Τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, της «Κιβωτού της Ρωμιοσύνης» όπως το έχουν ονομάσει οι δύο «νονοί» του, Μίκης Θεοδωράκης και Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια σε μια λαμπρή εκδήλωση.
Η «Κιβωτός της Ρωμιοσύνης» φιλοδοξεί να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες και τα βιώματα κάθε Ελληνα πρόσφυγα της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, του Ικόνιου και του Πόντου, με τον ισχυρό άνδρα της Ενωσης Δημήτρη Μελισσανίδη να μην κρύβει τη συγκίνησή του. «Είδατε τον παππού μου, είδατε τι έκανε;
Το μουσείο συμβολίζει για τις επόμενες γενιές ιστορία αιώνων. Θεμελιώσαμε στα λαμπρά έργα, μετά την “OPAP Arena”, το καλύτερο γήπεδο της Ελλάδας, και την “Κιβωτό της Ρωμιοσύνης”. Βρίσκω πολύ συγκινητικό πως δεκάδες ανώνυμοι άνθρωποι έρχονται κάθε μέρα και αφήνουν ένα κομμάτι που είναι το φυλαχτό τους, το κρυμμένο κληροδότημα των προγόνων, που κρατούν σφιχτά μέσα στην καρδιά τους. Εχουν καταθέσει κειμήλια μεγάλες προσωπικότητες της πατρίδας μας.
Ο άρχοντας του ελληνικού επιχειρείν, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο δημοσιογράφος που με την καυστική του πένα μετακινούσε βουνά και άλλαζε καθεστώτα. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος που έχει γράψει το μισό ελληνικό τραγούδι. Ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου που τραγούδησαν για τη Μικρά Ασία, αυτό το έργο του Απόστολου Καρδάρα που συγκινεί όλους τους Ελληνες. Θα έλεγα ότι στο μουσείο αυτό βρίσκεται και ένας τιτάνας του ελληνικού τραγουδιού, ο Στέλιος Καζαντζίδης, θα το βλέπει από εκεί ψηλά και η ψυχή του θα αγαλλιάζει» τόνισε ο Μελισσανίδης, συμπληρώνοντας με νόημα: «Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε! Μου χαρίζει το λυτρωτικό συναίσθημα πως έκανα το καθήκον μου και παρουσιάζει την πορεία της Ελλάδας στον χρόνο».
Σύγχρονο, διαδραστικό, μα πρώτα απ’ όλα γεμάτο αναμνήσεις, θύμησες, γεμάτο ψυχή. Αντικείμενα, έγγραφα, στολές, πρόσωπα συνθέτουν αυτόν τον μοναδικό στη χώρα μας πολιτιστικό χώρο. Κάθε γωνιά του αναβλύζει από ιστορίες και εικόνες του προσφυγικού Ελληνισμού. Ενα μουσείο που θυμίζει στους παλιότερους όλα όσα βίωσαν ή άκουγαν από την οικογένειά τους και θα διδάσκει την Ιστορία στους νεότερους. Με τρόπο σύγχρονο αλλά και ανθρώπινο μέσα στους διαδρόμους του ξετυλίγεται το δράμα αλλά και ο θρίαμβος των προσφύγων, οι οποίοι από τον ξεριζωμό τους κατάφεραν να γίνουν μεταμορφωτές της χώρας μας.
Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ ευλόγησε το μουσείο και στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης έκοψε την κορδέλα, με τους καλεσμένους να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην πρώτη ξενάγηση στους χώρους του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας