Υπάρχει μόνο ένα μέρος στον κόσμο όπου εν έτει 2015 το τένις παραμένει το άθλημα που έπαιζε και απολάμβανε μόνο η ελίτ. Πρόκειται για το All England Lawn Tennis and Crocket Club στην Τσερτς Ρόουντ, στα νοτιοδυτικά του Λονδίνου.
Ο συγκεκριμένος τενιστικός όμιλος είναι πιο γνωστός από την περιοχή στην οποία βρίσκεται, το Γουίμπλεντον, και διατηρεί απαράλλακτες τις παραδόσεις του επί ενάμιση αιώνα. Εδώ το τένις παραμένει αποκλειστικότητα των ολίγων.
Στον χώρο αυτό με την αυστηρή φρούρηση και τα φυσικά σύνορα από τα δάση τριγύρω, δεν αλλάζει τίποτε.
Οι αθλητές είναι πάντα ντυμένοι στα λευκά, όπως εκείνοι οι αθλητές οι φωτογραφίες των οποίων βρίσκονται στο μουσείο του κλαμπ, να πίνουν τσάι μετά τους αγώνες τους. Το χορτάρι είναι πάντα τέλεια κουρεμένο στα οκτώ χιλιοστά και χωρίς κανένα εξόγκωμα.
Το δίχτυ πάντα συγκρατείται από ξύλινα δοκάρια άψογα βερνικωμένα. Το πρόγραμμα σποράς του γρασιδιού τηρείται με ευλάβεια, με μοναδική εξαίρεση το 2012 όταν απαιτήθηκε διαφορετικός προγραμματισμός προκειμένου το «πράσινο χαλί» να είναι έτοιμο για δύο καλοκαιρινά τουρνουά, το Γουίμπλεντον και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Διατηρείται πάντα το ίδιο πρωινό πρόγραμμα στους αγώνες. Υπάρχει πάντα ρεπό από τους αγώνες στην ενδιάμεση Κυριακή μεσούντος του τουρνουά!
Η παράδοση κάνει «κουμάντο» στο All England Lawn Tennis and Crocket Club, αλλά και καθιστά τόσο ξεχωριστό το λονδρέζικο Γκραν Σλαμ από τα υπόλοιπα. Εδώ το τένις παραμένει αυτό που ήταν για πολύ καιρό: ένα άθλημα που γεννήθηκε στη διάρκεια του 16ου αιώνα από τους ευγενείς που ήθελαν να διασκεδάσουν και να αθληθούν.
Ενας από τους πιο συχνούς επισκέπτες του συγκεκριμένου κλαμπ ήταν ο Αλβέρτος Φρειδερίκος Αρθούρος Γεώργιος, ή απλά Γεώργιος Στ’, ο πατέρας της νυν βασίλισσας της Αγγλίας και βασιλιάς της χώρας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν έπαιζε τένις μόνο ως χόμπι, αλλά ήταν τόσο καλός που είχε φθάσει στο σημείο να αγωνιστεί στο ταμπλό του διπλού το 1926 με παρτενέρ τον γιατρό και στενό φίλο του, Λιούις Γκρέιγκ.
Εδώ και σχεδόν 150 χρόνια, από την ημέρα της ίδρυσής του (23 Ιουλίου 1868), το All England Lawn Tennis and Crocket Club παραμένει ένα αυστηρά ιδιωτικό κλαμπ, που απευθύνεται στους ολίγους. Μέσα στην αφρόκρεμα αυτή, υπάρχει χώρος μόνο για 600 μέλη, που χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: πλήρη, ισόβια, επίτιμα, προσωρινά και junior.
Υπάρχουν 375 πλήρη μέλη. Αυτός ο αριθμός επίσης προέρχεται από την παράδοση, καθώς προπολεμικά οι εξέδρες για τα μέλη είχαν ακριβώς τόσα καθίσματα. Τα υπόλοιπα μέλη είναι ως επί το πλείστον άτομα που έχουν με τον έναν ή άλλον τρόπο υπηρετήσει το τένις. Μεταξύ τους, οι πρώην πρωταθλητές στο μονό ανδρών και γυναικών. Ακόμα και γι’ αυτούς, όμως, υπάρχουν αυστηροί κανόνες, που δεν πρέπει επ’ ουδενί να παραβιάζονται. Κάτι που έμαθε από την... ανάποδη ο Τζον ΜακΕνρο.
Ο πάντα αμφιλεγόμενος τενίστας είχε αποφασίσει να μην παραστεί στη δεξίωση των νικητών το 1981, τότε που κέρδισε το πρώτο του τρόπαιο στο Γουίμπλεντον. Εκτοτε του απαγορεύτηκε η είσοδος στο κλαμπ και χρειάστηκε να ξανακερδίσει το τουρνουά, δύο χρόνια αργότερα, και να πάει πια στη δεξίωση, ώστε να γίνει πάλι δεκτός.
Υπάρχουν επίσης τα προσωρινά μέλη, τα οποία εκλέγονται κάθε χρονιά και δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα μπορέσουν να πετύχουν την επανεκλογή τους έναν χρόνο αργότερα.
Συνήθως πρόκειται για τενίστες εν ενεργεία που χρησιμοποιούν συστηματικά τις εγκαταστάσεις του All England Lawn Tennis and Crocket Club.
Η διαφορά τους από τα προαναφερθέντα πλήρη, ισόβια και επίτιμα μέλη είναι ότι δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις εξέδρες των μελών στη διάρκεια του Γουίμπλεντον, ούτε να φέρουν προσκεκλημένους τους στο κλαμπ, ούτε έχουν ψήφο στις συνελεύσεις της διοικητικής επιτροπής του συλλόγου. Αυτή η επιτροπή τούς εκλέγει, μαζί με τα πλήρη μέλη.
Δεν είναι γνωστό επακριβώς το ποιοι αποτελούν μέλη του Γουίμπλεντον, πέρα από τους πρώην νικητές. Η ερμητική δομή του συλλόγου δεν διευκολύνει τη διαρροή πληροφοριών προς τα έξω, όμως γενικά είναι γνωστό πως η εξέδρα των μελών έχει θέση για άτομα με βασιλικό αίμα. Μάλιστα προστάτιδα του All England Lawn Tennis and Crocket Club είναι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και πρόεδρός του ο δούκας του Κεντ.
Σύμφωνα με φήμες, κάθε πλήρες μέλος πληρώνει μια ετήσια συνδρομή της τάξης των 50.000 στερλινών, δηλαδή περίπου 70.000 ευρώ! Λέγεται μάλιστα ότι οι ελάχιστες άδειες θέσεις που παρατηρούνται μερικές φορές στην εξέδρα των μελών οφείλονται σε θανάτους...
Για να εκλεγεί κάποιος μέλος, λαμβάνονται υπ’ όψιν πολλοί παράγοντες, όμως ο βασικότερος είναι ο ενθουσιασμός για το άθλημα του τένις και το να ξέρει να παίζει σε υψηλό επίπεδο. Επιπλέον, το υποψήφιο μέλος, που δεν μπορεί να εκλεγεί προτού συμπληρώσει τα 17 χρόνια του, πρέπει να παρουσιαστεί από δύο πλήρη μέλη που βρίσκονται στον σύλλογο τουλάχιστον τρία χρόνια και να υποστηριχθεί από άλλα δύο πλήρη μέλη. Επίσης, κάθε μέλος μπορεί να προτείνει μόνο έναν υποψήφιο ανά σεζόν και να υποστηρίξει επίσης μόνο έναν.
Γιατί υπάρχουν τόσο λίγα μέλη; Ο ίδιος ο σύλλογος εξηγεί την πολιτική με τον απλούστερο τρόπο.
Τα μέλη έχουν δικαίωμα να πάρουν δύο εισιτήρια για κάθε μέρα που διαρκεί το τουρνουά του Γουίμπλεντον. Αν άνοιγαν οι πόρτες σε ένα ευρύτερο κοινό, τότε θα χανόταν η αποκλειστικότητα που οι λιγότερο ευνοημένοι ζουν τις ημέρες του τουρνουά, κάνοντας τον γύρο των εγκαταστάσεων, των περίπου 50 κορτς, της αίθουσας Τύπου, του μουσείου και του καταστήματος αναμνηστικών, όπου κάποιος πρέπει να δώσει 11 ευρώ για να προμηθευτεί τις κάλτσες χρώματος πράσινου, μοβ και λευκού –των χρωμάτων του εμβλήματος του κλαμπ.
Τελικά, για να παίξει κάποιος τένις στο χορτάρι αυτού του επίλεκτου κλαμπ, ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος είναι ένας: να αποκτήσει το δικαίωμα του μέλους έχοντας κερδίσει τον τίτλο του Γουίμπλεντον, του τροπαίου Γκραν Σλαμ που όλοι οι τενίστες έχουν ονειρευτεί κάποια στιγμή στη ζωή τους...
Τα ερωτήματα του φετεινού Γουίμπλεντον
Η φετινή «προαναγγελία» του μοναδικού τουρνουά Γκραν Σλαμ που γίνεται στο χορτάρι δεν περιλαμβάνει τον Ράφα Ναδάλ. Για πρώτη φορά στην τελευταία δεκαετία, ο Ισπανός τενίστας δεν φθάνει στο Λονδίνο ως κάτοχος ενός από τα τέσσερα majors και, παρά την επικράτησή του στη Στουτγάρδη την προηγούμενη εβδομάδα, όλα δείχνουν ότι δεν θα βρίσκεται στο Γουίμπλεντον στη 2η εβδομάδα του τουρνουά. Ως Νο 10 του ταμπλό, θεωρητικά θα συναντήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς στη φάση των «16» και κάπου εκεί θα πέσουν οι τίτλοι τέλους... Ομως για τον Σέρβο και τους υπόλοιπους διεκδικητές του τροπαίου, οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται γεμάτες και συναρπαστικές.
1. Θα ισοφαρίσει ο Νόβακ Τζόκοβιτς τον δάσκαλό του, Μπόρις Μπέκερ;
Με το όνειρο του Γκραν Σλαμ καριέρας να έχει πετάξει μετά την ήττα του στον τελικό του Ρολάν Γκαρός από τον Βαβρίνκα, ο Νόβακ Τζόκοβιτς σίγουρα θα έχει λιγότερη πίεση στο Λονδίνο όπου θα προσπαθήσει να φθάσει τους τρεις τίτλους Γουίμπλεντον, όσους έχει και ο προπονητής του, Μπόρις Μπέκερ. Δεν θεωρείται εξπέρ στο χορτάρι ο Νόλε, όπου συχνά γλιστράει, ενώ δεν έχει και το όπλο του σερβίς-βολέ όπως άλλοι αντίπαλοί του. Ομως η εξαιρετική του άμυνα από την baseline τον βοηθάει να «αφοπλίζει» τα δυνατά σερβίς και να γυρίζει γρήγορα την άμυνα σε επίθεση. Εξ ου και αυτομάτως αποτελεί ένα από τα φαβορί.
2. Θα βαδίσει ο Σταν Βαβρίνκα στον δρόμο του Μπγιορν Μποργκ;
Η εντυπωσιακή επικράτηση του 30χρονου Ελβετού στο Παρίσι στις αρχές Ιουνίου ξεκίνησε τη συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να καταφέρει ό,τι και ο μεγάλος Σουηδός, ο πρώτος στην εποχή Οπεν που μετά το Ρολάν Γκαρός κατέκτησε μέσα σε ένα μήνα και το Γουίμπλεντον. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η επιτυχημένη μετάβαση από το χώμα στο χόρτο, όπου η μπάλα έχει διαφορετική συμπεριφορά, χτυπάει με χαμηλότερες γωνίες, φεύγει πιο οριζόντια ενώ τρέχει πιο γρήγορα. Οι μοναδικοί που το κατάφεραν μετά τον Μποργκ ήταν ο Ραφαέλ Ναδάλ και ο Ρότζερ Φέντερερ, οπότε η πρόκληση για τον Ελβετό, που στο Γουίμπλεντον έχει φθάσει μόλις μέχρι τα προημιτελικά (πέρσι), είναι μεγάλη...
3. Θα ξανακάνει περήφανους τους Βρετανούς ο Αντι Μάρεϊ;
Πριν από δύο χρόνια, ο Αντι Μάρεϊ έσπασε την κακοδαιμονία των Βρετανών στο Γουίμπλεντον και έγινε ο πρώτος ντόπιος που κέρδισε το τρόπαιο μετά τον Φρεντ Πέρι το 1936. Ο 27χρονος Σκοτσέζος βρίσκεται σε φόρμα και έχει βάλει στόχο το 3ο Γκραν Σλαμ της καριέρας του και δεύτερο στα γήπεδα του All England Lawn Tennis and Crocket Club. Ομως για να τα καταφέρει θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσει το εμπόδιο του Νόβακ Τζόκοβιτς, του τενίστα από τον οποίο έχει υποστεί οκτώ σερί ήττες μετά τον θρίαμβό του στο Γουίμπλεντον το 2013. Δείχνει ότι μπορεί να συναγωνιστεί τον Σέρβο, αλλά χρειάζεται την ταχύτητα παραπάνω και την απόλυτη αυτοσυγκέντρωση για να φθάσει στη νίκη...
4. Μπορεί ο Ρότζερ Φέντερερ να κερδίσει το 8ο τρόπαιό του στο Λονδίνο;
Στις 8 Αυγούστου ο Ρότζερ Φέντερερ θα γιορτάσει τα 34α γενέθλιά του και έχει να πανηγυρίσει κάποιο Γκραν Σλαμ από το 2012 όταν κέρδισε το Γουίμπλεντον. Ομως μέχρι να αποσυρθεί, θα αποτελεί πάντα βασικό διεκδικητή του συγκεκριμένου τουρνουά στο οποίο έχει στεφθεί νικητής επτά φορές! Οσο κι αν έχουν περάσει τα χρόνια, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι ο Ελβετός μαέστρος διαθέτει το πιο αποτελεσματικό παιχνίδι για το χορτάρι, ενώ παράλληλα παραμένει το Νο2 στον κόσμο. Τεχνικά είναι το μεγάλο φαβορί, όμως σημαντικό ρόλο θα παίξει η ηλικία του και κυρίως η δυνατότητά του να συνέρχεται σωματικά ύστερα από αγώνες τριών, τεσσάρων ή και πέντε σετ ανά δύο ημέρες. Αν πάντως ο Τζόκοβιτς ή ο Μάρεϊ δεν εμφανίσουν τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους αυτό το δεκαπενθήμερο, μην ξεγράψετε τον Φέντερερ...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας