Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Ανατολή, σύμφωνα με την οποία η ICOMOS που γνωμοδότησε σχετικά, απορρίπτει την πρόταση ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο, με το σκεπτικό ότι καμία φάση και χρήση δεν έχει διατηρηθεί σε βαθμό που να αξίζει και να δικαιολογεί «επιβράβευση» της ανακήρυξής της ως προτύπου άξιου της αναγνώρισης που επισφραγίζει η εγγραφή του μνημείου στον κατάλογο του διεθνούς Οργανισμού.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, το στοιχείο «μνημείο ανθρώπινου πόνου» που επελέγη για να προταχθεί ως χαρακτηριστικό της νησίδας, δεν φαίνεται ότι αποδείχθηκε επαρκής για τα κριτήρια της UNESCO.
Παρέμβαση στη Βουλή
Ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο της ερώτησης:
«Στις 25.1.2019 διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ο φάκελος υποψηφιότητας του Φρουρίου της Σπιναλόγκας για την εγγραφή του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ενώ είχε προηγηθεί η ένταξη του στον ενδεικτικό κατάλογο της Ελλάδας το 2014.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Κρήτης, το ICOMOS που αποτελεί και εισηγητικό όργανο της UNESCO γνωμοδότησε αρνητικά για την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCO, προκαλώντας πικρία και απογοήτευση στους Κρητικούς.
Επειδή η εγγραφή του Φρουρίου της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναμένεται να συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη προβολή του παγκοσμίως αλλά και να επιδράσει θετικά και να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία, για την οποία το Φρούριο Σπιναλόγκας αποτελούσε ανέκαθεν σημείο αναφοράς.
Επειδή η Σπιναλόγκα είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, μετά το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού,
επειδή ιστορικά ως λιμάνι η Σπιναλόγκα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, αποτέλεσε σταυροδρόμι επικοινωνίας ανθρώπων και πολιτισμών, καθώς διευκόλυνε όχι μόνο το εμπόριο, αλλά και τη διακίνηση ιδεών και τεχνών μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Ερωτάσθε κα υπουργέ:
- Είναι ενήμερο το Υπουργείο Πολιτισμού για την αρνητική γνωμοδότηση του ICOMOS για την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCO;
- Μήπως πρέπει να αποσταλούν συμπληρωματικά στοιχεία ή σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε η Σπιναλόγκα να ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας