Με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων του Βραχασίου και με γόνιμη συζήτηση για την εμπλοκή της Κρήτης στο προσφυγικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Ηλέκτρα Τρουλλινού, μέλος της πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, η εκπαιδευτικός Κική Αλεξάκη και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Μάριος Διονέλλης.
Μεταξύ άλλων οι κάτοικοι έθεσαν ερωτήματα ως προς τον τρόπο υλοποίηση του προγράμματος μεταφοράς 2000 προσφύγων στο νησί, το οποίο ήδη προετοιμάζεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου και γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων παρουσίασε όλες τις εξελίξεις και τελευταίες αποφάσεις των δημάρχων του νησιού καλώντας του πολίτες να συνδράμουν το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει η τοπική αυτοδιοίκηση. Βασική παράμετρος για την επιτυχία του προγράμματος είναι η σύμφωνη γνώμη και βοήθεια της τοπικής κοινωνίας όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές.
Μεταξύ άλλων η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις αιτίες που σπρώχνουν ανθρώπους στην προσφυγιά και το χρέος μας έναντι των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου ενώ έγινε αναφορά στην ιστορία της Κρήτης, που για αιώνες γνώρισε την προσφυγιά, άλλοτε ως τόπος υποδοχής και άλλοτε ως σημείο εκκίνησης για το ταξίδι αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας