Το 19ο Κύπελλο Ελλάδος στην ιστορία του κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας το Σάββατο του ΠΑΟΚ με 1-0 στο ΟΑΚΑ. Είναι η επιστροφή του «τριφυλλιού» στους τίτλους ύστερα από οκτώ χρόνια, μια επιστροφή που φέρει τη σφραγίδα του προπονητή Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Δυστυχώς, αυτό που προαλειφόταν ως γιορτή του ποδοσφαίρου δεν έγινε ποτέ, δείχνοντας για πολλοστή φορά ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να διοργανώσουμε κάτι της προκοπής αν εμπλέκονται μέσα «ποδοσφαιρικοί στρατοί», ελάχιστοι ανάμεσα σε 50.000 ανθρώπους που πήγαν να δουν μπάλα.
Σε μια μίνι ανάλυση του τελικού, ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στο πρώτο μέρος και προηγήθηκε στο 34’ με πέναλτι του Αϊτόρ. Ο ΠΑΟΚ έκανε την πρώτη του τελική στο 43’, με κεφαλιά του Ακπομ που εξουδετέρωσε ο Μπρινιόλι. Στο δεύτερο μέρος, οι «πράσινοι» μπήκαν καλύτερα, όμως όσο περνούσε η ώρα τόσο οι Θεσσαλονικείς κέρδιζαν μέτρα στο γήπεδο. Στο τελευταίο 20λεπτο πίεσαν ασφυκτικά, έχοντας όμως μόλις μιάμιση ευκαιρία. Μια κεφαλιά του Σβαμπ στο 80’, που έσωσε πάνω στη γραμμή με διπλή προσπάθεια ο Κώτσιρας και μια αναμπουμπούλα στην αντίπαλη περιοχή στο 92’.
Ο αγώνας κράτησε πάνω από τρεις ώρες, δίχως να έχει παράταση. Δεν ξεκίνησε στην ώρα του, είχε διακοπές, είχε ξύλο, είχε δακρυγόνα. Ελλάδα... Το χρονικό των επεισοδίων άρχισε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, όταν σχεδόν ταυτόχρονα οπαδοί του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε αστυνομικούς σε διαφορετικά σημεία των εξεδρών.
Οι μεγαλύτερες μάχες έγιναν στην «πράσινη» εξέδρα, όμως οι Παναθηναϊκοί σταμάτησαν κάποια στιγμή και δεν ενεπλάκησαν σε άλλα επεισόδια ώς το τέλος της βραδιάς. Ολα τα υπόλοιπα ήταν... έργο των ΠΑΟΚτζήδων. Κατά την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου άρχισαν να πετάνε καπνογόνα και φωτοβολίδες, με συνέπεια η αστυνομία να ρίξει δακρυγόνα. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι οι δυνάμεις καταστολής από το πρώτο κιόλας λεπτό των επεισοδίων άρχισαν να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, μην έχοντας φυσικά κάποιο σχέδιο πρόληψης.
Με την ατμόσφαιρα αποπνικτική και με δάκρυα στα μάτια, το παιχνίδι άργησε να ξεκινήσει 35 λεπτά, ώστε να καθαρίσει το τοπίο. Η σέντρα δόθηκε στις 8.35, αλλά μετά το γκολ του Παναθηναϊκού το ματς διεκόπη ξανά. Οπαδοί του ΠΑΟΚ πέταξαν πέτρα στον σκόρερ, τον βρήκαν στο χέρι (πάλι καλά να λέμε…) και ο διαιτητής Λαόθ πήγε ξανά στα αποδυτήρια. Επειτα από μια 40λεπτη διακοπή, το ματς συνεχίστηκε, ενώ στο ημίχρονο υπήρξαν εστίες έντασης, κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.
Η ΕΠΟ έφερε έναν διαιτητή από το πάνω ράφι, τον Ισπανό Λαόθ, που είχε σφυρίξει τον περσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Δυστυχώς, ο ρέφερι δεν τα πήγε καλά, αν και πρέπει να του χρεωθεί ως ελαφρυντικό ότι είχε να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες καταστάσεις. Ορθώς δεν αποφασίζει την έναρξη του ματς λόγω δακρυγόνων, ενώ μετά την πέτρα στον Αϊτόρ πάει στα αποδυτήρια με σκοπό να διακόψει το παιχνίδι εις βάρος του ΠΑΟΚ.
Επειτα από πιέσεις όλων των εμπλεκομένων και προσωπική παρέμβαση του αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ, το ματς συνεχίστηκε. Κι εκεί ο Λαόθ έπαιρνε αποφάσεις με βάση το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η εξέδρα. Για παράδειγμα, δεν απέβαλε τον Αουγκούστο με δεύτερη κίτρινη για μαρκάρισμα-καρατέκα στο κεφάλι του Βιγιαφάνιες, κάτι που θα έγερνε την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού. Ο οποίος βέβαια «ζημιώθηκε» αφού θα μπορούσε να πάρει από νωρίτερα το ματς στα χαρτιά. Και στην Ελλάδα έχουμε δει αγώνες να μη γίνονται για ψύλλου πήδημα, όπως ένα άδειο κουτάκι μπίρας ή ένα ρολό χαρτί.
Ακόμη και στη φάση του πέναλτι, ο Λαόθ δεν έχει δει τίποτα από την κλοτσιά του Βιεϊρίνια στο κεφάλι του Γκατσίνοβιτς και χρειάστηκε να τον καλέσει το VAR. Ο Ισπανός ήταν σωστός σε δύο φάσεις του δεύτερου ημιχρόνου. Πρώτα με τον Γκατσίνοβιτς και στο τέλος με τον Μιτρίτσα, που βούτηξαν στις περιοχές των αντιπάλων για να πάρουν πέναλτι. Δικαίως αμφότεροι τιμωρήθηκαν με κίτρινη κάρτα για θέατρο.
Το φινάλε του επεισοδιακού τελικού βρήκε τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν την επιστροφή τους στην κανονικότητα και τους «ασπρόμαυρους» να διαμαρτύρονται για τη διαιτησία. Παραβλέποντας όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (ειδικά στο κομμάτι των επεισοδίων), είδαν «σφαγή» στη φάση του πέναλτι κ.λπ. Οχι ο κόσμος της ομάδας, αλλά ο Λουτσέσκου στις δηλώσεις του, κάποιοι παίκτες και φυσικά η ΠΑΕ με τους κολαούζους της. Με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουν κλίμα στους οπαδούς της ομάδας τους.
ΥΓ.: Δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε ότι η αστυνομία και η ΕΠΟ απέτυχαν παταγωδώς στη διοργάνωση του τελικού. Αξίζει όμως ένα στιγμιότυπο. Οταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Δημητρίου, έκανε την απονομή, σήκωσε μόνος του το Κύπελλο (!) και μετά το έδωσε στους παίκτες του Παναθηναϊκού, χωρίς όμως να το αφήνει από τα χέρια του, μέχρι να του το πει ο Κουρμπέλης. Οι Μόντι Πάιθον τέτοιο σκετσάκι δεν θα μπορούσαν να σκαρφιστούν...
Παναθηναϊκός (Ιβ. Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Βιγιαφάνιες (68’ Κουρμπέλης), Γκατσίνοβιτς (76’ Αλεξανδρόπουλος), Παλάσιος (94’ Σάρλια), Αϊτόρ, Ιωαννίδης (76’ Καρλίτος).
ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ινγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (46’ Σίντκλεϊ), Αουγκούστο (52’ Σβαμπ), Κούρτιτς, Σοάρες (46’ Ελ Καντουρί), Ζίφκοβιτς, Μπίσεσβαρ (62’ Μιτρίτσα), Ακπομ (68’ Τσόλακ).
Σκόρερ: 34’ πέν. Αϊτόρ.
Διαιτητής: Λαόθ (Ισπανία).
Κίτρινη: 66’ Γκατσίνοβιτς, 96’ Αλεξανδρόπουλος - 7’ Αουγκούστο, 22’ Σοάρες, 96’ Μίτριτσα, 96’ Ζίφκοβιτς, 96’ Κρέσπο, 96’ Κούρτιτς.
Κόκκινη: Βιεϊρίνια, Κρέσπο (μετά τον αγώνα).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας