Ως σύνθεση-προσωποποίηση των ιστορικών κατάλοιπων, της σύγχρονης ελπίδας, βέβαια της ξεχωριστής υφής που αποπνέει η γη όπου γεννήθηκε, αναπόφευκτα και των ατομικών αθλητικών καταβολών της, καθορίσαμε την παρουσία του γλυκού 20χρονου κοριτσιού από τη Λετονία.
Την εντύπωση μας γέννησε η εικόνα της την ώρα του τελικού στο Παρίσι και οι πρώτες πληροφορίες, όσες συλλέξαμε μετά την αναπάντεχη(;) πορεία και τη νίκη της Γέλενα Οσταπένκο στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Το ρεπορτάζ απέδειξε πως, αλήθεια, έτσι είναι!
Ο Λετονός δημοσιογράφος Εβγκένι Σάντκο, μετά την επικοινωνία μας με τον οικογενειακό περίγυρο της νικήτριας στη διοργάνωση-αυτοσκοπό κάθε φιλόδοξου τενίστα, δεν το αρνήθηκε.
Ακόμη κι όταν προχωρήσαμε τη σκέψη μας, όταν δηλαδή του είπαμε πως ίσως στη μικρή πατρίδα τους πλέον «η Οσταπένκο αντιμετωπίζεται σαν τη Μίλντα!», γέλασε, είπε «γιατί όχι;» και αμέσως μετά δικαίωσε τον ακραίο χαρακτηρισμό μας: «Ναι, και ξέρεις γιατί; Επειδή και η Μίλντα από το άγαλμά της κοιτάζει προς τη Δύση. Και η δυτική Ευρώπη εδώ και λίγες μέρες ανήκει στην Οσταπένκο, άρα Ελληνα, μίλησες σαν Λετονός».
Κατασκευασμένο από γρανίτη και χαλκό, το Μνημείο της Ελευθερίας στη λετονική πρωτεύουσα Ρίγα καταλήγει σε γυναικεία μορφή, τη Μίλντα, που κρατά στα χέρια της τρία αστέρια. Υποδηλώνουν τις ισάριθμες ιστορικές περιοχές της άλλοτε σοβιετικής Δημοκρατίας και -για ευνόητους λόγους- η προτομή της κοιτάζει με σταθερό βλέμμα προς τη Δυτική Ευρώπη.
Προς τη γεωγραφική περιοχή όπου έλαμψε προ ημερών η κόρη τού άλλοτε ποδοσφαιριστή Γεβγένι Οσταπένκο και της παλιάς τενίστριας Γέλενα Γιακόβλεβα. Γονείς και πρώτοι προπονητές της νέας πριγκίπισσας του τένις.
Μέσω του πατέρα της ταράξαμε την... οικογενειακή μέθεξη της χρυσής (κυριολεκτικά και μεταφορικά) επιτυχίας, επικοινωνήσαμε με την ίδια που ευχαρίστησε και αρκέστηκε σε λόγια ανάλογα του δυναμισμού που κρύβουν οι απαντήσεις-μαχαίρι, όπως χαρακτηρίστηκαν από τον Γάλλο σχολιαστή του τελικού οι δυνατές επιστροφές της μπάλας από τη ρακέτα της στον τελικό, όταν η Ρουμάνα αντίπαλός της Σιμόνα Χάλεπ επιχειρούσε να την αιφνιδιάσει με ακαριαίες αντιδράσεις.
Η νικήτρια του Ρολάν Γκαρός έχει σελίδα στο facebook, μέσω διαδικτύου λάβαμε την αντίδρασή της στο δικό μας ερέθισμα, θαρρείς όμως πως η δυναμική των λέξεών της για «την αγωνιστική επιτυχία και τις προεκτάσεις της με κριτήριο τη δύσκολη εποχή για την ήπειρό μας» είναι απάντηση που δεν βγαίνει από ηλεκτρονικό μέσο, αλλά ηχεί σαν απάντηση πρόσωπο με πρόσωπο:
«Είμαι χαρούμενη και επειδή είδα τις προσπάθειες, τόσο τις δικές μου όσο και των ανθρώπων που υπάρχουν γύρω μου, να συναντούν την επιτυχία. Εχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, θέλω να γίνομαι διαρκώς καλύτερη, έτσι έπαιξα και στον τελικό. Βεβαιώνω πως νέοι με ανάλογη σκέψη, σε πολλούς τομείς της ζωής, υπάρχουν στην εποχή μας και αυτό είναι καλό για την επάνοδο της αισιοδοξίας. Ας εμπιστευτούν τους νέους στις δύσκολες μέρες της ηπείρου μας, γενικότερα του κόσμου, εναντίον της δυσκολίας που υπάρχει σε πολλούς τόπους σήμερα. Ευχαριστώ για την επικοινωνία».
Η Γέλενα Οσταπένκο, επίσης, από ηλικία πέντε ετών (τότε ξεκίνησε και το τένις και με πλήρεις ρυθμούς στα 12 της) είναι και αεικίνητη χορεύτρια. Ως... τέτοια απέφυγε την πρόθεσή μας να μιλήσουμε και για σάμπα.
O χορός-διαβατήριο των Βραζιλιάνων είναι ο αγαπημένος της. «Προφανώς ο ζωηρός ρυθμός και η σωματική ευελιξία που απαιτεί η σάμπα την έχει βοηθήσει και στις κινήσεις που απαιτεί το τένις» ακούστηκε σε αφιέρωμα της λετονικής τηλεόρασης.
Το είπε και η ίδια με χαμόγελο σε Ισπανό δημοσιογράφο μετά την επιτυχία της στο Παρίσι: «Τένις και σάμπα συχνά σε υποχρεώνουν να στέκεσαι στις άκρες των ποδιών σου... Αρα και ο χορός έχει συμβάλει στην ετοιμότητά μου».
Για ευνόητους λόγους οι Ισπανοί αντίκρισαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά τον τελικό, γενικότερα την πορεία της στο Ρολάν Γκαρός. Από την αρχή του χρόνου, βλέπετε, προπονήτριά της είναι η 34χρονη Ισπανίδα Αναμπέλ Μεδίνα Γαρίγες, άλλοτε αργυρή ολυμπιονίκης (2008, Πεκίνο) στο διπλό.
Οσοι αφουγκράζονται τις προθέσεις του κοριτσιού από τη Ρίγα βεβαιώνουν πως σε τρία χρόνια (2020, Τόκιο) η άνοδος στην κορυφή του ολυμπιακού βάθρου είναι αυτοσκοπός.
Στα 18 χρόνια της (2016, Ρίο) η πρώτη ολυμπιακή εμπειρία της είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα. Τότε είχε χάσει στον πρώτο γύρο από την Αυστραλέζα Στάμ Στόσουρ, κάτι λοιπόν χρωστά στον εαυτό της.
Στην ίδια δίψα της κόρης του να βελτιώνεται ως τενίστρια και όχι μόνο, στάθηκε ο πατέρας της -και πρώτος υπεύθυνος για τη φυσική κατάστασή της όταν ξεκίνησε το τένις: «Η φιλομάθειά της με ησυχάζει». Δίκιο έχει. Η Γέλενα Οσταπένκο ήδη γνωρίζει τρεις γλώσσες (λετονικά, ρωσικά, αγγλικά). Και τις μιλάει καλά, όπως και την... εσπεράντο του τένις. Ούτως ή άλλως ο Γεβγένι Οσταπένκο είναι περήφανος για τα παιδιά του.
Ο Μαξίμ, γιος του και αδελφός τής Γέλενα, ζει στο Λος Αντζελες και σπουδάζει στην Ακαδημία Τεχνών της αμερικανικής μεγαλούπολης. «Σ’ ευχαριστώ, θα τα καταφέρω» ανέφεραν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι του απάντησε όταν εκείνος της τηλεφώνησε για να της ευχηθεί στα γενέθλια της (8/6), δύο ημέρες πριν από τον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Τότε, το 1997, γεννήθηκε στο «διαμάντι της Βαλτικής», στη Ρίγα.
Είτε πρόκειται για εγχώριο υπερβάλλοντα ενθουσιασμό, είτε για γνώση των προθέσεών της, ο ενθουσιασμός των Λετονών διατύπωσε στην αρχή της εβδομάδας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και την προφητεία «είμαστε σίγουροι πως μελλοντικά η Οσταπένκο θα προσφέρει με περισσότερους τρόπους στην πατρίδα».
Πολύ πιθανό. Οπως μάθαμε, αγαπημένες βόλτες της στην παιδική ηλικία ήταν να χαζεύει τα πυργόσπιτα της μεσαιωνικής συνοικίας στη λετονική πρωτεύουσα και να χάνεται στα μεγάλα δάση της μικρής (κοντά στα δυο εκατομμύρια κατοίκους ο πληθυσμός) χώρας της. Συχνά όμως ζητούσε «εσπευσμένα» επιστροφή στο σπίτι. «Για να διαβάσει και να πετάει, δυνατά, μικρές μπάλες στους τοίχους...
»Οταν γυρνούσαν στα χέρια της, τις επέστρεφε στον τοίχο πάλι με τα χέρια ή με άλλα αντικείμενα που έμοιαζαν με... ρακέτα. Τότε κατάλαβα πως της ταιριάζει το τένις» βεβαίωσε η μητέρα της, παλιά τενίστρια, Γέλενα Γιακόβλεβα.
Πρότυπο της κόρης πάντως δεν είναι η μητέρα της, αλλά η μεγάλη κυρία (μία από) της παγκόσμιας οικογένειας του αθλήματος, Σερένα Γουίλιαμς. Φημισμένη για τα δυνατά ντράιβ που φαντάζουν... αποστομωτικές απαντήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας