Η Μάντσεστερ Σίτι έγραψε Ιστορία. Τελεία και παύλα. Κατέκτησε το παρθενικό της Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα το συνδύασε με το «καλό» τρεμπλ που κάθε ομάδα στην Ευρώπη ονειρεύεται: Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Αγγλία, μόνο η Γιουνάιτεντ το είχε καταφέρει το 1999, ενώ ο Πεπ Γουαρδιόλα το πέτυχε και το 2009 για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα.
Οταν το καλοκαίρι του 2016 έφυγε από την Μπάγερν για την Αγγλία, ο ένας και μοναδικός του στόχος ήταν αυτός. Οχι το τρεμπλ απαραίτητα, αλλά η ευρωπαϊκή καταξίωση μέσω μιας κατάκτησης. Ηδη στην Πρέμιερσιπ η Σίτι είχε πάρει δύο πρωταθλήματα. Τα πετροδόλαρα την είχαν βάλει στο κάδρο των κορυφαίων. Ο Ισπανός πήγε εκεί για να δώσει το κάτι παραπάνω. Αργησε λίγο, αλλά τα κατάφερε.
Προηγήθηκαν έξι σεζόν, όπου η Σίτι την πατούσε όπως η άλλη μεγάλη νεόπλουτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Παρί Σεν Ζερμέν. Συνεχείς αποκλεισμοί με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο και μόλις μία συμμετοχή σε τελικό, η ήττα από την Τσέλσι πρόπερσι. Βλέποντας τα στραπάτσα των προηγούμενων ετών, ο Γουαρδιόλα πολλές φορές άλλαζε το τροπάριο και πέταγε ατάκες του στιλ «η Πρέμιερ είναι πιο σημαντική από το Τσάμπιονς Λιγκ», αλλά αυτά δεν τα πίστευε ούτε ο ίδιος.
Η τελική διαφορά της Σίτι με τους Γάλλους είναι πως αυτή είχε πλάνο. Κράτησε τον ίδιο προπονητή και έκανε μεταγραφές με στόχο. Και σίγουρα όχι βάσει ονομάτων.
Οπότε μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για μια (έστω καθυστερημένη) δικαίωση των κόπων του Γουαρδιόλα. Εκατσε κάτω, δούλεψε και ειδικά στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν παρουσίασε το καλύτερο ποδοσφαιρικό σύνολο στην Ευρώπη. Παρά την έλευση και τα πολλά γκολ του Χάαλαντ, η Σίτι έμοιαζε πια προβλέψιμη. Ετσι, με την είσοδο του 2023 ο Πεπ άλλαξε το σύστημα. Το κλασικό 4-3-3 έμεινε μόνο στα χαρτιά ή σε φάση άμυνας. Και αντικαταστάθηκε από 3-2-4-1, όπου κλειδί ήταν ο Τζον Στόουνς.
Ο Αγγλος διεθνής είναι αυτός που ξέρει την περισσότερη μπάλα απ’ όλους τους κεντρικούς αμυντικούς της Σίτι. Ο Γουαρδιόλα σκέφτηκε να τον προωθήσει στα χαφ όταν η ομάδα επιτίθεται, ενώ όταν αμύνεται τον φέρνει πίσω. Για παράδειγμα προχθές, γινόταν δεξί μπακ όταν η Ιντερ έβγαινε μπροστά.
Ο λόγος είναι ότι η ομάδα έμεινε με… ενάμιση ακραίο αμυντικό. Τον Γουόκερ και τον νεοφερμένο Γκόμεθ που δεν έχει προσαρμοστεί. Ο Μεντί έμεινε εκτός λόγω των υποθέσεων βιασμών. Εχει αθωωθεί για τις περισσότερες, αλλά υπάρχει κι άλλο δικαστήριο, ενώ ο Ζοάο Κανσέλο τσακώθηκε με τον κόουτς και αποχώρησε τον Ιανουάριο.
Ομως, η προσήλωση του Στόουνς στο τακτικό πλάνο είχε απόλυτη επιτυχία και στον τελικό και στα προηγούμενα ματς. Βοήθησε να γυρίσει ο διακόπτης και ουσιαστικά αυτός ήταν ο MVP του Σαββάτου. Μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι αντικαταστάθηκε στο 82', έχοντας εξαντληθεί από την κούραση, νιώθοντας παράλληλα και ενοχλήσεις.
Το οξύμωρο της φετινής υπόθεσης είναι ότι τόσο στον προχθεσινό τελικό όσο και σε αυτόν του Κυπέλλου με τη Γιουνάιτεντ, η Σίτι δεν ήταν καλύτερη. Δεν μπόρεσε να ξεδιπλώσει τις επιθετικές της αρετές, είχε λιγότερες τελικές από την εκάστοτε αντίπαλο. Ομως πήρε τα τρόπαια, δείγμα ότι επιτέλους ωρίμασε, και αυτό είναι που μετράει στην τελική.
Επίσης, οι ουκ ολίγοι επικριτές της δεν διστάζουν να βάλουν τα λεφτά στη μέση. Από τη μέρα που ήρθε ο Γουαρδιόλα, η διοίκηση έχει ξοδέψει μόνο για απόκτηση ποδοσφαιριστών πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, ενώ από πωλήσεις έχουν μπει στα ταμεία λιγότερα από τα μισά. Κάπως έτσι η ομάδα τιμωρήθηκε από την UEFA για παραβίαση του Financial Fair Play με δύο χρόνια αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ποινή που έπεσε μετά από έφεση και ουσιαστικά νομιμοποίησε την παραβίαση των κανονισμών.
Αυτή τη στιγμή η Σίτι κατηγορείται εντός των τειχών για 115 διαφορετικές οικονομικές ατασθαλίες, με την Πρέμιερ Λιγκ να βγάζει σύντομα πόρισμα και απόφαση. Σίγουρα πρόκειται για «σκιές» πάνω στο φετινό -και όχι μόνο- κατόρθωμα.
Ομως αυτό που μένει είναι ότι οι «γαλάζιοι» γράφτηκαν στο βιβλίο με χρυσά γράμματα, άπαξ και ο Ιλκάι Γκιντογκάν σήκωσε την κούπα. Ο Γερμανός χαφ, που ήταν η πρώτη μεταγραφή της εποχής Γουαρδιόλα κι ο οποίος μάλλον έδωσε το τελευταίο του ματς με τη συγκεκριμένη φανέλα, καθώς θα συνεχίσει αλλού την καριέρα του.
Τώρα που η Μάντσεστερ Σίτι τα πήρε όλα, ποιο το μέλλον της; Πιθανώς η δημιουργία μιας δυναστείας άμεσα, καθώς ο Γουαρδιόλα έχει συμβόλαιο ώς το καλοκαίρι του 2025. Ο ίδιος, πάντως, έθεσε τον πήχη για τη συνέχεια, έστω και αστειευόμενος: «Ρεάλ Μαδρίτης τρέμε. Υπολειπόμαστε μόλις 13 τρόπαια»! Μεγάλη μαγκιά που έδωσε τα credits στον διαχρονικά βασικό αντίπαλό του. Καταλανός γαρ και γέννημα-θρέμμα Μπαρτσελόνα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας