Οι αναλυτές έλεγαν πριν από το Μουντιάλ ότι ο αδύναμος κρίκος της Eθνικής Κροατίας είναι ο τερματοφύλακάς της, ο Ντόμινικ Λιβάκοβιτς. Σήμερα γελάμε όλοι μαζί. Ο 27χρονος έγινε ήρωας για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι και οι Κροάτες ονειρεύονται ξανά τελικό.
Επειτα από ένα έντονο παιχνίδι πέταξαν εκτός το μεγάλο φαβορί που ακούει στο όνομα Βραζιλία, σε μια αναμέτρηση που χρειάστηκε 120 λεπτά και πέναλτι για να βγάλει νικητή.
Στη «ρώσικη ρουλέτα» η ομάδα του Ντάλιτς ήταν απόλυτα εύστοχη, ο Λιβάκοβιτς έπιασε το πέναλτι του Ροντρίγκο (μετά τα τρία κόντρα στην Ιαπωνία), ενώ είδε τον Μαρκίνιος να σημαδεύει το δοκάρι. Τελικό σκορ στα πέναλτι 4-2, μετά το 1-1 που διαμορφώθηκε στην παράταση.
Από το πρώτο λεπτό ο αγώνας είχε το ίδιο μοτίβο. Η Βραζιλία να πιέζει και η Κροατία να αμύνεται με σοβαρότητα και σύνεση. Μη φανταστεί κανείς ότι οι Κροάτες έβαλαν το «πούλμαν» μπροστά από την εστία τους. Απλά είχαν εξαιρετικό στήσιμο, εκπληκτικές αλληλοκαλύψεις και δυναμισμό. Οπότε μάταια προσπαθούσαν οι βιρτουόζοι παίκτες του Τίτε να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα. Για την ακρίβεια όλη τη διάταξη που είχε στήσει ο Ντάλιτς με κορυφαίους τους τρεις μέσους Μόντριτς, Κόβατσιτς και Μπρόζοβιτς, που έκαναν εξαιρετικό ματς, ειδικά ανασταλτικά.
Η «Σελεσάο» έπαιζε με σύστημα 3-4-2-1 σε φάση επίθεσης, με τον αριστερό μπακ Ντανίλο να έρχεται στα χαφ ώστε ο Βινίσιους να παίζει στο ένας εναντίον ενός. Ούτε μ;iα φορά δεν βγήκε το κόλπο, ενώ και ο Νεϊμάρ έμοιαζε εγκλωβισμένος. Ακόμα και όταν οι Βραζιλιάνοι επιδίωκαν να φύγουν στην αντεπίθεση, σε κάθε μα κάθε προσπάθειά τους έβλεπαν τουλάχιστον 6-7 Κροάτες να επιστρέφουν στην άμυνα σε χρόνο dt. Η απόλυτη εφαρμογή του αμυντικού transition.
Πάντως μια ομάδα με το ταλέντο της Βραζιλίας δεν θα μπορούσε να μην κάνει φάσεις. Η πρώτη ήταν στο 46’, όταν από σέντρα του Μιλιτάο ο Γκβάρντιολ με προβολή πήγε να παραβιάσει την εστία του, αλλά ο Λιβάκοβιτς ήταν εκεί. Οπως «εκεί» ήταν και σε άλλες τρεις περιπτώσεις. Στο 55’ σε σουτ του Νεϊμάρ, στο 66’ σε προσπάθεια του Πακετά και στο 76’ ξανά σε σουτ του «Νέι». Ολες οι φάσεις από κοντά, ουσιαστικά σε συνθήκες τετ α τετ, αλλά ο γκολκίπερ της Ντινάμο Ζάγκρεμπ δεν λύγισε.
Εκεί που λύγισε ήταν στην παράταση. Αλλά ήταν προσωρινό. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Νεϊμάρ πήρε την μπάλα στα 40 μέτρα εκτός περιοχής, έπαιξε πρώτα το «1-2» με τον Ροντρίγκο, μετά έκανε ακριβώς το ίδιο με τον Πακετά και εν συνεχεία πέρασε στόπερ και τερματοφύλακα πριν πλασάρει για το 1-0. Ενα γκολ με συνεργασίες, αλλά και τόσο προσωπικό…
Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι το ματς τελείωσε εκεί. Η Βραζιλία έκανε συντήρηση αποτελέσματος και η Κροατία είχε καταλύσει όλα τα συστήματα γεμίζοντας επιθετικούς την ενδεκάδα. Στο 117’ ο φρέσκος Ορσιτς έκανε την κούρσα και την πάσα και ο σέντερ φορ Πέτκοβιτς με σουτ ισοφάρισε σε 1-1 στέλνοντας το ματς στα πέναλτι! Στο πρώτο και μοναδικό σουτ on target που δέχτηκε η Βραζιλία σε αυτό το Μουντιάλ από ευρωπαϊκή ομάδα!
Ετσι πήγε στράφι ο κόπος του Νεϊμάρ και η διακαής επιθυμία του να σηκώσει το τρόπαιο. Παράλληλα ουδείς ασχολείται με τα 77 γκολ που έφτασε με τη φανέλα της Βραζιλίας πιάνοντας στην πρώτη θέση τον Πελέ.
Αντίθετα, συνεχίζει ο Λούκα Μόντριτς. Που χθες έβγαλε 120 λεπτά χωρίς ανάσα παρά τα 37 του χρόνια. Ξέρει βέβαια από παρατάσεις. Οι τελευταίοι οχτώ νοκ άουτ αγώνες της Κροατίας, που δίνουν πρόκριση σε EURO και Μουντιάλ, πήγαν στην παράταση ή (και) στα πέναλτι.
Αναλυτικά η διαδικασία:
Βλάσιτς 1-0
Ροντρίγκο απόκρουση
Μάγερ 2-0
Κασεμίρο 2-1
Μόντριτς 3-1
Πέντρο 3-2
Ορσιτς 4-2
Μαρκίνιος δοκάρι
● Κροατία (Ζ. Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (110’ Μπούντιμιρ), Μπρόζοβιτς (114’ Ορσιτς), Κόβατσιτς (106’ Μάγερ), Μόντριτς, Πάσαλιτς (72’ Βλάσιτς), Πέρισιτς, Κράμαριτς (72’ Πέτκοβιτς).
● Βραζιλία (Τίτε): Αλισον, Μιλιτάο (106’ Σάντρο), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο, Κασεμίρο, Πακετά (106’ Φρεντ), Νεϊμάρ, Ραφίνια (56’ Αντονι), Βινίσιους (64’ Ροντρίγκο), Ριτσάρλισον (84’ Πέντρο).
● Σκόρερ: 117’ Πέτκοβιτς - 105’ Νεϊμάρ.
● Διαιτητής: Ολιβερ (Αγγλία).
● Κίτρινη: 31’ Μπρόζοβιτς, 117’ Πέτκοβιτς - 25’ Ντανίλο, 68’ Κασεμίρο, 77’ Μαρκίνιος.
● Κόκκινη: -
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας