Κάποτε θα έχανε. Υστερα από 19 διαδοχικές νίκες, το... βαρύ χαρτί της ελληνικής αποστολής που ακούει στο όνομα Κατερίνα Στεφανίδη, δεν κατάφερε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου και να χαρίσει ακόμα ένα χρυσό στη χώρα μας. Οχι ότι έφυγε με άδεια χέρια. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο -όπως και πριν από δύο χρόνια- στο επί κοντώ με άλμα στα 4,80 μέτρα, πίσω από τη «χρυσή» Αμερικανίδα Σάντι Μόρις (4,95 μ.) και την «ασημένια» αθλήτρια από τη Ρωσία, Αντζέλικα Σιντόροβα (4,90 μ.).
Ηταν το δωδέκατο μετάλλιο για την Ελλάδα σε παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού στίβου. Η Στεφανίδη μίλησε για τη δυσκολία του αγώνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το να ανέβεις στο βάθρο αυτής της διοργάνωσης, ήταν πιο δύσκολο από άλλα χρυσά που έχω πάρει».
Εμφάνιση που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ.
Με άλμα στα 5,80 μ. σημείωσε ατομικό ρεκόρ και κατέλαβε την πέμπτη θέση στον τελικό του αγωνίσματος. Εβδομος ήταν ο Κώστας Φιλιππίδης (5,70 μ.). Ο Ρενό Λαβιλενί πήδηξε στα 5,90 μ. και αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής για τρίτη σερί φορά.
Μακριά από τον καλό της εαυτό έμεινε η Βούλα Παπαχρήστου. Δεν κατάφερε να πετύχει το άλμα που θα της επέτρεπε να διεκδικήσει μια διάκριση στον τελικό του τριπλούν το Σάββατο και τελικά κατέλαβε την έκτη θέση με καλύτερη επίδοση τα 14,05 μέτρα.
Ετσι, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει προ δύο ετών στο Παγκόσμιο του Πόρτλαντ, όταν είχε πηδήξει στα 14,15 μέτρα.
Το χρυσό του αγωνίσματος πήγε στη Γιουλιμάρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα (14,63 μ.).
Οσον αφορά τη Μαρία Μπελιμπασάκη; Αρχικά κατόρθωσε να προκριθεί στον ημιτελικό των 400 μ. (52.27, ατομικό ρεκόρ), τερματίζοντας δεύτερη στην πρώτη προκριματική σειρά.
Στη μάχη που έδωσε για μια θέση στον τελικό ήταν απρόσεκτη, καθώς ναι μεν ολοκλήρωσε δεύτερη (52.17) -γεγονός που την έστελνε στον τελικό-, όμως ακυρώθηκε μετά το τέλος της κούρσας διότι είχε πατήσει εσωτερική γραμμή της διαδρομής της! Η ένσταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, όπως ήταν λογικό, απορρίφθηκε από τους αρμόδιους. Πάντως, η Μπελιμπασάκη δεν ήταν η μόνη, αφού επίσης ακυρώθηκαν οι Μακφέρσον και Σπρούνγκερ.
Μέχρι τον ημιτελικό των 60 μέτρων μετ’ εμποδίων έφτασε ο Κώστας Δουβαλίδης, ο οποίος έμεινε εκτός τελικού τερματίζοντας έκτος στη δεύτερη ημιτελική σειρά σε 7.68.
Στην ένατη θέση του τελικού στο μήκος ολοκλήρωσε την προσπάθειά του ο Μίλτος Τεντόγλου. O 20χρονος αθλητής πραγματοποίησε άλμα στα 7,82 μέτρα, ενώ «χρυσός» ήταν ο Κουβανός Γιουάν Ετσεβαρία (8,46 μ.).
Η Ραφαέλα Σπανουδάκη, στην πρώτη της συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, τερμάτισε στην έκτη θέση της έκτης προκριματικής σειράς -και 35η στο σύνολο- σε 7.40 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια των 60 μ., εκεί όπου επικράτησε η Μούριελ Αουρέ από την Ακτή Ελεφαντοστού με 6.97.
Ατυχη στάθηκε η Ελισάβετ Πεσιρίδου στον προκριματικό των 60 μέτρων με εμπόδια. Στο τελευταίο εμπόδιο έπεσε χτυπώντας στον αστράγαλο και στα χέρια με αποτέλεσμα να μην τερματίσει κι ενώ μέχρι εκείνο το σημείο βρισκόταν στην τέταρτη θέση που της έδινε εισιτήριο για τα ημιτελικά.
Σπουδαίες επιδόσεις καταγράφηκαν στον τελικό της σφαιροβολίας στους άνδρες. Οχι γιατί έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά επειδή έγινε κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Από τους οκτώ διαγωνιζόμενους, οι επτά έριξαν βολή πάνω από τα 21 μέτρα! Νικητής ήταν ο Νεοζηλανδός Τόμας Γουόλς με 22,31 μ., ρίψη που αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνων.
Στα 4Χ400 οι Πολωνοί κατέκτησαν το χρυσό καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 3.01.77.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας