Το σενάριο είναι εξαιρετικό. Τα δύο κορυφαία ονόματα βάσει του ταμπλό ξεπέρασαν τα εμπόδια που βρήκαν μπροστά τους και τίθενται αντιμέτωπες στον τελικό του Αυστραλιανού Οπεν.
Ενας αγώνας που παράλληλα θα καθορίσει και τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη. Είτε θα παραμείνει στο νο 1 η Σιμόνα Χάλεπ είτε θα την προσπεράσει το τωρινό νο 2, η Καρολίν Βοζνιάκι.
Οι ομοιότητες στην πορεία των δύο κοριτσιών δεν σταματούν στη μηδενική τους συγκομιδή σε Γκραν Σλαμ, ούτε στο ότι αμφότερες έχουν βρεθεί (ή βρίσκονται) στην κορυφή της κατάταξης.
Είναι ο τρίτος τελικός σε major και για τις δύο και ο πρώτος τους στη Μελβούρνη. Η Χάλεπ είχε δύο αποτυχημένες απόπειρες στο Ρολάν Γκαρός (2014, 2017) και η Βοζνιάκι ήταν φιναλίστ στο Αμερικανικό Οπεν το 2009 και το 2014. Αλλά και το ξεκίνημά τους ήταν ανάλογο.
Η Δανέζα κατέκτησε το τουρνουά τζούνιορς στο Ουίμπλεντον το 2006 και η Χάλεπ το αντίστοιχο στο Ρολάν Γκαρός το 2008.
Οι πιο έντονες ομοιότητες όμως εμφανίζονται στο στιλ παιχνιδιού τους. Καμία τους δεν έχει τον μέσο σωματότυπο των κοριτσιών που κατακλύζουν τα κορτ πλέον.
Ούτε πανύψηλες είναι ούτε διαθέτουν μακριά άκρα. Συνεπώς, δεν χαρακτηρίζονται για τα δυνατά χτυπήματά τους, δεν έχουν το στιλ της Σαράποβα, της Πλίσκοβα, της Σβιτόλινα, της Οσταπένκο...
Τόσο η 27χρονη Χάλεπ όσο και η 28χρονη Βοζνιάκι έχουν αποκτήσει πλέον πείρα και έχουν αναπτύξει ένα παιχνίδι υπομονής, χωρίς βιαστικούς winners.
Στόχος τους είναι να παίζουν σωστή άμυνα, να περνούν την μπάλα πάνω από το φιλέ και να περιμένουν το λάθος του αντιπάλου – τόσο απλά. Απορρίπτουν την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα, αντιπροτείνοντας αντοχή. Δεν πρόκειται για το θεαματικότερο τένις που θα παρακολουθήσει κανείς, όμως καλύπτουν με αυτοθυσία κάθε σπιθαμή του κορτ.
Εν απουσία της Σερίνα Ουίλιαμς, που έγινε μητέρα το φθινόπωρο, το γυναικείο τένις παρουσιάζει διαρκείς εναλλαγές προσώπων στην κορυφή του.
Το 2017, αναρριχήθηκαν πέντε διαφορετικές κοπέλες στο νο 1! Η Χάλεπ διατηρήθηκε εκεί, επειδή έχει συνέχεια και συνέπεια, μολονότι δεν κατέκτησε μεγάλους τίτλους.
Οσο για τη Βοζνιάκι, που πριν από δύο χρόνια βρέθηκε πολύ κοντά στο να αποχωρήσει από την ενεργό δράση λόγω τραυματισμών, είναι πλέον ξανά μια πολύ δυνατή αθλήτρια. Εφτασε πέρσι σε 6 τελικούς και κέρδισε τίτλους στο Τόκιο και τη Σιγκαπούρη: «Θα ήταν υπέροχο να ανεβώ ξανά στο νο 1», δήλωσε την Πέμπτη, μετά την επικράτησή της με 2-0 επί της Βελγίδας Ελίζ Μέρτενς στον ημιτελικό του Αυστραλιανού Οπεν. Η ξανθιά Δανέζα τα είχε καταφέρει ξανά το 2010 και τώρα θεωρεί τον εαυτό της πολύ καλύτερη τενίστρια από την εποχή εκείνη.
Η Χάλεπ πιστεύει ότι έφτασε πια ο καιρός για ένα τρόπαιο Γκραν Σλαμ. Εχει ξεπεράσει το σοκ της περσινής της ήττας στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, όπου προηγήθηκε 4-1 στο τρίτο σετ, αλλά κάπου εκεί ήρθε το μπλακ άουτ, την έπιασε νευρικότητα και έχασε από τη Λετονή Οσταπένκο...
«Δεν νιώθω πίεση τώρα. Μετά τον τελικό του Παρισιού, υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως, αν ξαναβρεθώ πάλι σε ανάλογη θέση, θα επιδείξω μεγαλύτερο θάρρος. Σήμερα θα δώσω ό,τι έχω και δεν έχω στο κορτ. Δεν θα σκεφτώ το τρόπαιο. Αν είναι να ’ρθει, θα ’ρθει. Θα είναι για μένα μεγαλύτερη χαρά και από το νο 1», δήλωσε η Ρουμάνα, που –σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τοπ τενίστριες– αγοράζει τον αθλητικό της ρουχισμό από το ίντερνετ, καθώς δεν έχει χορηγό.
Βρίσκεται στο σιρκουί εδώ και πολλά χρόνια, όμως άρχισε να ξεχωρίζει μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε για να μειώσει το στήθος της. Δεν ήταν επέμβαση για λόγους αισθητικής, αλλά για να αντιμετωπίσει τους χρόνιους πόνους στην πλάτη και για να κινείται με μεγαλύτερη άνεση και ταχύτητα στο κορτ.
Από τότε ξεκίνησαν τα σταθερά βήματά της προς την κορυφή, με αποτέλεσμα να θεωρείται το σημαντικότερο πρόσωπο του ρουμανικού αθλητισμού αυτή την εποχή.
Στον ημιτελικό της Πέμπτης η Χάλεπ χρειάστηκε να δώσει τιτάνια μάχη και να αμυνθεί σε ματς πόιντ της Γερμανίδας Ανζελίκ Κέρμπερ, προκειμένου να επικρατήσει με 2-1 (6-3, 4-6, 9-7).
Δεν ήταν το μόνο μεγάλο εμπόδιο που αντιμετώπισε αυτό το δεκαπενθήμερο στη Μελβούρνη. Γύρισε τον αστράγαλό της στον πρώτο γύρο και έσωσε τρία ματς πόιντ απέναντι στην Αυστραλέζα Ντεστάνι Αϊαβα, ενώ κατόπιν έπαιξε ένα μαραθώνιο ματς με τη Λόρεν Ντέιβις στον 3ο γύρο (3 ώρες και 45 λεπτά).
Η κόντρα με τη Βοζνιάκι για τον τίτλο στο Αυστραλιανό Οπεν θα είναι και μια ευκαιρία για τη Ρουμάνα να «εκδικηθεί» για την ήττα της πέρσι στην τελική φάση του πρωταθλήματος WTA.
Οι δύο τενίστριες βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο και η Δανέζα επικράτησε άνετα με 2-0. Κατόπιν η Βοζνιάκι νίκησε την Πλίσκοβα στον ημιτελικό και τη Βίνας Ουίλιαμς στον τελικό, κατακτώντας τον μεγαλύτερο τίτλο της καριέρας της.
Μια επιτυχία που τόνωσε ιδιαίτερα την αυτοπεποίθησή της πριν ξεκινήσει το 2018.
Μια χρονιά που τόσο για τη Δανέζα όσο και για τη σημερινή αντίπαλό της στους Αντίποδες φαντάζει ως η κατάλληλη στιγμή για να πετάξουν από πάνω τους την επιγραφή «βασίλισσα χωρίς στέμμα»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας