Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
| dreamstime

Παγκόσμια πατέντα του ΙΤΕ για την ασφάλεια τροφίμων

Πρωτοποριακή μέθοδος ανίχνευσης παθογόνων οργανισμών σε διάφορα είδη τροφίμων, που συντονίστηκε από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Τεχνολογίας του ΙΤΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος, με την επίβλεψη της καθηγήτριας Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλέκτρας Γκιζέλη, επιλέχθηκε από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ερευνας και Καινοτομίας της Ευρώπης να συμπεριληφθεί στην έντυπη έκδοση, με τίτλο «Επιτεύγματα του 7ου Προγράμματος Πλαισίου που μας κάνουν περήφανους».

Στην εν λόγω έκδοση εντάσσονται σημαντικά ερευνητικά έργα, όπου η έρευνα και η καινοτομία έχουν άμεση εφαρμογή στην ανάπτυξη της οικονομίας σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος loveFood, η ερευνητική εργασία του ΙΤΕ/ ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος εφαρμόζεται στην ανίχνευση βακτηρίων σε τρόφιμα, όπως σαλμονέλα, σε γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι κατοχυρωμένη ως παγκόσμια πατέντα.

Το στοιχείο που την κάνει ξεχωριστή είναι πως μπορεί να ανιχνεύει παθογόνους οργανισμούς με ευκολία και ακρίβεια και έξω από τα επιστημονικά εργαστήρια.

Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος τοποθετεί το δείγμα των τροφίμων σε μια πλακέτα πιστωτικής κάρτας, θέτει την πλακέτα σε μια φορητή συσκευή και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα λαμβάνει το αποτέλεσμα σε μορφή «ναι» ή «όχι».

Με τη μέθοδο αυτή δίνεται η δυνατότητα σε κάθε παραγωγό να ελέγχει ο ίδιος την ασφάλεια του προϊόντος του στον τόπο παραγωγής του.

Ουσιαστικά, μία πλακέτα με βάση τη συγκεκριμένη μέθοδο αντικαθιστά ένα ολόκληρο επιστημονικό εργαστήριο και είναι πιθανό πλέον να υπάρξουν αντίστοιχες εφαρμογές και σε άλλα πεδία, όπως η περιβαλλοντική ανάλυση και η κλινική διαγνωστική.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παγκόσμια πατέντα του ΙΤΕ για την ασφάλεια τροφίμων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας