Οι ποδοσφαιριστές στην Αγγλία αντιδρούν στα φαινόμενα ρατσισμού που έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα στα βρετανικά γήπεδα, μέσω καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διεξήγαγε η Ένωση Επαγγελματιών Παικτών (PFA).
«Αρκετά» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές, δημοσιεύοντας την «κόκκινη κάρτα» της PFA κόντρα στο ρατσισμό. «Χρησιμοποιούμε τη φωνή μας για να αντισταθούμε στον ρατσισμό. Όλοι μαζί, καλούμε τον κόσμο στα social media αλλά και τις Ομοσπονδίες του ποδοσφαίρου να κάνουν κάτι παραπάνω» ήταν η ανακοίνωση της Ένωσης, η οποία έγινε εκατοντάδες φορές retweet, από μεμονωμένους ποδοσφαιριστές, αλλά και από τους συλλόγους.
Ραγδαία τα ποσοστά ρατσισμού στα αγγλικά γήπεδα
Το Sky Sports, που έχει θίξει πολλάκις το ζήτημα του ρατσισμού στα γήπεδα του «Νησιού», διεξήγαγε έρευνα σε δείγμα περισσότερων από 1.000 φιλάθλων, από την οποία διαπιστώθηκε ότι το 86% έχει δει κρούσματα ρατσισμού στα γήπεδα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως 1 στους 3 έχει δεχθεί ο ίδιος ρατσιστική συμπεριφορά, ενώ στους φιλάθλους που ανήκουν σε μειονότητες, το ποσοστό αυτό άγγιξε το 71%. Από αυτούς, μόνο το 29% έχει καταγγείλει τέτοιου είδους συμπεριφορά, ενώ 3 στους 4 δεν γνωρίζουν αν πάρθηκε κάποιο μέτρο για την καταγγελία τους.
Η ξεχωριστή περίπτωση του Μοχάμεντ Σάλαχ
Σε αντίθεση με το τι νομίζουν οι φίλαθλοι, τρανή απόδειξη του ότι το ποδόσφαιρο δεν «βλέπει χρώματα» είναι ο Αιγύπτιος φορ που πρωτοστατεί στα αγγλικά γήπεδα, Μοχάμεντ Σαλάχ.
Την ώρα που αυτός σκοράρει ακατάπαυστα, την προηγούμενοι βδομάδα, οπαδοί της Τσέλσι δημοσίευσαν βίντεο στο Twitter, όπου φώναζαν το σύνθημα «Ο Σαλάχ είναι βομβιστής», που παραπέμπει στη μουσουλμανική καταγωγή του επιθετικού. Τρεις από τους έξι που πρωταγωνιστούσαν στο βίντεο αναγνωρίστηκαν και αποβλήθηκαν από τον αγώνα της λονδρέζικης ομάδας με τη Σλάβια Πράγας.
Παρ’ όλα αυτά, ο γνωστός με το παρατσούκλι «Μο» δεν πτοείται και καταδικάζει, όχι μόνο τον ρατσισμό, αλλά και τον σεξισμό. Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε, μίλησε για την αλλαγή του ρόλου της γυναίκας που πρέπει να επέλθει στην αφρικανική κουλτούρα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να διαφοροποιηθεί ο ρόλος της γυναίκας και η συμπεριφορά προς εκείνες, στην κουλτούρα μας... Στηρίζω τις γυναίκες περισσότερο από ποτέ και θεωρώ πως η αλλαγή συμπεριφοράς είναι κάτι απαραίτητο, όχι επιλογή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας