Mε τα κλιματιστικά να παίρνουν φωτιά φουσκώνοντας τους ήδη τσουχτερούς λογαριασμούς του ρεύματος και τις τσιμεντουπόλεις να μετατρέπονται σε καμίνι, το 2ο workshop για την ενεργειακή φτώχεια στις 29 Ιουνίου είναι εξαιρετικά επίκαιρο.
Εχει προηγηθεί το 1ο workshop τον Απρίλιο, που συνδιοργάνωσαν το ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ (των Γερμανών Πρασίνων), η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ανεμος Ανανέωσης» και το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης.
Στόχος της πρωτοβουλίας η δημοσίευση ενός policy paper - στρατηγικού υπομνήματος με θέμα «Η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα και η συμβολή της πράσινης κοινωνικής καινοτομίας στην αντιμετώπισή της».
Στο πρώτο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Αθηναίων και τη συμμετοχή εκπροσώπων από θεσμικούς και ακαδημαϊκούς φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες για τα αίτια και τα χαρακτηριστικά της ενεργειακής φτώχειας και προτάσεις για την αντιμετώπισή της.
Το 2ο εργαστήριο θα διεξαχθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο θα εστιάσει σε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση πολιτικών κατά της ενεργειακής φτώχειας. Το δεύτερο θα έχει τη μορφή ανοιχτής εκδήλωση. Θα παρουσιαστεί προσχέδιο του policy paper ώστε να γίνουν παρεμβάσεις και σχόλια πριν από την έκδοσή του το φθινόπωρο.
Εν όψει του εργαστηρίου ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Ανεμος Ανανέωσης», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» τους λόγους που θεωρεί ότι η ενεργειακή φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδοματικές πολιτικές, τις οποίες αποκαλεί «παθητική αντιμετώπιση»: «Δαπανούμε 100 εκατομμύρια ευρώ για επίδομα θέρμανσης.
Επιπλέον υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο, που ουσιαστικά μετακυλίει ποσοστό του βάρους από τα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν σε νοικοκυριά που πληρώνουν λογαριασμούς.
Η προσέγγιση όμως πρέπει να είναι ενεργητική, ώστε τα νοικοκυριά που βιώνουν ενεργειακή φτώχεια, σε συνδυασμό με άλλες κοινωνικές πολιτικές, να μπορέσουν να αναβαθμιστούν ενεργειακά.
Υπάρχουν τρεις τρόποι. Πρώτον, καμπάνιες ενημέρωσης για αλλαγή συμπεριφοράς. Δεύτερον, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις απευθείας στην κατοικία. Ο τρίτος είναι επενδύσεις υψηλότερου κόστους, που μπορεί να έχουν όμως και μεγαλύτερο αποτέλεσμα».
Για το τρίτο σκέλος της ενεργειακής αναβάθμισης απαιτείται η σύμπραξη των πολιτών. Εδώ έρχεται η ιδέα του κοινωνικού συνεταιρισμού: «Ο άνεργος και άπορος δύσκολα θα πάει στην τράπεζα να ζητήσει δάνειο για ένα πρόγραμμα όπως το “εξοικονομώ κατ’οίκον”. Υπάρχουν πόροι, όμως οι πραγματικά ενεργειακά φτωχοί δεν είναι δικαιούχοι.
Πρέπει να αλλάξει ο προσανατολισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων. Θα μπορούσαν ενότητες νοικοκυριών σε ζώνες φτώχειας να δημιουργούν συνεταιριστικά σχήματα, να επεξεργάζονται προτάσεις, σε συνεργασία π.χ. με νέους μηχανικούς, πρωτοβουλίες των δήμων αναζητώντας χρηματοδότηση όχι ο καθένας μόνος του, αλλά δημιουργώντας clusters, oμαδικές συνέργειες για ένα σύνολο κατοικιών».
Αναπόφευκτα στη συζήτηση τίθεται το αίτημα για κοινωνική κατοικία και η περίπτωση του διαλυμένου πλέον Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Χρειάζεται ένα νέο συμμετοχικό μοντέλο για την κοινωνική κατοικία, αξιοποιώντας τις εμπειρίες του προσωπικού του ΟΕΚ, μας λέει ο Νίκος Χρυσόγελος.
Ενα απτό παράδειγμα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας έχει υποβληθεί ως συμμετοχική πρόταση από τον Δήμο Τρικάλων, σε καινοτόμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ίδρυση κοινωνικού συνεταιρισμού.
Αντίστοιχη πρόταση έχει υποβληθεί στο Act4 Greece (πρόγραμμα Crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας) για πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχεια σε 400 νοικοκυριά σε Αιγάλεω, Αθήνα, Μέγαρα και Αγιο Δημήτριο. Η πρόταση περιλαμβάνει από εκπαίδευση του κοινού μέχρι τα λεγόμενα «smart meters», έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ρεύματος.
Για όλα αυτά και πολλά άλλα θα μπορέσει ο πολίτης να ενημερωθεί, να σχολιάσει και να ασκήσει κριτική στο 2ο εργαστήριο με θέμα «Kοινωνική και πράσινη καινοτομία για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας». Ξενοδοχείο Electra Palace, Ν. Νικοδήμου 19-20, Αθήνα, Τετάρτη 29 Ιουνίου, 14.00 ώς 20.30.
Αιτήσεις συμμετοχής στα mail των συνδιοργανωτών: Ανεμος Ανανέωσης - [email protected], Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας - [email protected], Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης - [email protected]
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας