Ο Κώστας Τσιμίκας δεν ήταν ο πρώτος Ελληνας που αγωνίστηκε σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας. Ηταν ο τρίτος, μετά τον Νίκο Νταμπίζα και τον Χοσέ Χολέμπας. Ομως, ήταν ο πρώτος που το κατέκτησε. Και όχι με μια απλή συμμετοχή στο ρόστερ ή στο ματς. Ο διεθνής αριστερός μπακ υπέγραψε την κατάκτηση της Λίβερπουλ, με το δικό του εύστοχο χτύπημα πέναλτι απέναντι στην Τσέλσι.
Επειτα από 120 λεπτά χωρίς γκολ, παρά τις άπειρες ευκαιρίες και των δύο ομάδων, το ματς οδηγήθηκε στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Ο Σαντιό Μανέ έχασε το τελευταίο της πρώτης πεντάδας και έτσι φτάσαμε στη ρωσική ρουλέτα του ενός χτυπήματος εκατέρωθεν. Στην έβδομη γύρα, ήρθε η σειρά του Τσιμίκα. Πρώτα ο Αλισον είχε πιάσει την εκτέλεση του Μάουντ. Και ήρθε η ώρα του δικού μας.
Στο πρώτο «επίσημο» πέναλτι που χτύπησε στην καριέρα του! Με το αριστερό έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Μεντί, έγραψε το 6-5 και οι «κόκκινοι» στέφθηκαν κυπελλούχοι για όγδοη φορά στην ιστορία τους. Κοινώς, ο Τσιμίκας δεν χτύπησε απλά ένα πέναλτι, αλλά ΤΟ πέναλτι, υπογράφοντας έναν ιστορικό τελικό. Οχι μόνο γιατί ήταν ο πρώτος νικηφόρος για την ομάδα του μετά το 2006. Αλλά κι επειδή ήταν ο 150ός στην ιστορία του παλαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού. Η τελετή έναρξης ήταν εντυπωσιακή και την κούπα έφεραν μέσα στο Γουέμπλεϊ οι δύο νυν πρόεδροι των ομάδων που αγωνίστηκαν στον πρώτο τελικό, του 1872. Τότε που οι Γουόντερερς νίκησαν με 1-0 τους Ρόγιαλ Εντζινίρς.
Αν και ποτέ δεν είχε ξαναεκτελέσει σε επίσημο ματς, ο «Τσίμι» τις δυο τελευταίες μέρες πριν από τον τελικό έκανε έξτρα προπόνηση, όπως και οι συμπαίκτες του. Δεν έχασε ούτε ένα στις πρόβες και ο Γιούργκεν Κλοπ τον είχε κατά νου. Επειτα από 110 λεπτά δίχως τέρμα, με τις δυο ομάδες κατάκοπες, όλα έδειχναν πέναλτι. Ο Τσιμίκας μπήκε στο γήπεδο για δύο λόγους. Αφενός για να ξεκουράσει τον καταπονημένο Ρόμπερτσον, αφετέρου για να αναλάβει μια εκτέλεση. Οταν έφτασε η ώρα των αποφάσεων, ο Γερμανός προπονητής ρώτησε τον Ελληνα: «Θέλω να είμαι έβδομος στη σειρά κόουτς». Στην απορία του Κλοπ γιατί δεν θέλει να είναι στους πρώτους πέντε, ο «Τσίμι» απάντησε ότι το «7» είναι το τυχερό του νούμερο. Και ήταν…
Ο 26χρονος, δυο μέρες μετά τα γενέθλιά του, βρήκε δίχτυα και ξεσήκωσε θύελλα πανηγυρισμών. Ο αρχηγός Χέντερσον ήταν αυτός που τον πήρε στους ώμους του και τον περιέφερε στο γήπεδο για να τον αποθεώσουν οι οπαδοί της ομάδας. «Νομίζω το αξίζαμε και ήρθε η ώρα να το γιορτάσουμε. Αλλά θα είναι για λίγο. Εχουμε μπροστά μας το πρωτάθλημα και φυσικά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ», τόνισε ο μεγάλος πρωταγωνιστής και ένας εκ των αγαπημένων του Kλοπ. Βέβαια δεν χρειαζόταν το προχθεσινό νικητήριο πέναλτι για να αγαπηθεί ο Τσιμίκας.
Ηδη τον τελευταίο καιρό έχει το δικό του τραγούδι από την εξέδρα. Στον ρυθμό του «Gimme gimme gimme a man after midnight» των ΑΒΒΑ, το σύνθημα λέει: «Tsimi, Tsimi, Tsimi, our Kostas Tsimikas. His passport says he’s Greek but we all know he’s scouse». Δηλαδή ότι το διαβατήριό του είναι ελληνικό, αλλά όλοι ξέρουμε ότι είναι σκάουζερ. Σκάουζερ λέγονται οι αυθεντικοί κάτοικοι του Λίβερπουλ. Κι όπως είπε μετά το ματς ο ίδιος ο Τσιμίκας, «δεν είμαι ο Ελληνας σκάουζερ. Είμαι ένας σκάουζερ από την Ελλάδα».
Πριν από μερικές εβδομάδες είχε ακουστεί ότι θα έρθουν προτάσεις 15 εκατομμυρίων ευρώ από την Ιταλία. Κατ’ αρχάς, εύκολα η αγοραστική αξία του Κώστα διπλασιάστηκε. Αλλά μισό λεπτό. Παίζει –έστω και σαν αναπληρωματικός– στη Λίβερπουλ. Εχει προπονητή τον Κλοπ και ο κόσμος τον λατρεύει. Πού ακριβώς μπορεί να βρει καλύτερα; Πουθενά…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας