάρδο Γκέρα, σκότωσε τον Αϊτόρ Θαμπαλέτα, οπαδό της Ρεάλ Σοσιεδάδ.
Οι φανατικοί της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, οι Riazor Blues, αποτελούνται κυρίως από ακροαριστερούς και υπάρχουν ως φαν κλαμπ επίσημα από το 1987. Μέσα στη «δραστηριότητά» τους περιλαμβάνονται συγκρούσεις με φανατικούς της Θέλτα, με τους Ultras Sur (Ρεάλ Μαδρίτης), τους Herri Norte (Μπιλμπάο) και τους Ultra Boys (Σπόρτινγκ Χιχόν). Στις 7 Οκτωβρίου 2003 ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο του Μανουέλ Ρίος, οπαδού της Λα Κορούνια μάλιστα, στη διάρκεια επεισοδίων κατά των οπαδών της Κομποστέλα σε αγώνα του Κόπα δελ Ρέι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας