Τον Ιούνιο, η Βίνας Ουίλιαμς θα γιορτάσει τα 37α γενέθλιά της και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει σειρά η τούρτα για τα 36α γενέθλια της Σερίνα.
Σε αυτή την ηλικία, οι περισσότερες τενίστριες έχουν ήδη αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Κάποιες ελάχιστες συνεχίζουν μεν αλλά συνήθως αποχαιρετούν τα τουρνουά Γκραν Σλαμ από την πρώτη εβδομάδα.
Ομως οι αδελφές Ουίλιαμς ποτέ δεν ανήκαν στον μέσο όρο. Και γι’ αυτό σήμερα μπαίνουν στη «Ροντ Λέιβερ Αρίνα» για να διεκδικήσουν το Αυστραλιανό Οπεν.
Η Βίνας έχει κατακτήσει 7 Γκραν Σλαμ, αλλά επιδιώκει τον παρθενικό της τίτλο στη Μελβούρνη.
Αντίθετα η Σερίνα πάει για την έβδομη κούπα, με την οποία θα φτάσει τα 23 τρόπαια σε τουρνουά Γκραν Σλαμ και θα είναι επίσημα η πιο επιτυχημένη τενίστρια της Οπεν εποχής, αφού θα ξεπεράσει τη Στέφι Γκραφ των 22 τίτλων major.
Παράλληλα, αν η Σερίνα νικήσει σήμερα, θα ανακτήσει το Νο 1 στον κόσμο από την Ανζελίκ Κέρμπερ, τη Γερμανίδα που πέρσι της στέρησε τη χαρά της νίκης στην Αυστραλία.
Οι δύο αδελφές βρέθηκαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά στο επαγγελματικό τένις πριν από 19 χρόνια, στον 2ο γύρο του Αυστραλιανού Οπεν του 1998.
Ηταν και για τις δύο η πρώτη συμμετοχή στο major της Μελβούρνης και τότε είχε επικρατήσει η Βίνας με 7-6, 6-1.
Εκείνο το τουρνουά σηματοδότησε την εκτόξευσή τους στο παγκόσμιο τένις.
Είχαν μάθει το τένις μαζί, υπό τις οδηγίες του μπαμπά Ρίτσαρντ, που είχε κάποτε παρακολουθήσει έναν αγώνα στην τηλεόραση και εντυπωσιάστηκε τόσο ώστε αποφάσισε να σπρώξει τις κόρες του στο άθλημα.
Η μία βοήθησε την άλλη να γίνει καλύτερη, ως παρτενέρ στις προπονήσεις.
Είχαν ανέκαθεν και διαφορετικό τενιστικό στιλ. Η Σερίνα παίζει κατά βάση από την baseline, με δυνατά χτυπήματα, γερές άμυνες και ταχύτατο σερβίς.
Η Βίνας είναι πιο κινητική στο κορτ, βοηθούμενη από το ύψος και τον μεγάλο διασκελισμό της.
Κατέχει το ρεκόρ ταχύτερου σερβίς από γυναίκα (209 χλμ./ώρα) και της ταιριάζει το παιχνίδι στο χόρτο με τα σερβίς-βολέ – εξ ου και οι 5 τίτλοι της στο Γουίμπλεντον.
Οι πρώτες τους αναμετρήσεις σε Γκραν Σλαμ δεν ήταν ιδιαίτερα θεαματικές. Αυτό βέβαια ήταν αναμενόμενο, καθώς η ομορφιά του τένις είναι ανάλογη της επιθετικότητας των αθλητών.
Οι δύο αδελφές, που είχαν και έχουν τις καλύτερες σχέσεις, δεν ένιωθαν ποτέ αντίπαλες. Το αντίθετο...
Εκείνο τον καιρό οι δυο τους ήταν μια ομάδα που τα έβαζε με το κατεστημένο του τένις και έσπαγε τα στεγανά.
Δεν είναι περίεργο ούτε τυχαίο ότι, μετά την επιτυχία των Ουίλιαμς, εμφανίστηκαν περισσότεροι έγχρωμοι και Λατίνοι τενίστες στο σιρκουί.
Το άθλημα έπαψε να είναι προνόμιο των πλούσιων παιδιών στις λέσχες και μπήκε στην αλάνα, στα γκέτο...
Τα τελευταία χρόνια, η διάγνωση της Βίνας με το σύνδρομο του Σιόγκρεν, που μεταξύ άλλων δημιουργεί πρόβλημα στις αρθρώσεις, είχε μειώσει την πιθανότητα να βρεθούν οι δυο τους αντιμέτωπες σε τελικούς.
Ομως φέτος στην Αυστραλία, το απίθανο έγινε.
Στην εξέδρα -όπως κάθε φορά που παίζουν μεταξύ τους- η οικογένεια Ουίλιαμς θα στριμωχτεί στο box της μιας φιναλίστ, θα πανηγυρίσει όλους τους πόντους του τελικού και θα δώσει τα εισιτήρια για το άλλο box σε φίλους των δύο τενιστριών.
Και το αυστραλιανό κοινό θα ταξιδέψει στο παρελθόν, βλέποντας στο κορτ τις δύο τενίστριες που διεκδίκησαν το τρόπαιο το 2003.
Η ποιότητα της Σερίνα και της Βίνας δεν είναι από μόνη της ικανή για να εξηγήσει τη μακροημέρευσή τους στο σιρκουί.
Αμφότερες έχουν περάσει τραυματισμούς, αρρώστιες και άλλες απειλητικές για την καριέρα τους καταστάσεις.
Επίσης η επιτυχία που γνώρισαν ίσως να είχε οδηγήσει σε κορεσμό. Ομως τίποτε από αυτά δεν στάθηκε ικανό να τις σταματήσει.
Μπορεί να έχει δίκιο η Σερίνα, όταν δίνει γελώντας τη δική της εκδοχή: «Συνήθως, σε ηλικίες σαν τη δική μας, οι τενίστες δεν παίζουν το καλύτερο παιχνίδι τους. Ισως επειδή λειτουργούν σύμφωνα με την ηλικία τους. Η Βίνας κι εγώ φερόμαστε σαν οκτάχρονα κι αυτό μας βοηθάει».
Κάνοντας πλάκα, άφηνε παράλληλα να φανεί η αλήθεια: καμιά τους δεν μπαίνει στην παγίδα πλέον να σκέφτεται υπερβολικά τον κάθε πόντο, να υπεραναλύει.
Προτιμούν να αφήνονται στη στιγμή και να προσεγγίζουν το παιχνίδι ατρόμητες, χρησιμοποιώντας την πείρα τους απλά για να ξεφεύγουν από δύσκολες καταστάσεις.
Ποια θα κερδίσει σήμερα;
Ενώ θυμόμαστε ότι η Σερίνα είχε κατακτήσει τέσσερα σερί Γκραν Σλαμ -από το Ρολάν Γκαρός του 2002 έως το Αυστραλιανό Οπεν του 2003-, τείνουμε να ξεχνάμε ότι και στους τέσσερις τελικούς εκείνους, το έπαθλο του χαμένου το είχε πάρει η Βίνας.
Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η πρεσβύτερη των αδελφών Ουίλιαμς αγωνίζεται με το μότο: «Δεν έχω τίποτε να χάσω. Νιώθω ότι μπορώ ακόμα να αποδώσω ωραίο τένις».
Και ίσως έχει την (τελευταία;) ευκαιρία για... εκδίκηση.
Ομως η αδελφή της είναι εξίσου αποφασισμένη και έχει ακριβώς το ίδιο μότο: «Δεν έχω τίποτε να χάσω στο τουρνουά αυτό. Ο,τι καταφέρνω είναι μπόνους!»
Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα σήμερα, μιλάμε για το πιο εντυπωσιακό σετ αδελφών στην ιστορία του παγκόσμιου τένις.
Εχουν τους περισσότερους τίτλους και ρεκόρ, τη μεγαλύτερη διάρκεια και τη μεγαλύτερη επιρροή στο άθλημα από κάθε άλλο ντουέτο.
Το λένε άλλωστε και οι συναθλήτριές τους.
Οι περισσότερες έχουν ανάλογες αναμνήσεις με αυτές της 25χρονης Αναστασία Παβλιουτσένκοβα, που έχασε στα προημιτελικά από τη Βίνας: «Ημουν ακόμα παιδάκι και κρατούσα μια ρακέτα μεγαλύτερη από εμένα, όταν αυτές ήδη αντιμετώπιζαν η μία την άλλη σε τελικούς Γκραν Σλαμ. Ενιωθα δέος τότε – νιώθω δέος και τώρα. Είναι θρύλοι».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας