Το βράδυ της περασμένης Κυριακής η αριστερή διακυβέρνηση έχασε μοναδική ευκαιρία να εισβάλει δυναμικά στον άθλιο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Χωρίς δεύτερη σκέψη όφειλε να στείλει σπίτι τους ή να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου εκείνους που σχεδίασαν την (αν)ασφαλή διεξαγωγή του ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός:
-Τον υπεύθυνο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., που δεν φρόντισε να ελέγξει την καθαρότητα των εξεδρών ως προς την ύπαρξη «πυρομαχικών» και την «καθαρή» είσοδο περίπου 1.000 ατόμων που ήταν στο γήπεδο την ώρα των επεισοδίων.
-Τον υπεύθυνο της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας, με την οποία συνεργάζεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και οι υπάλληλοι της οποίας εκτέλεσαν (αν εκτέλεσαν) πλημμελώς τα καθήκοντά τους.
Στη συνέχεια και αφού θα είχε αποδείξει ότι δεν αστειεύεται, ας μελετούσε (ως νέα και άπειρη διακυβέρνηση) τας γραφάς, προκειμένου να δει τι ποινές θα μπορούσε να επιβάλει στα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στα επεισόδια.
Αντ’ αυτού, ο υπεύθυνος για τον αθλητισμό υπουργός, την επομένη της νέας ποδοσφαιρικής τραγωδίας, χαρακτήρισε ανύπαρκτο και σαθρό το αθλητικό ποινικό δίκαιο και ανακοίνωσε ότι θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση αθλητικό νομοσχέδιο. Εν ολίγοις, ακολούθησε την πεπατημένη, καταφέρνοντας μέσα σε λίγες ώρες να μετατρέψει το ποδοσφαιρικό πρόβλημα σε κυβερνητικό. Αν άλλαζε με νόμο η ποδοσφαιρική αλητεία, προ δεκαετιών θα είχαμε τα ωραιότερα γήπεδα του κόσμου. Τα τελευταία 30 χρόνια ψηφίστηκαν περίπου δύο δεκάδες αθλητικοί νόμοι και διατάξεις.
Ολοι οι διατελέσαντες υφυπουργοί Αθλητισμού μετά το 1980 προσπάθησαν, κυρίως με αθλητικά νομοσχέδια, να πατάξουν τη βία των γηπέδων. «Το μαχαίρι θα φτάσει ώς το κόκαλο» ήταν η αγαπημένη τους φράση. Απαντες απέτυχαν παταγωδώς. Στην ιστορία έμεινε η φράση του υπουργού Προεδρίας Γιώργου Κατσιφάρα το 1986, μετά τον τραγικό θάνατο του καθηγητή Μπλιώνα στο γήπεδο της Λάρισας: «Θα ψηφίσουμε τέτοιες διατάξεις, που θα μας παρακαλάνε οι παράγοντες γονυπετείς να τις τροποποιήσουμε».
Η πλειονότητα των υφυπουργών που νομοθέτησαν για την πάταξη της βίας είχαν καλές προθέσεις, ανεξαρτήτως κόμματος. Απέτυχε ο κ. Φλωρίδης το 2000, όταν ανέλαβε το τιμόνι του αθλητισμού με πρωθυπουργική εντολή να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία. Τα οργανωμένα συμφέροντα τον έστειλαν να παλεύει σε στημένο παιχνίδι με την παντοδύναμη FIFA, προκειμένου να μην αποβληθούν οι ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Τα ίδια «έπαθε» και ο κ. Ορφανός το 2006, όταν, αντί να βάλει τάξη διά νομοσχεδίου στα κακώς κείμενα, όπως υπολόγιζε, αναγκάστηκε ο ίδιος και η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου να νομοθετήσουν το «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου».
Το οπλοστάσιο της αθλητικής και ποινικής νομοθεσίας είναι τεράστιο για όποιον θέλει να συγκρουστεί με συλλογικά συμφέροντα και εγκληματικές οργανώσεις. Στην εφαρμογή των νόμων πάσχει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ασφάλεια των αθλητικών αναμετρήσεων είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Εχει δεσμευτεί επ’ αυτού με την υπογραφή της έναντι της UEFA και της FIFA.
Θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ΕΠΟ, την αντικειμενικότητα της διαιτησίας, τις αλλαγές γενικότερα στο ποδόσφαιρο, απαιτούν καθημερινό έλεγχο και πολιτικές αποφάσεις. Πρωτίστως θέλουν όμως διεκδικητικό πρόγραμμα, οργάνωση στη βάση, αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων και απαλλαγή από διεφθαρμένους παράγοντες.
Αν η αριστερή διακυβέρνηση μπλέξει με τη FIFA, η οποία παρεμπιπτόντως έχει εκλογές τον Μάιο και θα υπερασπιστεί την ΕΠΟ μέχρι θανάτου, κινδυνεύει να καταστεί η ίδια κορυφή του προβλήματος. Το μόνο που της απομένει είναι να ταράξει ΠΑΕ, ΚΑΕ και αθλητικές ομοσπονδίες στη νομιμότητα. Με συνεχείς οικονομικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει διακίνηση μαύρου χρήματος. Με αποφάσεις που θα σοκάρουν τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που καταφεύγουν σε επεισόδια και παρανομίες, προκειμένου να κερδίσουν το παιχνίδι και τους κρατικούς λειτουργούς που δεν κάνουν στοιχειωδώς σωστά τη δουλειά τους.
Οι αλλαγές μπορούν να ξεκινήσουν από τα απλά. Με την ποινικοποίηση π.χ. της χρήσης των φωτοβολίδων στα γήπεδα για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Η μη έκδοση άδειας διεξαγωγής αγώνων για ένα μήνα στα γήπεδα που λαμβάνουν χώρα επεισόδια, η απόσυρση της αστυνομίας από αυτά, η απόδοση ποινικών ευθυνών σε διοικήσεις ομάδων, εταιρείες σεκιούριτι, υπεύθυνους ασφαλείας είναι μερικά από μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα.
Το σοκ του αιφνιδιασμού χάθηκε για την αριστερή διακυβέρνηση. Ας μη χαθεί και το παιχνίδι της κάθαρσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας