Ενα από τα αγαπημένα μου θέματα, εδώ και χρόνια, είναι οι γνωριμίες στο διαδίκτυο. Οχι τυχαία. Γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι για να «πιάσει» οποιαδήποτε τεχνολογία πρέπει να έχει σεξ. Αλλιώς δεν απογειώνεται. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τελεία.
Ούτε ξέρω πόσες φορές γράφτηκα σε σελίδες διαδικτυακών γνωριμιών (για χάρη της επιστήμης πάντα). Στην τελευταία μου προσπάθεια με πέταξαν έξω γιατί δεν έβαλα κανονική φωτογραφία (στο επόμενο έχω στον νου μου τι θα βάλω, να μην τρέχω τελευταία στιγμή). Οχι όμως και πριν προλάβω να κάνω μερικές ενδιαφέρουσες γνωριμίες, να συζητήσω με κόσμο. Μέχρι και ερωτηματολόγιο είχα η αθεόφοβη και οι καλοί αυτοί άνθρωποι το απαντούσαν. Οι περισσότεροι μου έδωσαν και τα κανονικά τους στοιχεία.
Στο πέρασμα των χρόνων, η κατάσταση άλλαξε. Από τους «τρελαμένους» που κυκλοφορούσαν σε σελίδες γνωριμιών, συνειδητοποιώντας οι άνθρωποι ότι η μοναξιά είναι χειρότερη από τον καπιταλισμό, είπαν «ά΄ στην ευχή, ας δοκιμάσω κι αυτό». Οσοι συνάντησα και μορφωμένοι ήταν και πετυχημένοι επαγγελματίες και μια χαρά θα τους πρόσεχες σ’ ένα μπαρ. Απλώς δεν συχνάζουν σε μπαρ. Ή πάνε με τους φίλους τους και δεν κάνουν τα λιγούρια.
Τώρα τελευταία σκεφτόμουνα ότι είχα αρκετό καιρό ν’ ασχοληθώ με το θέμα. Μου σύστησαν και μια σελίδα που είναι της μοδός και… Πριν κάνω οτιδήποτε, όμως, είπα να ζητήσω βοήθεια, την οποία βρήκα στο «Evidence Based Medicine» στο άρθρο «Μετατρέψτε τις διαδικτυακές επαφές σε πρώτο ραντεβού» (http://ebm.bmj.com/content/early/2015/02/09/ebmed-2014-110101). Πιο επιστημονικό πεθαίνεις.
Οι συγγραφείς, καθηγητές Πανεπιστημίου και οι δύο, συγκέντρωσαν στοιχεία από τις «πρακτικές» των χρηστών και τις αξιολόγησαν. Τις σύγκριναν επίσης με μελέτες πάνω στην έλξη και την πειθώ και άλλες που αφορούσαν τα ραντεβού μέσω διαδικτύου, 86 στο σύνολο.
Τα ευρήματά τους; Απίθανα. Γιατί καλά, μια ωραία φωτογραφία είναι λογικό να είναι «πιασάρικη». Φαίνεται όμως πώς έχετε πιθανότητες να τραβήξετε το ενδιαφέρον αν το ψευδώνυμο που θα διαλέξετε ξεκινάει με ένα από τα πρώτα γράμματα του αλφαβήτου. Δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί αλλά πιθανόν να είναι εξαιτίας της αναζήτησης που φέρνει πάνω τα ονόματα αλφαβητικά. Οι άντρες χρήστες επιλέγουν πιο εύκολα άτομα με ψευδώνυμα που έχουν σχέση με την ομορφιά, ενώ οι γυναίκες ανταποκρίνονται σε ψευδώνυμα που έχουν σχέση με το μυαλό. Κλάσικ.
Οσο για τις φωτογραφίες, επιτυχία έχουν εκείνες που σας δείχνουν με φίλους! Οι άντρες ψάχνουν ένα ωραίο σώμα, οι γυναίκες έναν άντρα πιο ριψοκίνδυνο. Μια ακόμη συμβουλή είναι να μην γράψετε «έχω χιούμορ», αλλά αυτό να φαίνεται στην περιγραφή του εαυτού σας. Επίσης το 70% όσων θα γράψετε θα πρέπει να είναι για τον εαυτό σας και το 30% για το τι ψάχνετε από τον άλλον.
Ενας από τους χρήστες που απάντησε παλιότερα στο ερωτηματολόγιο μου, είχε τονίσει ότι συνομιλούσε με μια κοπέλα στο δίκτυο για δύο χρόνια πριν τελικά συναντηθούν και καταλήξουν σε σχέση. Το ίδιο φαίνεται και από τη μελέτη: αν θέλετε ραντεβού θα πρέπει να επενδύσετε στην επικοινωνία και όχι να γράφετε μηνύματα που θα ταίριαζαν σε οποιονδήποτε. Α, ναι και να δείχνετε το χιούμορ σας, να γράφετε σύντομα μηνύματα και ν’ απαντάτε γρήγορα.
Ενα από τα καινούργια στοιχεία είναι ότι οι χρήστες προτιμούν να συναντηθούν πρώτα εικονικά (με webcam) πριν περάσουν σε κανονικό ραντεβού. Γι’ αυτά οι επιστήμονες έχουν επίσης συμβουλές: να καθόμαστε στητοί στην καρέκλα, να χαμογελάμε, να κάνουμε κομπλιμέντα, αληθινά όμως, να μην κάνουμε τους ξερόλες.
Βοήθησαν όλα αυτά; Καλή τύχη εύχομαι. Ελα τώρα που διαβάζατε για χάρη της επιστήμης…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας