Η συντριπτική πλειονότητα των 64 αναμετρήσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου έγινε με ήλιο και ζέστη... Χθες όμως, καθώς ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης, που βρήκε τη Γαλλία πρωταθλήτρια κόσμου για δεύτερη φορά στην ιστορία της, η βροχή ήταν καταρρακτώδης. Δεν υπήρχε όμως περίπτωση να χαλάσει το πάρτι των «μπλε».
Νικητές με 4-2 επί της Κροατίας, τυλιγμένοι με τη σημαία της χώρας τους, έκλαιγαν και γελούσαν μαζί.
Ο «αρχιτέκτονας» του θριάμβου Ντιντιέ Ντεσάν, ο μόνος που είχε ξαναζήσει ανάλογες στιγμές –ως παίκτης πριν από 20 χρόνια- τους αγκάλιαζε έναν έναν και κατόπιν βρέθηκε στον αέρα...
Στο πάλκο των επισήμων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πανηγύρισε έντονα το κάθε γκολ της ομάδας του, δίπλα στην εξίσου εκδηλωτική πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Κιτάροβιτς, με την οποία κατόπιν κατέβηκαν χέρι χέρι στον αγωνιστικό χώρο για την απονομή.
Εκεί μόνο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέθετε εξαρχής ομπρέλα (ή, μάλλον, άνθρωπο να του κρατάει την ομπρέλα)...
Ολοι οι υπόλοιποι, από τον πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, τους Μακρόν και Κιτάροβιτς, τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντρ Τσέφεριν, έγιναν πρώτα λούτσα και κατόπιν απέκτησαν μια υποτυπώδη προστασία από τη δυνατή βροχή (φωτ. 2).
Ηταν μια απονομή... αγαπησιάρικη, με τους προέδρους των δύο χωρών να αγκαλιάζουν και να φιλούν όλους τους παίκτες, έναν προς έναν, ανεξαρτήτως εθνικότητας!
Για να έρθει στο τέλος ο Ουγκό Γιορίς, ως αρχηγός της Γαλλίας, να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου πρώτος.
Πανευτυχής ο τερματοφύλακας των «μπλε» συνόψισε τι σημαίνει αυτή η νίκη: «Είναι όμορφο να βλέπει κανείς τους Γάλλους ενωμένους στο πανηγύρι, με χαμόγελο και δάκρυα χαράς. Ετσι θέλουμε να βλέπουμε τη χώρα μας και το ποδόσφαιρο έχει αυτή τη δύναμη. Για τέτοιες στιγμές παίζουμε ποδόσφαιρο».
Η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου και η επιτυχία αυτή πανηγυρίστηκε έξαλλα όπου υπάρχουν Γάλλοι (με αρκετά παρατράγουδα λόγω όχλου).
«Θάλασσες» από μπλε-λευκό-κόκκινο κατέκλυσαν δρόμους, λεωφόρους και πλατείες της χώρας, ενώ ακόμα και στη μακρινή Νέα Υόρκη, το Empire State Building βάφτηκε χθες στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.
Ενα πάρτι που θα συνεχιστεί και σήμερα, με την επιστροφή των πρωταθλητών κόσμου στο Παρίσι. Θα τους περιμένει λαοθάλασσα στους δρόμους της παρισινής πρωτεύουσας, θα παρελάσουν νωρίς το απόγευμα με το τρόπαιο στα Ηλύσια Πεδία, από την Αψίδα του Θριάμβου με κατεύθυνση προς την πλατεία Κονκόρντ.
Κατόπιν θα τους δεξιωθεί, μαζί με τις οικογένειές τους, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στο μέγαρο.
Μέσα στις επόμενες μέρες, ο κόσμος που αγκαλιασμένος πανηγύριζε στους δρόμους θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν από τον θρίαμβο.
Θα ξεχωρίσουν πάλι τα γκέτο από τις αριστοκρατικές συνοικίες, οι ντόπιοι από τους μετανάστες...
Μέχρι την επόμενη επιτυχία!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας