Ολοκληρώθηκε χθες η μισή φάση των ομίλων, με τους 18 αγώνες από τους 36, και η Ισπανία φαντάζει ως μια από τις ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες για έναν τίτλο που έχει κατακτήσει τρεις φορές στο παρελθόν. Σφύζει από ταλέντο, υγεία, νιάτα και άμεσο ποδόσφαιρο η ομάδα του Λουίς ντε λα Φουέντε στο φετινό Euro 2024.
Χθες περιόρισε σε ρόλο κομπάρσου την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, νικώντας τη -μόνο- με 1-0 με αυτογκόλ του Καλαφιόρε στο 55’. Οι «ατζούρι» γλίτωσαν τα χειρότερα χάρη στον Τζίτζι Ντοναρούμα, το δοκάρι του και τα μόλις άουτ τελειώματα των «φούριας ρόχας».
Είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς πού βρίσκεται η δύναμη της Ισπανίας. Το κέντρο της, με τον αρχοντικό Ρόδρι και τον «βρίσκομαι παντού» Φαμπιάν Ρουίθ δεν επέτρεπε στην Ιταλία να κάνει παιχνίδι, αναγκάζοντας τους πλάγιους μπακ της σε μακρινές -ήτοι καταδικασμένες- μπαλιές προς τους επιθετικούς. Ο Ρόδρι, σε ρόλο δεκαριού, δημιουργούσε και εκτελούσε διαρκώς, προκαλώντας πανικό στη μεσοαμυντική γραμμή του Σπαλέτι. Η οποία γραμμή βεβαίως δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα ούτε με τον Νίκο Ουίλιαμς που επετίθετο από αριστερά ούτε με τον Λαμίν Γιαμάλ από δεξιά. Τόσο ο Ντιμάρκο όσο και ο Ντι Λορέντσο αντίστοιχα πέρασαν μια εφιαλτική βραδιά και χρειάζονταν διαρκώς τη βοήθεια των στόπερ που βρίσκονταν κοντά τους και των Μπαρέλα και Ζορζίνιο για να τα βγάλουν πέρα με τους Ισπανούς «διαβόλους». Να μην ξεχάσουμε και τη σοβαρή άμυνα, ειδικά τους πλάγιους Ντάνι Καρβαχάλ (σε μια εξαιρετική σεζόν γι’ αυτόν) και Κουκουρέγια αριστερά, που δικαιώνει τον προπονητή του που κρατάει τον εκπληκτικό φέτος Αλεξ Γκριμάλντο στον πάγκο.
Οι Ιβηρες χρειάστηκαν μόλις ενάμισι λεπτό μετά την έναρξη για να δημιουργήσουν την πρώτη επικίνδυνη κατάσταση στην ιταλική περιοχή. Από μια εξαιρετική σέντρα του Νίκο Ουίλιαμς, ο Πέδρι έπιασε ωραία κεφαλιά την οποία απέκρουσε με εκτίναξη ο Τζίτζι Ντοναρούμα. Μόλις στο 10’, ο εξτρέμ της Αθλέτικ Μπιλμπάο προωθήθηκε σε θέση σέντερ φορ και η κεφαλιά σου σε σέντρα του Μοράτα έφυγε μόλις άουτ. Στο 24’ ο Λαμίν Γιαμάλ εξέθεσε την ιταλική μεσοαμυντική γραμμή με το σλάλομ του, όμως δεν κατάφερε να φτάσει στην τελική προσπάθεια, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Φαμπιάν Ρουίθ ανάγκασε τον Ντοναρούμα σε εντυπωσιακή απόκρουση. Χωρίς τον αρχηγό της σε καλή βραδιά, η Ιταλία θα είχε πετάξει λευκή πετσέτα από νωρίς.
Ο Σπαλέτι έβγαλε τους Φρατέζι και Ζορζίνιο στο ημίχρονο, αναζητώντας αντίδραση από την ομάδα του. Ομως το σκηνικό συνεχίστηκε απαράλλακτο. Ο Ντοναρούμα υπερασπιζόταν την εστία του με νύχια και με δόντια και στις αρχές του β’ ημιχρόνου, όταν ο Πέδρι έχανε τη μία μετά την άλλη τις ευκαιρίες. Ομως ο Ιταλός αρχηγός δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο 55’, όταν ένας δικός του αμυντικός, ο Ρικάρντο Καλαφιόρι, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ύστερα από σέντρα του Νίκο Ουίλιαμς και πρώτη κεφαλιά του Αλβαρο Μοράτα.
Η «βροχή» στην ιταλική περιοχή συνεχίστηκε με τους Μοράτα (απόκρουση Ντοναρούμα), Γιαμάλ (το σουτ του «ξύρισε» το δοκάρι) και Ουίλιαμς (δοκάρι).
Μετά το 75’, η απόδοση της Ισπανίας έπεσε, καθώς... έμειναν από μπαταρία οι παίκτες της. Ο Ντε Λα Φουέντε έκανε μαζικές αλλαγές και η Ιταλία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτό το νεκρό διάστημα των Ιβήρων και να πάρει έναν βαθμό από το πουθενά. Ομως δεν τα κατάφεραν και απειλήθηκαν στις καθυστερήσεις με δεύτερο γκολ, από τον Αγιόθε. Ο Ντοναρούμα όμως ήταν και πάλι εκεί...
—
Ισπανία (Λ. Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Πέδρι, Ρόδρι (71’ Μπαένα), Φαμπιάν Ρουίθ (90+4’ Μερίνο), Γιαμάλ (71’ Φεράν Τόρες), Μοράτα (78’ Ογιαρθάμπαλ), Ουίλιαμς (78’ Αγιόθε).
Ιταλία (Λ. Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο, Μπαρέλα, Ζορζίνιο (46’ Κριστάντε), Πελεγκρίνι (82’ Ρασπαντόρι), Φρατέζι (46’ Καμπιάσο), Κιέζα (64’ Ζακάνι), Σκαμάκα (64’ Ρετέγκι).
Σκόρερ: Καλαφιόρι 55’ αυτ.
Διαιτητής: Βίντσιτς (Σλοβενία).
Κίτρινη: Ρόδρι 45+2’, Λε Νορμάν 69’, Καρβαχάλ 90+6’ – Κριστάντε 46’.
Κόκκινη: -
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας