Tο Βρετανικό Συμβούλιο αναλαμβάνει την τεχνική στήριξη της ανάπτυξης του τομέα κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Στην αρχή ήταν μια φήμη που κυκλοφορούσε στα διεθνή φόρουμ. Επειτα έγινε πληροφορία από αξιόπιστες πηγές. Τώρα είναι είδηση που επιβεβαίωσε η ίδια η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΥΣΔΜ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΚΑΠΑ, μοναδικός ελληνικός φορέας που είναι μέλος-παρατηρητής της Παγκόσμιας Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA).
Η ΥΣΔΜ δεν έχει ακόμη απαντήσει στα ερωτήματα της «Eφ.Συν.», αλλά σύμφωνα με έγγραφό της προς το Δίκτυο ΚΑΠΑ, ως μέρος του γενικότερου αιτήματος για τεχνική συνδρομή που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν στα τέλη του 2015, υπήρξε αίτημα εκ μέρους της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας κ. Ράνιας Αντωνοπούλου για στήριξη της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα.
Η ΥΣΔΜ είναι το διάδοχο σχήμα της Task Force. Ο Ολλανδός επικεφαλής της Μάαρτεν Φέρβεϊ μαζί με την ομάδα του εποπτεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση με την υπογραφή του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2015, εννοείται και μέσω των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων.Πώς έγινε αυτή η διαδικασία; Η ΥΣΔΜ επέλεξε το Βρετανικό Συμβούλιο, το οποίο θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση με την Κομισιόν και όχι με το υπουργείο Εργασίας. Αλλά είναι το υπουργείο που θα πληρώσει στο Βρετανικό Συμβούλιο το ποσό που αυτό θα συμφωνήσει με την ΥΣΔΜ. Το ποσό αυτό θα «δεσμευτεί» από τα κονδύλια που δίνει η Κομισιόν για την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα.
Από όλους τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς που ασχολούνται με την κοινωνική οικονομία και έχουν τεράστια εμπειρία τόσο σε θέματα θεσμικά και νομοθετικά όσο και πρακτικά επί του πεδίου, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας (ILO), η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία (ICA) και το ευρωπαϊκό της παράρτημα ή το Διηπειρωτικό Δίκτυο για την Προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας (RIPESS), που έχουν εκφράσει μάλιστα το ενδιαφέρον τους να στηρίξουν με την εμπειρία και τεχνογνωσία τους την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα, είναι άξιον απορίας γιατί η ΥΣΔΜ επέλεξε το Βρετανικό Συμβούλιο, υπηρεσία μιας χώρας που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι βασικοί τομείς
Γιατί απλώς αυτοπροτάθηκε ή, όπως πιο κομψά εκφράζεται στο σχετικό έγγραφο, «εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για αυτό το έργο και έχει μακρόχρονη εμπειρία στο πεδίο παγκοσμίως», ενώ έχει δουλέψει στην Αθήνα, σε σχέδιο που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη της ίδρυσης 40 κοινωνικών επιχειρήσεων.
Το γραφείο της κ. Αντωνοπούλου επιβεβαίωσε πως αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται με την ΥΣΔΜ. Και πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ανάθεση στο Βρετανικό Συμβούλιο καθώς το υπουργείο αιτείται τεχνική στήριξη για συγκεκριμένους τομείς δράσης για τους οποίους υπάρχει προηγούμενη συμφωνία του υπουργείου σε όλα τα σημεία κατόπιν λεπτομερούς διαπραγμάτευσης. Αυτή δε η στήριξη αφορά την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας που έχει εκπονήσει το υπουργείο.
Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς τεχνικής στήριξης του Βρετανικού Συμβουλίου για τους οποίους έχει υπάρξει έως στιγμής συμφωνία, σύμφωνα με την ΥΣΔΜ;
• Η χαρτογράφηση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα, με συνέχιση της δουλειάς που έχει ήδη γίνει (παρεμπιπτόντως, και άλλες οργανώσεις, όπως η Fair Trade Hellas, έχουν λάβει σημαντικά κοινοτικά κονδύλια για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα, περιλαμβανομένης και της χαρτογράφησής της).
• «Υπό το φως των ευρημάτων, η πρόταση περαιτέρω απαιτούμενων αλλαγών στον νόμο που τώρα βρίσκεται υπό διαβούλευση».
• Υποβολή προτάσεων για την ενοποίηση της νομοθεσίας περί συνεταιρισμών.
• Υποβολή συστάσεων για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων.
• Συμβουλευτική για την ίδρυση περιφερειακών μηχανισμών στήριξης της κοινωνικής οικονομίας.
Υπάρχουν κι άλλες δράσεις που συζητούνται χωρίς ακόμη να έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Ωστόσο, αναμένεται ότι η σχετική σύμβαση Βρετανικού Συμβουλίου – Κομισιόν θα έχει υπογραφεί τον Νοέμβριο και θα έχει διάρκεια ενάμιση χρόνο.
Ηδη από τα χρήματα που η Κομισιόν διαθέτει για την ενίσχυση τη κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα φέρεται να έχουν δεσμευτεί 500.000 ευρώ για την αμοιβή του Βρετανικού Συμβουλίου. Περίπου 28.000 ευρώ τον μήνα.
O στρατηγικός ρόλος του Βρετανικού Συμβουλίου
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιος ηγέτης του “επιχειρώ κοινωνικά”. Είναι σε πολύ καλή θέση να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα. Μέσω αυτού μπορούμε να στηρίξουμε τη διεθνή ανάπτυξη. Και μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε οικονομικές ευκαιρίες και την καλή βούληση κυβερνήσεων και μελλοντικών ηγετών σε άλλες χώρες, ωφελώντας μακροπρόθεσμα την ευημερία και την επιρροή του Η.Β.».
Η στόχευση των βρετανικών προγραμμάτων τεχνογνωσίας περί κοινωνικής οικονομίας δεν θα μπορούσαν να περιγραφούν με μεγαλύτερη σαφήνεια απ' ό,τι σε αυτό το απόσπασμα κειμένου της Μάιρι Μακάι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Επιχειρώ Κοινωνικά του Βρετανικού Συμβουλίου (1).
Το κείμενο αφορούσε στην παρουσίαση της νέας στρατηγικής που έχει αναπτύξει η βρετανική κυβέρνηση για να καταστήσει το Η.Β. παγκόσμιο κόμβο για την κοινωνική οικονομία. Και όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης (2), η στρατηγική αυτή συντονίζεται και διευκολύνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με φορείς όπως η υπηρεσία Εμπορίου και Επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKTI), το υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (FCO) και η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης. «Το Βρετανικό Συμβούλιο συντονίζει πολιτικές και επικοινωνία ώστε να αυξηθούν οι διεθνείς κοινωνικές επενδύσεις και οι διεθνείς κοινωνικές κοινοπραξίες στο Η.Β., οι εξαγωγές βρετανικών κοινωνικών επενδυτικών επιχειρήσεων και κοινωνικών κοινοπραξιών».
Συμπυκνώνοντας, η Μάιρι Μακάι γράφει: «Το ενδιαφέρον και η ζήτηση από το εξωτερικό για προϊόντα και τεχνογνωσία από τις κοινωνικές επιχειρήσεις του Η.Β. είναι μεγάλο και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να επεκτείνουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του Η.Β. Για να αξιοποιήσει όλες αυτές τις ευκαιρίες, το Βρετανικό Συμβούλιο έχει αναπτύξει ένα ενεργό παγκόσμιο πρόγραμμα Επιχειρώ Κοινωνικά».
Το πρόγραμμα αυτό παρέχει σε κοινωνικούς επιχειρηματίες ανταλλαγή θετικών εμπειριών, κατάρτιση, συμβουλευτική και mentoring, πρόσβαση σε χρηματοδοτικές και επενδυτικές ευκαιρίες, εκπαιδευτικά ταξίδια στο Η.Β., διεθνή δικτύωση. Εφαρμόζεται σε 24 χώρες, ανάμεσά τους Γκάνα, Μπανγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη.
(1) https://www.britishcouncil.org/organisation/policy-insight-research/insight/socially-enterprising-nation
(2) https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/507060/6.1806_CO_HMG_International_strategy_FINAL_web__3_.pdf
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας