Στις 19 Απριλίου συμπληρώθηκαν τα 50 χρόνια του Νόμου του Μουρ (Moore's Law), ένα είδος άγραφης συμφωνίας μεταξύ του κλάδου της τεχνολογίας και της παγκόσμιας οικονομίας που εμπνέει μηχανικούς, εφευρέτες και επιχειρηματίες να σκεφτούν τα όρια του εφικτού. Ο Νόμος του Μουρ επέτρεψε την ανάπτυξη πολλών σύγχρονων καινοτομιών.
Το 1965, ο Γκόρντον Μουρ (Gordon Moore), συνιδρυτής της εταιρείας Intel, γνωστής για τους μικροεπεξεργαστές της, δημοσίευσε μια πρόβλεψη στην οποία περιέγραφε μια μακροπρόθεσμη τάση στην ιστορία των υπολογιστών, κατά την οποία ο αριθμός των τρανζίστορ που μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς υπερβολικό κόστος σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα διπλασιάζεται ανά 18 μήνες…
Η διαπίστωση, παρ’ όλο που δεν είναι φυσικός νόμος, έγινε ο χρυσός κανόνας του κλάδου των ημιαγωγών και κατ’ επέκταση όλης της βιομηχανίας ηλεκτρονικών.
Ως συνιδρυτής της Intel, ο Μουρ εφάρμοσε πρώτος τη θεωρία του ανοίγοντας τον δρόμο στην εταιρεία για τη δημιουργία ταχύτερων, μικρότερων, πιο προσιτών οικονομικά τρανζίστορ, που βρίσκονται στην «καρδιά» των μοντέρνων εργαλείων και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Η επισήμανση του Μουρ μεταμόρφωσε την υπολογιστική ισχύ από μια εξεζητημένη και δαπανηρή δραστηριότητα σε μια καθολική και προσιτή αναγκαιότητα.
Ολη η μοντέρνα υπολογιστική τεχνολογία που γνωρίζουμε και απολαμβάνουμε σήμερα ξεπήδησε από τα θεμέλια που έθεσε ο Νόμος του Μουρ.
Από το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τα μοντέρνα data analytics, όλες οι καινοτομίες προέρχονται απευθείας από τον Μουρ και τα ευρήματά του.
Η θεμελιώδης δύναμη του Nόμου του Μουρ έχει οδηγήσει σε ανακαλύψεις στις σύγχρονες πόλεις, στις συγκοινωνίες, την υγεία, την εκπαίδευση και την παραγωγή ενέργειας. Μάλιστα, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε πώς θα ήταν ο σύγχρονος κόσμος χωρίς αυτόν.
Βέβαια ο 2007 σε μια συνέντευξή του ο ίδιος ο Μουρ ανέφερε ότι ο νόμος του δεν θα διαρκέσει για πάντα: «Δεν είμαστε μακριά από αυτό. Πριν γίνει η επανάσταση με το υλικό άφνιο (συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται για τις μονώσεις και παράγει τσιπ με μεγαλύτερες ταχύτητες και περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας, επιτρέποντας τη μείωση του μεγέθους του κυκλώματος κάτω από τα 45nm) είχαμε φτάσει σε ένα σημείο όπου ήμασταν στα 5 μοριακά στρώματα στη δομική πύλη των τρανζίστορ. Ετσι, αν συνεχίζαμε την προσπάθεια για βελτίωση θα είχαμε σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας