Ανοιξη με το καλό, Μάιος, μολονότι ο χειμώνας –που παρατράβηξε– δεν λέει να μας εγκαταλείψει. Και είπα –ξανά– να ξεφύγω από την ύλη που συντηρεί την παρούσα σελίδα και να σταθώ –σαν ένα ακόμη διάλειμμα– σε κάποιες κουβέντες ή μικροσυμβάντα, δικά ή άλλων, που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Ετσι όπως τα έχω σημειώσει – σκόρπια και κομμάτι άναρχα. Ο,τι πάρει η σελίδα:
■ «Χρόνια καλά, όχι πολλά…»
■ «Και ό,τι επιθυμείτε». «Δύσκολο το βλέπω...»
■ Μετακόμισαν ύστερα από είκοσι χρόνια και φεύγοντας δεν είχαν ν’ αποχαιρετήσουν κανέναν στην πολυκατοικία που έμεναν.
■ Αποφυλακίστηκε και το ξανάριξε στην παρανομία – άλλη δουλειά δεν ήξερε. («Κυρ αστυνόμε με βαράς,/ αφού καλά το ξέρεις / πως η δουλειά μας είν’ αυτή / και ρέστα μη γυρεύεις…»)
■ Τουλάχιστον εκεί (στη φυλακή) έχεις φαγητό και ύπνο τζάμπα. Βάλε και την παρέα…
■ Είναι επειδή έχεις διαπιστώσει πως όντας παράνομος έχεις λιγότερα προβλήματα απ’ ό,τι νόμιμος.
■ «Ευχαριστώ, μάτια μου», είπε καθώς επέστρεψε τα γυαλιά μυωπίας που του είχε δανείσει.
■ «Αμα δεν ξέρεις τι έχεις και πού το έχεις, είναι σαν να μην το έχεις».
■ «Ξέρεις κανέναν στρατιωτικό παπά; Το καλύτερο μέσον».
■ «Εδώ δεν έχουμε να φάμε, κι εσύ παραπονιέσαι που δεν θυμήθηκα τα γενέθλιά σου;»
■ Μιλούσαν και ο ένας και ο άλλος στο κινητό – μεταξύ τους δεν είχαν τίποτα να πουν.
■ Ετσι και του –ή της– αφαιρέσεις το κινητό, τον απογύμνωσες.
■ Το λάθος είναι ότι μετράμε τα πάντα με την ηλικιακή μας διάρκεια.
■ «Εμείς, σε μια άλλη ζωή, θα είμαστε μαζί». «Εγώ ό,τι είναι θέλω να το ζήσω σ’ αυτή τη ζωή!...»
■ «Δες το κι έτσι: Σ’ εκατό χρόνια δεν θα ζουν ούτε αυτοί που γεννήθηκαν σήμερα».
■ «Το θέμα είναι να πεθάνουμε υγιείς».
■ «Ξέρεις γιατί έχουν πέραση οι αμερικάνικες ταινίες; Επειδή πείθουν για τα ψέματά τους, ενώ εμείς δεν μπορούμε να πείσουμε για τις αλήθειες μας».
■ «Εχεις παρατηρήσει ότι δεν γυρίζονται πια κωμωδίες; Οτι δεν υπάρχουν σπουδαίοι κωμικοί;»
■ «Ο εφοριακός, ο αστυνόμος και ο δημοσιογράφος κάνουν καλύτερη δουλειά όταν δεν τους αναγνωρίζουν».
■ «Είστε μια από τις τρεις ηθοποιούς που θαυμάζω». «Μη μου πεις τις άλλες δύο…»
■ «…Και, όπως και να το κάνουμε, ο άντρας είναι πάντα από πάνω», υπερθεμάτιζε ομιλητής σε φεμινιστική εκδήλωση. Και μια γυναικεία φωνή από κάτω: «Δεν τα ξέρεις καλά!»
■ «Αν οι γυναίκες ψήφιζαν γυναίκες, θα ήταν κυβέρνηση».
■ «Ξέρεις γιατί υπάρχει τόση ανεργία; Επειδή δουλεύουν και οι γυναίκες που παλιότερα ήταν περιορισμένες στο σπίτι».
■ «Μην ξυπνάς τη γυναίκα που κοιμάται. Θα είναι εις βάρος σου».
■ Νέα, ωραία, αεράτη, αλλά μόλις την είδε να παίρνει το ασανσέρ του μετρό για άτομα με ειδικές ανάγκες, του το χάλασε.
■ Να ’ναι καλά οι γυναίκες που συντηρούν θέατρα και σινεμά.
■ «Εχεις προσέξει ότι τα κορίτσια ντύνονται πιο καλά και γενικά είναι πιο περιποιημένα από τ’ αγόρια;» «Κι εσύ έχεις προσέξει μερικά κορίτσια σαν τα κρύα νερά κρεμασμένα πάνω σε αδιάφορα αγόρια;» «Εγώ έχω προσέξει και το αντίθετο». «Θα είναι στην αρχή…»
■ Τα παιδιά έπαιζαν μπάλα, φωνάζοντας το ένα τ’ άλλο με τη λέξη που αρχίζει από μι. «Βρε μαλάκα;», φώναξε κάποιος από μακριά – και γύρισαν όλα.
■ «Ο,τι παλιότερα ήταν ένδεια και τιμωρία, τώρα έχει γίνει μόδα».
■ «Ποιος σου φόρεσε αυτό το πράγμα και πιστεύεις ότι είναι δική σου ελεύθερη επιλογή;»
■ «Εμένα αν με κούρευαν, τότε που ήμουν παιδί, έτσι, θα έκλαιγα μια βδομάδα».
■ «Εχουμε μάθει τα παιδιά να τους προσφέρουμε κι όχι να προσφέρουν».
■ «Σήκω να πάμε μια βόλτα». «Μα είναι περασμένα μεσάνυχτα – είσαι με τα καλά σου;» «Σήκω σου λέω…» Σηκώνεται, ετοιμάζεται: «Αντε, πάμε…» «Πού να πάμε;» «Βόλτα δεν είπες;» «Βόλτα μέσα στη νύχτα; Είσαι καλά, χριστιανέ μου;» Χειροτερεύει η κατάσταση…
■ Συνάντηση παλιών γνώριμων: «Γεια σου Θωμά». Ο Θωμάς τον κοιτάζει ξαφνιασμένος. «Ο Κοσμάς ο τάδε είμαι…». «Χαίρω πολύ!» απαντάει σφίγγοντάς του το χέρι και φεύγει. Πάει κι αυτός…
♦
Η μουσική εκδήλωση που ετοίμαζε ο ερευνητής του ρεμπέτικου Κώστας Χατζηδουλής, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος, θα πραγματοποιηθεί, αφιερωμένη στη μνήμη του, το Σάββατο 11 Μαΐου, ώρα 10 μ.μ., με τίτλο που τα λέει όλα: «Ασεβή τροπάρια με τους ήχους της κάνναβης». Ηγουν, «μια τρίωρη ρεμπέτικη μουσική τσάρκα, με νταλκάδες, μπεριγκέτια και εκπλήξεις από κομπανίες και συνοδοιπόρους», όπως το σχεδίασε ο ίδιος ο Χατζηδουλής. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2152151841.
Και πάμε στην άλλη όχθη: Το βιβλίο του καθηγητή Στέλιου Παπαθανασίου για τον Παπαδιαμάντη «Η λογιοσύνη του πένητος και ο δημοτικισμός των βολεμένων», το παραπλεύρως θέμα την περασμένη εβδομάδα, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 10 Μαΐου, ώρα 8 μ.μ. στο Περίπτερο 15 της 16ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ομιλητές: Λάμπρος Σιάσος, καθηγητής της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Μαυρόπουλος, εκδότης-συγγραφέας, και ο συγγραφέας του βιβλίου. Οργάνωση εκδήλωσης: εκδόσεις Δόμος.
Μια νέα ποιητική συλλογή από τον ακαταπόνητο δημοσιογράφο-ποιητή Σπύρο Κατσίμη: «Ο ρυθμιστής» (εκδ. Γαβριηλίδης). Εξώφυλλο-οπισθόφυλλο του ίδιου του Κατσίμη, καθ’ ότι και ζωγράφος. Ενα γλυκόπικρο δείγμα γραφής, το πρώτο της συλλογής, με τίτλο «Ανανέωση»: «Τώρα που πέρασαν και σβήστηκαν / τα χρόνια της ευημερίας / ήρθαν μια νύχτα του φθινοπώρου / στο φτωχικό μου και με πήραν / οι παλιοί μου φίλοι / με όλες τις λέξεις που ζωντάνεψαν / - σαν από θαύμα / δόθηκα πάλι / στη γλυκειά παραζάλη».
ΚΑΙ… (Αναφορά στους επίδοξους) Λες και δεν τους έχουμε δοκιμάσει…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας