Ενα μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ έχει ρίξει τη σκιά του πάνω από τον κλασικό αθλητισμό, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου που θα διεξαχθεί στο Πεκίνο.
Το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD και η βρετανική εφημερίδα «The Sunday Times» έβγαλαν στο φως απόρρητες εκθέσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, της IAAF, σύμφωνα με τα οποία οι δείκτες των αναλύσεων σε περισσότερους από 800 αθλητές (που εξετάστηκαν μεταξύ 2001 και 2012) ήταν ύποπτα υψηλοί και παρέπεμπαν στη σχεδόν σίγουρη κατανάλωση παράνομων ουσιών.
Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, αμφισβητείται η «καθαρότητα» τουλάχιστον του ενός τρίτου των ολυμπιακών μεταλλίων που απονεμήθηκαν εκείνη την περίοδο στον στίβο - ήτοι στην Αθήνα το 2004, στο Πεκίνο το 2008 και στο Λονδίνο το 2012. Οπότε έως και 154 μετάλλια, 55 εκ των οποίων χρυσά, ίσως έχουν απονεμηθεί σε ντοπαρισμένους αθλητές.
Σε ανακοίνωσή της, η WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ) εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το πόρισμα των εκθέσεων που η IAAF κρατούσε κρυφές και που αφορούσαν σε 12.000 δείγματα αίματος 5.000 αθλητών σε διάστημα 12 χρόνων. Η ομοσπονδία στίβου από την πλευρά της παραδέχτηκε ότι τα έγγραφα είναι γνήσια και πως έχει δεχθεί πλήγμα η δική της μάχη κατά της μάστιγας του ντόπινγκ.
Στο κάτω κάτω, αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα από την όλη ιστορία είναι πως η IAAF ηθελημένα έκλεινε τα μάτια προκειμένου να δείχνει προς τα έξω ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα του ντόπινγκ και πως τα κρούσματα μειώνονται σημαντικά.
Πάντως η παγκόσμια ομοσπονδία δεν έχασε την ευκαιρία προχθές να τα βάλει με τα μέσα ενημέρωσης που «αποκάλυψαν εμπιστευτικά και ιδιωτικά στοιχεία χωρίς άδεια», ενώ επιφυλάχθηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη «για την προστασία των δικαιωμάτων των αθλητών».
Πάντως το ARD και οι «The Sunday Times» δεν παρέθεσαν ονόματα αθλητών, όμως «φωτογράφισαν» κυρίως αθλητές από τη Ρωσία και την Κένυα. Τόνισαν ότι μέσα στις 800 περιπτώσεις των ύποπτων δειγμάτων περιλαμβάνονται 10 χρυσοί ολυμπιονίκες του στίβου στο Λονδίνο το 2012, αλλά μέσα σε αυτούς δεν βρίσκονται ο παγκόσμιος ρέκορντμαν των 100 και 200 μέτρων Γιουσέιν Μπολτ ούτε ο Βρετανός δρομέας μέσων αποστάσεων Μο Φάρα.
Οπως ειπώθηκε στο ντοκιμαντέρ του ARD, η μέθοδος ντόπινγκ την οποία χρησιμοποιούν οι περισσότεροι αθλητές είναι οι μεταγγίσεις αίματος και οι μικρο-δόσεις ερυθροποιητίνης (EPO) για να ανεβάσουν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας