Τα τελευταία χρόνια υπήρχε η εντύπωση –αλήθεια ήταν βασικά– ότι η FIFA με την UEFA δεν είχαν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Μάλιστα, κάποια ρεπορτάζ έγκριτων ευρωπαϊκών μέσων είχαν ισχυριστεί πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ευνοεί υπόγεια τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ, για να πλήξει το Τσάμπιονς Λιγκ και κατ’ επέκταση την UEFA.
Οπως αποδεικνύεται, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Και η Παγκόσμια Ομοσπονδία βάζει πλάτη (ως οφείλει) στην Ευρωπαϊκή. Τις τελευταίες μέρες αναζωπυρώθηκαν οι φήμες που θέλουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να τραβούν τον δικό τους δρόμο από το 2024 κι έπειτα. Ο λόγος είναι μια συνάντηση του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ και του ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, και προέδρου της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, του Αντρέα Ανιέλι. Μπορεί να μην έγινε γνωστό το περιεχόμενο της κουβέντας, όμως όλοι κατάλαβαν πως έχει σχέση με την κλειστή Λίγκα. Αλλωστε, ο Πέρεθ θεωρείται από τους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας. Ο Ανιέλι, μπορεί να έχει καλές σχέσεις με την UEFA, εντούτοις παραμένει ανοιχτόμυαλος, ενώ σαν πρόεδρος της ECA θα πρέπει να κοιτάξει το συμφέρον και των υπόλοιπων ομάδων.
Χθες, λοιπόν, η FIFA ενημέρωσε ότι όποιος ποδοσφαιριστής λάβει μέρος σε αυτή τη διοργάνωση (που κατονομάστηκε, μάλιστα, ως κλειστή ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ), δεν θα έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος σε κανένα τουρνουά που διοργανώνει η παγκόσμια ομοσπονδία και οι έξι κατά τόπους ομοσπονδίες. Αυτό σημαίνει, κοινώς, πως, αν ένας παίκτης αγωνιστεί με τον σύλλογό του στη Σούπερ Λιγκ θα πρέπει να ξεχάσει την εθνική του ομάδα και φυσικά τα Μουντιάλ, τα EURO, τα Κόπα Αμέρικα κ.λπ.
Αυτή η απόφαση συνιστά ένα σημαντικό μέσο πίεσης προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες που επιθυμούν τη Σούπερ Λιγκ. Μάλιστα, η UEFA έχει εκπονήσει ήδη ένα πλάνο, που σύντομα θα γνωστοποιηθεί σε όλους και αφορά τη μετεξέλιξη των τριών Eυρωπαϊκών Κυπέλλων μετά το 2024. Το Τσάμπιονς Λιγκ θα παραμείνει με 32 ομάδες, όμως θα ακολουθηθεί το λεγόμενο «ελβετικό σύστημα». Κάθε σύλλογος θα δίνει δέκα αγώνες με αντιπάλους διαφόρων δυναμικοτήτων και στο τέλος θα προκύπτει μια κοινή βαθμολογία, απ’ όπου οι 16 πρώτοι θα συνεχίζουν στα νοκ άουτ, οι οκτώ επόμενοι θα υποβιβάζονται στο Γιουρόπα και οι οκτώ τελευταίοι της κατάταξης θα αποκλείονται από την Ευρώπη. Ετσι, θεωρείται πως θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και το ενδιαφέρον του θεσμού.
Πάντως, αυτό που απασχολεί τις ομάδες είναι τα χρήματα. Διότι κάθε ομάδα που θα αποφασίσει να λάβει μέρος στη Σούπερ Λιγκ αναμένεται να παίρνει ως μπόνους συμμετοχής, 300-350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! Τόσα χρήματα δεν βγάζει καμία ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ, ακόμη κι αν κατακτήσει το τρόπαιο δυο σερί σεζόν. Θεωρείται βέβαιο πως η UEFA θα αυξήσει τα πιθανά έσοδα, όμως αποκλείεται να φτάσει τα επίπεδα που υπόσχεται η Σούπερ Λιγκ.
Τους τελευταίους μήνες το σχίσμα μοιάζει αρκετά πιθανό, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο τέλος θα βρεθεί η χρυσή τομή και άπαντες θα συνεχίσουν με την UEFA.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας